Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Nagrody dyrektora
strony: [ 1 ]
Magosia02-10-2004 22:01:02   [#01]
Jaką macie "procedurę" przydzielania?
Chodzi mi o:
konsultacje? uzgadnianie? opiniowanie  -rola zz
-rada pedagogiczna- kiedy? jak ? czy ? - opiniujecie?
Podstawy prawne, które  powinno się przestrzegać?
Nie mogę pozwolić, aby zz były ważniejsze niż "ustawa i prawo" przewiduje, jednocześnie chcę być w zgodzie z prawem. Proszę o wymianę doświadczeń i poglądów.
Gaba02-10-2004 22:26:20   [#02]
nie konsultuję moich nagród - są one bowiem nagrodami dyrektorskimi... a ja wiem komu mam dać pieniądze, tzn. mam kryteria i ZZ jest mi nie potrzebny, konsultuję (opiniuję) natomiast wszystkie inne: gminne, kuratora, medale, krzyże...
Magosia02-10-2004 22:55:38   [#03]

Miód na duszę

Gaba, myślę tak samo!!! I chcę tak samo robić.
Niestety, tradycja szkoły była taka, że przed wręczeniem dyrekcja spotykała się z zz i wymieniano poglądy. Czasem następowały drobne zmiany.
Weszłam w tradycję, pokazuję związkom- zmian nie robię, spokojnie uzasadniam. Ale zaczyna mi to przeszkadzać, zwłaszcza,że zz traktują to jako mój obowiązek, nie dobrą wolę. Poza tym naprawdę nie mam ochoty tłumaczyć się, że po prostu wiem za co i komu daję MOJE  nagrody.
Chcę to zmienić, zwłaszcza, że przypominałam na radach o możliwości składania propozycji do nagrod i przez zz, i przez członków rady. Nikt, nigdy z tego nie skorzystał.
Nie mam ochoty na konflikt, ale jeszcze bardziej nie mam ochoty na to, by zz mi próbowały wejśc na głowę. A czasem się im wydaje,że mogą- zwłaszcza te mnie liczne...
Mała wzrostem jestem, to może dlatego;-)) mi to przeszkadza.
Przy podziale nagród staram się maksymalnie dostrzec wszelkie zasługi i oddalić bliższe znajomości (jasno się wyrażam?)
Odbiór ludzi jest pozytywny, przez 5 lat nie było z tego powodu konfliktu, czasem ktoś się trochę nie odzywa - rozumiem ...
Gaba, dzięki za odpowiedź, zapraszam Innych do rozmowy :-)
Ewa z Rz02-10-2004 22:59:43   [#04]

nie konsultuję z zz-tami

żadnych personalnych decyzji, o ile prawo mnie do tego wprost nie zobowiązuje (nagrody KO i MENiS, odznaczenia, zwolnienia z pracy).

Konsultuję natomiast wszelkie regulaminy i daję do opiniowania kryteria.

Magosia02-10-2004 23:04:31   [#05]

Ewa, dzięki

-to jest dobra droga. A jaka jest praktyka u Innych - tych tu na forum?
Jaka jest u Was rola rady? - cały czas pytam o nagrody dyrektora.
zgredek02-10-2004 23:22:29   [#06]
rada pedagogiczna opiniuje wnioski dyrektora o nagrody, wyróznienia itp.

w przypadku nagrody dyrektora - KN reguluje zasady - a właściwie daje delegację organom prowadzącym szkołę do opracowania regulaminu - zasad przyznawania

ponieważ jako dyrektor nie wnioskuję do siebie, a decyduję (tak mi się przynajmniej wydaje) - nie mam obowiązku zwracania się do rady pedagogicznej o opinię

ustawa o zz-tach nie daje zakładowym, ani żadnym innym, organizacjom związkowym prawa do opiniowania, wnioskowania itp. nagród pracodawcy

-----------------------

tak więc nie mam zamiaru rozmawiać (ani pisać) zarówno z zz-tami jak i z rada pedagogiczną na temat nagród dyrektora

w regulaminie organu prowadzącego mam zapisane, że przyznaję ja

------------------

pytam jednakże i rozmawiam z moimi zastępcami - bo oni dużo na temat pracy nauczycieli moga powiedzieć
Magosia02-10-2004 23:46:29   [#07]

Idę dalej

-jeśli chodzi o zastępców. Dają mi swoje propozycje do nagród odnośnie grupy nauczycieli, których pracę bezpośrednio nadzoruję. Jeśli mamy pewną rozbieżność, to dyskutujemy, ale nigdy nie podważyłam danego przez siebie prawa swoim wice do nagradzania ludzi, za których odpowiadają. Negocjacjom podlega ewentualnie wysokość i tu moje zdaniie przeważa.
Opinia rady by mi wogóle  nie przeszkadzała, tylko mi nie pasuje ze względów - jak by tu ująć?-organizacyjnych- lubię dawać nagrody w blasku świątecznym, jako w pewnym sensie coś oczekiwanego i ... może nie do końca pewnego- wiecie, taki miły (no wiem, nie dla wszystkich) dreszczyk emocji, oczekiwanie na uzasadnienie , łzę wzruszenie, wiem, że   może przesadzam, ale ludzie odbierają to pozytywnie - widzę po reakcji. A jak zaopiniuję wcześniej, to całą atmosferę diabli wzięli.
najgorzej z zz- tym to się wydaje,że powinnam o wszystko pytać, nie mam na to ochoty i nie pytam , i to trochę energii zabiera. gdyby jeszcze kierowali się w tej trosce względami merytorycznymi...
Pozdrawiam sobotnich nocnych forumowiczów:-)))
zgredek02-10-2004 23:50:48   [#08]
magosia - zz-to daj pomarańczową książeczkę - i niech troszku poczytają

-------------

pomarańczowa książeczka - to u mnie - ustawa o zz-tach z pomarańczową (jaskrawą bardzo) okładką
Konto zapomniane03-10-2004 00:22:50   [#09]
Jesteście pewni, że rada pedagogiczna nie musi opiniować nagród dyrektora?
Ewa z Rz03-10-2004 00:23:37   [#10]

pewni

.
zgredek03-10-2004 00:26:01   [#11]
tak uważam,

bo uoso:

art. 41.

2. Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności:

3) wnioski dyrektora o przyznanie nauczycielom odznaczeń, nagród i innych wyróżnień,

----------------------

w przypadku nagrody dyrektora nie wnioskuję o jej przyznanie - tylko ją przyznaję
Ganges03-10-2004 09:39:48   [#12]
U mnie rada zgłasza swoich kandydatów ale ostateczną decyzję podejmuje dyrektor. Często się typy pokrywają , ale nie zawsze . Rada nie narzeka.
Magosia03-10-2004 10:17:26   [#13]

Jak Ewa jest pewna. to ja już nie mam wątpliwości:-)

Ganges-ja od lat namawiam radę i zz do zgłaszania SWOICH WNIOSKOW , ale nie korzystają  z możliwości. Ale nie mam ochoty swoich decyzji opiniować, zwłaszcza, że i tak opinia nie ma mocy zmieniającej , więc po co taka gra w pozorowanie uzgodnień, szkoda mi czasu na grę pozorów ,
zwłaszcza,że daj palec, to zaczyna ręka boleć(to o zz)

Zgredek, jak Cię czytam, to jakbym siebie słyszała - :-)) Lubię logiczne i krótkie uzasadnienia.
Konto zapomniane03-10-2004 11:10:58   [#14]
Wasza procedura przyznawania nagród dyrektora bez opiniowania rady pedagogicznej bardzo mnie przekonuje (w sumie była to wielka cisza na radzie, żadnych wniosków i wielkie mielenie uzasadnienia po radzie - w domyśle czemu X a nie ja). Co zatem w takim razie z regulaminem przyznawania nagród dyrektora? Jeśli dobrze rozumiem, to dyrektor takowego ragulaminu nie tworzy, a powinien otrzymać go od organu prowadzącego. A jeśli nie otrzymał? Przepraszam za natręctwo pytaniowe, ale śledzę forum od dawna i jestem pod wrażeniem, gdyż rozwialiście wiele moich wątpliwości.
Basia D03-10-2004 11:21:42   [#15]
a co jeśli ma się swoje uzgodnione z ZZ?
Uśka03-10-2004 11:26:26   [#16]
u mnie taj jak u gaby ( # 2)
Uśka03-10-2004 11:27:16   [#17]
miało być " tak" :))
Marek Pleśniar03-10-2004 11:29:28   [#18]

nie mylmy pojęć - regulamin musi być i musi on być konsultowany

a zresztą tyle już o tym było;-)

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=5968&st=8

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=3548&fs=0&st=0

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=4543&st=5

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=522&fs=0&st=0

Uśka03-10-2004 13:34:51   [#19]
Tak Marku regulamin jest i był konsultowany z zz ale ja mialam na myśli już ngrody :)
Marek Pleśniar03-10-2004 13:55:24   [#20]
mam na myśli pytanie wiko. Wiem, ze wiemy ale warto zawsze uściślać bo masa ludzi czyta:-)
zgredek03-10-2004 21:50:24   [#21]
to ja wrócę do pytania wiko

regulamin musi być, tylko czy ma to być regulamin organu, czy może być wewnątrzszkolny

-----------

to teraz napiszę co myślę, a Wy mnie poprawcie:

KN:
Art. 49. 1. Tworzy się specjalny fundusz na nagrody dla nauczycieli za ich osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze:
          1) w budżetach organów prowadzących szkoły w wysokości co najmniej 1% planowanych rocznych wynagrodzeń osobowych z przeznaczeniem na wypłaty nagród organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół;

2. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli ze środków, o których mowa w ust. 1 pkt 1, uwzględniając w szczególności osiągnięcia w zakresie pracy dydaktyczno-wychowawczej, pracy opiekuńczo-wychowawczej oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły,            sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku.

------------------------

tak więc to organy są zobowiązane do ustalenia regulaminu nagrody dyrektora

to na jakiej podstawie tworzy się wewnątrzszkolne regulaminy nagród dyrektora?
jolka l03-10-2004 22:02:38   [#22]
Ja też tę nagrodę uznaję za własną. Nie konsultuję nigdy. Za to dbam o oprawę i indywidualne, ciepłe uzasadnienia. I zawsze to jest niespodzianka. BYŁABYM BARDZO NIESZCZĘŚLIWA, GDYBY KTOŚ MI TO ODEBRAŁ.
zgredek03-10-2004 22:14:03   [#23]
a co z regulaminem #21?
jolka l03-10-2004 22:17:23   [#24]
Regulamin mam. Sama go stworzyłam, skonsultowałam i włożyłam do szuflady, hihihihihi
zgredek03-10-2004 22:20:04   [#25]
Jola - litości - pytam dlaczego sama go stworzyłaś, jeśli powinien organ?
Zola03-10-2004 22:30:37   [#26]

zgredek

organ tworzy regulamin nagród dla dyrektorów i nauczycieli wyróżnaijących się  i o tych wnioskuje dyrektor

dyrektor robi swój regulamin nagradzając sam nauczycieli

zgredek03-10-2004 22:35:45   [#27]
zapis w KN rozumiem inaczej - i tak rozumie to mój organ

regulamin przyznawania nagród dyrektora szkoły mam w załączniku do uchwały

nie jest zbyt szczegółowy - ale uważam go za wystarczający

i dlatego myślę, że nie mam obowiązku (a może prawa) tworzenia czegóś talkiego w mojej szkole

---------------

Zola - dlaczego taki regulamin stworzyłaś sama?
Zola03-10-2004 22:42:12   [#28]
W ust. 1 okt 1 jest mowa o wypłatach nagród organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół - u nas są to nagrody prezydenta
a ja daję nagrody dyrektora i mam do tego swój regulamin i kryteria
zgredek03-10-2004 22:47:31   [#29]
to zapytam inaczej:

na jakiej podstawie wypłacasz nagrody dyrektora?

-------------

bo ja innej podstawy prawnej niż KN nie znalazłam
Bas03-10-2004 22:50:12   [#30]
U mnie "organ: zażyczył sobie podpisu pod motywacyjnym i ND. Czy ma prawo? Zażyczył w swoim regulaminie. Ja daję listę wsztsrkich nauczycieli, robia krzyżyki przy nomnowanych (wg swojego zdania). Pokrywa się z moim. Co z tym podpisem zz?
Magosia03-10-2004 23:01:02   [#31]

Zgredku - myślę podobnie

-uważam,że zgodnie z KN to OP powinien mi dać regulamin skonsultowany z zz.
Ja na jego podstawie podejmuję jednoosobowo decyzję o przyznaniu nagrody i daje ją , jak to powiedziała Jolka  uroczyście, ciepło , z uzasadnianiem, bez wcześniejszych ogłoszeń..
Ale mam świadomość, że co szkoła , to inaczej ta sprawa wygląda, dlatego drążę temat.
Bas - niejasno piszesz: kto robi krzyżyki? Co się pokrywa i dlaczego? A jak się nie pokrywa?
Zola03-10-2004 23:02:50   [#32]
zgredek nie pamiętam czy to jest w regulaminie nagród UM czy w uchwale,
UM z kwoty przeznaczonej na nagrody zachowuje dla siebie stosowny procent,a reszta dysponuję ja w szkole,  tez nie pamietam jaki, nie zaprzatam tym sobie głowy , przed dniem nauczyciela wylicza mi to księgowa, mam tę kwote w planie budżetu
Bas03-10-2004 23:04:38   [#33]

Magoś!

Krzyżyki robia n-le (takie wyrażenie swojego zdania). Pokrywa się często z moim. Ale czy organ ma prawo żądać podpisu zz? Umieścił to w opracowanym przez siebie regulaminy. Wybacz literówki.
zgredek03-10-2004 23:08:48   [#34]
Zola - to znaczy rozumiem tak:

najprawdopodobniej w uchwale organu masz napisane, że tworzysz sobie regulamin wewnętrzny?

---------------

dlaczego taka natrętna jestem - bo tak jak napisałam - mam regulamin organu - wystarczy mi - chcę się upewnić, że takowego swojego nie muszę mieć

bo szkoła staro-nowa - i wystarczy mi już tych regulaminów, które muszę mieć:-(
Magosia03-10-2004 23:13:54   [#35]

Bas: Jak organ umieścił w regulaminie?

- to pewnie w prawie? Ale to moje myślenie- nie pewność, zaznaczam.
Co do tych krzyżyków- jak na mój gust, to nadmiar demokracji, to w końcu twoje nagrody, nie grona.
Demokracja, demokracją, ale ktoś musi rządzić;-)

Wątpliwości zgredka też mnie męczą..
Bas03-10-2004 23:17:28   [#36]

Magoś

Mnie męczy wszyskto, a zwłaszcza mój organ. Ale mi się napisało. Wiesz, jak to jest, jak sobie ktoś kampanię robi w szkole! Dzię ki za pomoc.
Magosia03-10-2004 23:21:55   [#37]

Wiem...

i dlatego szukam wszędzie podstaw prawnych, wtedy się inaczej rozmawia.
Bo z organami nigdy nie wie, oj nie wie się...;-) czy dobrze jest, czy może jest już źle...
Uprzedzam, żze każdy odpowiada za swoje skojarzenia odnośnie organów;-)
zgredek03-10-2004 23:28:25   [#38]
mojemu organowi - to tylko laurkę mogłabym - zresztą już nawet kiedyś chciałam - ale może lepiej... nie chwalić dnia przed zachodem słońca;-))))

Bas - według mnie taki zapis w uchwale organu nie ma żadnych podstaw prawnych - a pięknie to uzasadnił Rycho w wątku o dodatku motywacyjnym

a ponieważ organy mają w ciągu dwóch miesięcy od dnia wejścia noweli KN, dostosować swoje regulaminy, to jest szansa na zmianę tych cudacznych zapisów
Bas03-10-2004 23:32:06   [#39]
Zgredku, mój organ nie zna KN, wymyśla "kaduczne prawa", a moje protesty traktuje jako zamach na władzę. Ostatnio podesłałam im wyrok NSA w sprawie czasu pracy dyrektora, bo dali mi "nie więcej niż 8 godz. czasu pracy dziennie". Dyrektorowi!
Max3604-10-2004 08:50:46   [#40]

Myślę że należy zajrzeć do regulaminu nagród dyr-a, jeżeli jest tam zapis o opiniowaniu przez zz za każdym razem, to jest to konieczne, jeżeli nie ma zapisu i zz zatwierdziły ten regulamin, myślę wtedy że mają tylko możliwość typowania do n. dyr-a, a decyzję i tak podejmuje dyrektor.

Bas, co z tym wrokiem NSA w sprawie czasu pracy dyr-a, daj mi tą podstawę

Marek Pleśniar04-10-2004 10:52:28   [#41]

Myślę że dyrektor, który zgodziłby się na zawarcie w regulaminie grzebania przez ZZty w personalnych decyzjach - w kwestii nagród - popełniłby

a) błąd w sztuce 

b) grzech przeciwko wychowaniu związkowców w duchu niewtykania nosa w nie swoje sprawy;-)

zdecydowanie odradzam

Ewa z Rz04-10-2004 12:38:17   [#42]

fajnie.

Ja też odradzam, ale... Jeśli to regulamin opracowany przez organ i tam taki zapis się znajdzie to co wtedy?

Trzeba niestety wykazać jego sprzeczność z prawem (UoSO) ale to może kosztować... stanowisko. :-(

Zola04-10-2004 12:57:46   [#43]
zgredku/o sprawdzałam - jest w uchwale a Prezydent z tego 1% nagrodowego zabiera sobie 20 % na nagrody prezydenta
ReniaB04-10-2004 18:31:47   [#44]

u mnie

jest prawdziwa schizofrenia, regulamin przysłał organ i według tego regulaminu piszę wnioski sama do siebie o nagrodę dla nauczyciela, a do tego dodaję opinie RP i ZZ, zgodnie z narzuconym regulaminem.
Jasiu07-10-2004 08:45:05   [#45]
A u mnie rewelacja. Zadzwonił organ (telefonem) i poinformował, że jeżeli dyrektorzy mają przekroczenia na wynagrodzeniach ( a mają wszyscy dyrektorzy, bo weszliśmy w nowy rok z długami ), a mimo to dadzą nagrody, to on ( znaczy organ ) podaje dyrektora pod kontrolę i dyscyplinarka.
monipg05-11-2006 13:35:55   [#46]
pragnelam docenic nauczycieli i dac im ND, do tej pory nie bylo ich z przyczyn #45, ale w tym roku jak sie okazalo wszyscy sie wylamali i dali

chcialam zapytac jak to teraz zrobic mam juz kandydatow, itd
co  i do kogo piszę i na kiedy szukuje pieniadze, chcilabym zdazyc na mikolaja
Gaba05-11-2006 13:41:47   [#47]

możesz dac w dowolnym momencie, jezli masz środki - zwyczajowo jest to DEN, ale mój poprzednik dał... 31 sierpnia swoim, gdy odchodził.

Mnie zostawuł z pustą kasą na DEN, więc musiałam wypracowywać srodki dałam swoje nagrody na sylwestra, autentyk!

monipg05-11-2006 13:46:03   [#48]
no dobra, pisze motywacje dla n-li i przekazuje je gdzieś? ajak pisac zgloszenie do kadr na wyplate
Gaba05-11-2006 14:11:03   [#49]

Polecam do wypłaty nagrody dyrektora dla nauczycieli szkoły X

z funduszu nagród:

1. Kowalska 1000zł, itp.

malinka05-11-2006 18:42:42   [#50]

w 100 % podzielam zdanie Zgredka #21, ta laurka mnie trochę zdziwiła ....:) - to przecież obowiązek op

pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]