Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
szkolny zestaw programów |
krzycho | 01-09-2004 20:52:44 [#01] |
---|
...kto dopuszcza i w jakiej formie. W starym rozporządzeniu było jednoznacznie , a w nowym nie mogę znaleźć. Zaćmienie jakieś. pozdrawiam krzycho |
Lucyna N | 01-09-2004 20:57:21 [#02] |
---|
Na końcu nowego rozp. (paragraf 24) "9. Program nauczania ogólnego opracowany przez nauczyciela może zostać dopuszczony do użytku w danej szkole i włączony do szkolnego zestawu programów po uzyskaniu pozytywnej opinii nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego, posiadającego wykształcenie wyższe w zakresie zgodnym z zakresem treści nauczania, które program obejmuje. 10. Program nauczania dla zawodu albo program nauczania dla profilu opracowany przez nauczyciela może zostać dopuszczony do użytku w danej szkole i włączony do szkolnego zestawu programów po uzyskaniu pozytywnej opinii kuratora oświaty, a w przypadku programów nauczania dla zawodów podstawowych dla żeglugi morskiej i śródlądowej - także pozytywnej opinii odpowiednio ministra właściwego do spraw gospodarki morskiej i ministra właściwego do spraw transportu, o której mowa w § 8. Program nauczania wybranej specjalizacji w zawodzie opracowuje szkolny zespół przedmiotowy właściwy dla danego zawodu. 11. Programy nauczania, o których mowa w ust. 9 i 10, dopuszcza do użytku w danej szkole i włącza do szkolnego zestawu programów dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły, a jeżeli nie została ona powołana - opinii rady rodziców lub innego przedstawicielstwa rodziców ...." |
krzycho | 01-09-2004 21:16:44 [#03] |
---|
Lucynko.. to czytałem, ale to co zacytowałaś dotyczy programu opracowanego przez nauczyciela danej szkoły i w tej szkole realizowany. a zapis że włącza do szkolnego zestawu świadczy, ze ten zestaw istniał wcześniej i dalej to samo pytanie "kto dopuścił ten szkoly zestaw programów". Chyba że się czepiam krzycho |
fredi | 01-09-2004 21:20:36 [#04] |
---|
a jak było w starym ? |
krzycho | 01-09-2004 21:23:39 [#05] |
---|
tak :) § 8. 1. W szkole podstawowej, gimnazjum oraz w szkole ponadgimnazjalnej wyboru programu nauczania ogólnego dla zajęć edukacyjnych dla danego oddziału ujętych w szkolnym planie nauczania, o którym mowa w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, dokonuje nauczyciel prowadzący te zajęcia, uwzględniając możliwości i zainteresowania uczniów oraz wyposażenie szkoły.
9. Szkolny zestaw programów dopuszcza do użytku w danej szkole dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły, a jeżeli nie została ona powołana - opinii rady rodziców lub innego przedstawicielstwa rodziców.
krzycho |
fredi | 01-09-2004 21:24:45 [#06] |
---|
i tak co roku opiniujemy ? |
zgredek | 01-09-2004 21:25:23 [#07] |
---|
no;-) |
fredi | 01-09-2004 21:26:01 [#08] |
---|
no i po co ? |
fredi | 01-09-2004 21:26:38 [#09] |
---|
a jalk się RSZ zaprze i nie zaopiniuje ? |
krzycho | 01-09-2004 21:27:16 [#10] |
---|
Czyli zostawić po zaopiniowaniu ? |
zgredek | 01-09-2004 21:27:38 [#11] |
---|
zlikwiduj |
fredi | 01-09-2004 21:29:20 [#12] |
---|
jak ? |
krzycho | 01-09-2004 21:29:42 [#13] |
---|
Zgredku kogo zlikwidować ? |
zgredek | 01-09-2004 21:32:09 [#15] |
---|
krzysztof - przepraszam, to tak troszkę zaśmieciłam - już mnie nie ma |
krzycho | 01-09-2004 21:36:03 [#16] |
---|
Marku.. nie mam i tak jest dobrze |
fredi | 01-09-2004 21:37:22 [#17] |
---|
ale niektórzy niestety mają |
krzycho | 01-09-2004 21:52:09 [#19] |
---|
ale co z tym zestawem ??????????? |
Ewa z Rz | 02-09-2004 21:53:02 [#20] |
---|
uważam, że... raz zaopiniowany (wszechstronnie) i dopuszczony do użyku obowiązuje aż do odwołania. Natomiast nowe programy muszą uzyskać opinię przed włączeniem do SZPN i tyle... Nigdzie nie jest napisane, że trzeba to co roku opiniować i dopuszczać. Ja z SZPN nie miałam żadnych zmian aż do tego roku, więc raz zatwierdzony sobie leżał i dopiero w maju br włąvczyliśmy do niego nowy program z jednego przedmiotu - oczywiście z zachowaniem całej procedury. |
Rycho | 02-09-2004 22:41:28 [#21] |
---|
krzycho nikt (wg obecnych przepisów) nie dopuszcza szkolnego zestawu programów nauczania (SZP).
On się po prostu tworzy sam z programów wybranych przez nauczycieli z listy.
Rozp. w sprawie dopuszczania do użytku szkolnego programów .....
§ 24
2. W szkole podstawowej, gimnazjum oraz w szkole ponadgimnazjalnej wyboru programu nauczania ogólnego dla zajęć edukacyjnych dla danego oddziału, ujętych w szkolnym planie nauczania, o którym mowa w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, dokonuje nauczyciel prowadzący te zajęcia, uwzględniając możliwości i zainteresowania uczniów oraz wyposażenie szkoły, spośród programów wpisanych do wykazu, o którym mowa w § 18 ust. 2.
7. Nauczyciele prowadzący zajęcia w danym oddziale ustalają zestaw programów nauczania realizowanych w tym oddziale, złożony z programów nauczania ogólnego dla poszczególnych zajęć edukacyjnych, a w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie w zawodach albo w profilach kształcenia ogólnozawodowego - także odpowiednio programów nauczania dla zawodu albo programów nauczania dla profilu kształcenia ogólnozawodowego, zwany dalej "szkolnym zestawem programów". dopiero umieszczenie w SZP własnego programu wymaga zastosowania odpowiedniej procedury: 4. Własny program wychowania przedszkolnego, program nauczania ogólnego, program nauczania dla zawodu albo program nauczania dla profilu nauczyciele, o których mowa w ust. 1-3, mogą opracować samodzielnie lub z wykorzystaniem programów wpisanych do wykazów, o których mowa odpowiednio w § 18 ust. 1-3. 9. Program nauczania ogólnego opracowany przez nauczyciela może zostać dopuszczony do użytku w danej szkole i włączony do szkolnego zestawu programów po uzyskaniu pozytywnej opinii nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego, posiadającego wykształcenie wyższe w zakresie zgodnym z zakresem treści nauczania, które program obejmuje. 11. Programy nauczania, o których mowa w ust. 9 i 10, dopuszcza do użytku w danej szkole i włącza do szkolnego zestawu programów dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły, a jeżeli nie została ona powołana - opinii rady rodziców lub innego przedstawicielstwa rodziców. Taki sposób powstawania SZP wynika też z rozp o ramowych statutach § 14. 1. Nauczyciele prowadzący zajęcia w danym oddziale tworzą zespół, którego zadaniem jest w szczególności ustalenie zestawu programów nauczania dla danego oddziału oraz jego modyfikowanie w miarę potrzeb a także, a może przede wszystkim z UoSO: Art. 22a. 1. Nauczyciel ma prawo wyboru programu wychowania przedszkolnego, programu nauczania oraz podręcznika spośród programów i podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego.
2. Nauczyciel ma prawo opracowania własnego programu wychowania przedszkolnego lub programu nauczania. |
Gaba | 03-09-2004 04:31:42 [#22] |
---|
my zmieniamy, uzupełniamy, poprawiamy, poszukujemy cały czas, choć są to ruchy dyskretne - tylko opiniujemy nowe, dopisujemy datę właczenia/dopuszczenia (zmienialismy technikę, plastyke, muzykę) i autorskie, wpisuję je pod numerami np. 18a, wtedy wiem, że 18 np. to fizyka, a 18a to autorski z fizyki. |
florek | 11-01-2006 13:17:47 [#23] |
---|
Tak się w tym zamotałam, ze nijak mi nie pasuje. Wyprowadźcie na dobra droge:
1. Istniej w szkole dokument z tabelkami " Szkolny Zestaw Programów" (np. od 2004 r)
2. Nowy program wybiera nauczyciel, dopuszcza i włącza do Zestawu (2005r) - dyrektor, pod odpowiednim numerem wpisuje do zestawu pani sekretarka i ie funkcjonują.
Mija roczek szkolny, zaczyna sie nastepny, nauczyciele nic nie chcą zmienić, będa pracowac na poprzednich programach.
Jaka datę dopuszczenia programu do użytku szkolnego piszemy w dzienniku 2005 czy 2006? |
florek | 11-01-2006 14:41:57 [#24] |
---|
Czy Wy we wrześniu zatwierdzacie tylko nowe, włączane programy czy cały zestaw na nowy rok? |
rzepek | 11-01-2006 16:46:25 [#25] |
---|
Nasz wizytator nakazał coroczne zatwierdzenie z opinią RP.
Natomiast zastanawia mnie konieczność opinii rady rodziców.Większa część mieszkańców naszej wsi czyta niezupełnie ze zrozumieniem zwykłe teksty w czasopismach, natomiast wszelakie akty prawne typu statut, system oceniania, programy nauczania,itp - to już zupełnie bez zrozumienia.Właściwie nawet bez czytania. Mam więc klepniętą pieczątkę, podpis, a opinię piszę sama, wg uznania.Kolejna fikcja.
Komuś bardzo zależy na włączeniu na siłę rodziców w życie szkoły.Nie jako pomoc w organizowaniu zabaw, imprez, wycieczek, ale jako współdecydujących o działalności prawnej szkoły. Czy to dobre? Nie wiem. Rodzice nie znają metodyki nauczania, pedagogiki, psychologii rozwojowej dziecka, itp... Ale wiedzą najlepiej, jak się powinno oceniać, jak się powinno uczyć...Piszę z sarkazmem, bo mam ostatnio kłopoty na ten temat. |
mrkuchta | 11-01-2006 16:47:44 [#26] |
---|
SZP Aktualne rozporządzenie:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU1) z dnia 5 lutego 2004 r. w sprawie dopuszczania do użytku szkolnego programów wychowania przedszkolnego, programów nauczania i podręczników oraz cofania dopuszczenia
(Dz. U. Nr 25, poz. 220) 8. Szkolny zestaw programów uwzględnia całość podstawy programowej kształcenia ogólnego dla danego etapu edukacyjnego, a w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie w zawodach albo w profilach kształcenia ogólnozawodowego - także całość podstawy programowej kształcenia w zawodzie albo podstawy programowej kształcenia w profilu kształcenia ogólnozawodowego.
9. Program nauczania ogólnego opracowany przez nauczyciela może zostać dopuszczony do użytku w danej szkole i włączony do szkolnego zestawu programów po uzyskaniu pozytywnej opinii nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego, posiadającego wykształcenie wyższe w zakresie zgodnym z zakresem treści nauczania, które program obejmuje.
10. Program nauczania dla zawodu albo program nauczania dla profilu opracowany przez nauczyciela może zostać dopuszczony do użytku w danej szkole i włączony do szkolnego zestawu programów po uzyskaniu pozytywnej opinii kuratora oświaty, a w przypadku programów nauczania dla zawodów podstawowych dla żeglugi morskiej i śródlądowej - także pozytywnej opinii odpowiednio ministra właściwego do spraw gospodarki morskiej i ministra właściwego do spraw transportu, o której mowa w § 8. Program nauczania wybranej specjalizacji w zawodzie opracowuje szkolny zespół przedmiotowy właściwy dla danego zawodu.
11. Programy nauczania, o których mowa w ust. 9 i 10, dopuszcza do użytku w danej szkole i włącza do szkolnego zestawu programów dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły, a jeżeli nie została ona powołana - opinii rady rodziców lub innego przedstawicielstwa rodziców. Corocznie we wrześniu zatwierdzam szkolny zestaw programów na cykl kształcenia zarządzeniem dyrektora nr 1/rok_szkolny. Oczywiście po spełnieniu wszystkich warunków. Jeżeli nauczyciel chce zmienić program to wg. odpowiednich procedur włączam go do zestawu aneksem. Obowiązuje data zatwierdzenia. mrkuchta |
BRenia | 11-01-2006 22:16:47 [#27] |
---|
W mojej szkole szkolny zestaw programów nauczania zatwierdza się dla danego cyklu kształcenia (dla "Jasia" w kl.1a-do kl. 3; dla"Krysi" w kl.4b-do kl.6 szkoły podstawowej czyli na trzy lata). W przypadku zmiany programu nauczania należy podjąć działania zgodne z trybem jego uchwalania (opinie, zarządzenie...). |
JarTul | 11-01-2006 22:31:50 [#28] |
---|
rzepek Dawniej wymagana była opinia RP i RR, ale teraz nie ma takiego wymogu. Zatem albo wizytator nie zna nowych przepisów albo naiderpretuje w/w ust. 11 rozporządzenia. Opinia RP i RR wymagana jest dla, gdy dyrektor dopuszcza do użytku w danej szkole i włącza do szkolnego zestawu programów: - program nauczania ogólnego opracowanego przez nauczyciela - programu nauczania dla zawodu albo program -nauczania dla profilu opracowanego przez nauczyciela. Ale może coś przeoczyłem. |
Joania | 05-02-2007 18:21:08 [#29] |
---|
Szkolny zestaw - nieco spóźniony post Poszukując informacji na temat szkolnego zestawu programów nauczania, natknęłam się na powyższy wątek i chciałam się upewnić, co do słuszności toku mojego rozumowania. Z Waszych wypowiedzi wynika, że RP nie musi na początku roku szkolnego zatwierdzać czy opiniować za pomocą uchwały szkolnego zestawu programów nauczania. Czy w związku z tym w protokole pierwszej plenarki powinien się znaleźć jakikolwiek zapis w tej sprawie? Pozdrawiam wszystkich. |
rzepek | 05-02-2007 19:53:18 [#30] |
---|
Szkolny zestaw programów nie jest dopuszczany uchwałą RP, tylko decyzją dyrektora ( po zasięgnięciu opinii RP). Uchwała nie jest potrzebna. A jeżeli zestaw nie zmienia się w danym roku, to można tylko zaznaczyć w protokole RP że obowiązuje ten zeszłoroczny. Wygodnie i bezpiecznie( jakby się ktoś czepiał). |
Joania | 05-02-2007 20:34:01 [#31] |
---|
Właśnie. Pytanie kolejne takie: w którym dokumencie zostało to napisane? Rozporządzenie z dnia 5 lutego 2004 r.w sprawie dopuszczania do użytku szkolnego programów wychowania przedszkolnego, programów nauczania i podręczników oraz cofania dopuszczenia (Dz. U. Nr 25, poz. 220) mówi tylko o włączaniu do szkolnego zestawu przez dyrektora programów własnych nauczycieli, a RP ma je opiniować. Natomiast ani słowa o opiniowaniu szkolnego zestawu w całości. Poprawcie mnie, jeśli się mylę. |
Danar | 05-02-2007 20:53:27 [#32] |
---|
Joania, nie mylisz się, moim zdaniem. Przeczytaj # 21. Nauczyciele ustalają szkolny zestaw programów dla danego oddziału. Nie potrzebna opinia RP, ani dopuszczenie do użytku przez dyrektora (to było wcześniej). Jedynie włączenie programu własnego wymaga całej procedury. |
Joania | 05-02-2007 20:59:10 [#33] |
---|
I jeszcze jedna sprawa. Śledziłam inny wątek dotyczący uchwał. Niektózy sądzą, że opinia powinna przybrać postać uchwały. Czy w przypadku szkolengo zestawu też byłoby to wskazane? |
cis | 20-05-2007 19:07:04 [#34] |
---|
Czy program nauczania religii powinien się znaleźć w szkolnym zestawie programów nauczania? Dotychczas tak miałem. Czas na nowy zestaw i tak się zastanawiam. |
ankate | 20-05-2007 22:19:39 [#35] |
---|
Opinia zawsze jest wyrażana uchwałą! Tyle nauczyłam się z forum ;-) |
Zenon75 | 26-06-2008 19:10:13 [#36] |
---|
1.Czy program koła zainteresowań także musi mieć pozytywną opinię RP i innego nauczyciela oraz być wpisany do szkolnego zestawu programów?
2.W rozporzązdeniu jest napisane, że taki wymóg dotyczy (w szkołach) programów nauczania ogólnego - a czy program koła jest takim programem?
3.UoSO mówi że zestaw programów musi być zatwierdzony do 31 marca - więc jak z tym kołem zainteresowań, jeśli nauczyciel dopiero w październiku zbierze chętnych na zajęcia dodatkowe? A pamietam , że programy kół zainteresowń przy awansie musiały mieć wszystkie daty zatwierdzeń i wpisu do szkolnego zestawu.
4.Gdzieś czytałem, że mają być nowe przepisy odnośnie wyboru i wprowadzania programów - czy to prawda?
Przepraszam za może śmieszne pytania (dla niektórych forumowiczów) - ale od września dopiero zostanę dyrkiem i do tej pory to nie były moje problemy :) |
Stanley | 26-06-2008 23:07:21 [#37] |
---|
Koło zainteresowań raczej nie ma swojego programu, lecz plan pracy. Gdyby miało swój program, włączony do szkolnego zestawu programów nauczania to należało by do grupy zajęć dodatkowych. A wtedy byłoby obowiązkowe dla wszystkch uczniów. Z definicji koła wynika, że należy do grupy zajęć pozalekcyjnych, a więc nieobowiązkowych. Dokładniej należy do zajęć wynikających z zadań statutowych szkoły (art.42 ust.2 pkt.2 KN) i zgodnie z opinią MEN nie ma dla tych zajęć odrębnego składnika wynagrodzenia (nie mogą być wliczane do pensum, ani wykazywane jako godziny ponadwymiarowe). Co najwyżej dyrektor szkoły może nagrodzić zwiększonym dodatkiem motywacyjnym nauczyciela. Tego typu zajęcia n-l realizuje w ramach 40 godzinnego tygodnia pracy. Pozdrawiam |
Zenon75 | 26-06-2008 23:43:55 [#38] |
---|
Dziękuję za odpowiedź - rozumiem to tak:
Gdyby wprowadzić program do szkolnego zestawu to trzeba by było "uwzględnić" par.2.5.2) i par.2.6 rozporządzenia o ramowych statutach ? ale to od 1.09.08 ?
Jeżeli nie ma programu w zestawie to zajęcia nie są obowiązkowe - OK
Ale dlaczego przy awansie przyjmowano programy kół zainteresowań i wręcz miały one być zatwierdzone prezez RP i wpisane do zestawu - a może to zależało od kuratorium? |
krystyna | 26-06-2008 23:49:13 [#39] |
---|
Ale dlaczego przy awansie przyjmowano programy kół zainteresowań i wręcz miały one być zatwierdzone prezez RP i wpisane do zestawu ...
Pierwszy raz o takim cudzie słyszę !
A prawie całe grono już przewałkowane awansowo !
W dziennikach zajęc pozalekcyjnych jest taka strona przeznaczona na program (czy też na plan działań - wszystko jedno), a na dole miejsce na akceptację dyra = pieczęć i podpis.
to tyle co ja wiem na temat "programów kółkowych".
|
Zenon75 | 27-06-2008 00:09:24 [#40] |
---|
Taką informację uzyskałem, gdy składałem dokumentację w 2006 roku :)Jeszcze w lutym tego roku była taka sama informacja. Ze znanych względów nie podam nazwy portalu
Sprawdziłem na tym samym portalu przed chwilą i jest zmiana stanowiska(post z 11.06.08)
:))
Dziękuję za odpowiedzi |
ankate | 27-06-2008 17:58:57 [#41] |
---|
czy wpisujemy pozytywnie zaopiniowane przez KO innowacje programowe? |
krystyna | 27-06-2008 21:34:07 [#42] |
---|
wg mnie - tak,
mam np. wych. fiz. z ukierunkowaniem na pływanie
a w numeracji robię łamańca ze wskazaniem oddziałów, w których ten program jest realizowany. |
zmaja | 30-06-2008 18:39:12 [#43] |
---|
Witam, mam taki problem:
W szkolnym zestawie programów naucz. nie wpisano programu kształcenia w zawodzie technik ekonomista, bo nabór był prowadzony po raz pierwszy. Okazało się, że klasa się utworzy, co nas oczywiście cieszy. Co jednak zrobić z tym zestawem? Czy można to jakoś dopisać? W dodatku chodzi mi o program nowiutki, z 20.05.2008, a więc w terminie opracowywania zestawu nie było jeszcze tego programu, a właściwie był, ale jakiś niedopracowany. Tu była o nim mowa: http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=30703&pst=8#pst8 |
Justyna | 30-06-2008 19:35:48 [#44] |
---|
O programach i podręcznikach jes tutaj
USTAWA
z dnia 7 września 1991 r.
o systemie oświaty
Art. 22a. 1. Nauczyciel wybiera program wychowania przedszkolnego, program nauczania oraz podręcznik spośród programów i podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego.
2. Nauczyciel ma prawo opracowania własnego programu wychowania przedszkolnego lub programu nauczania.
2a. Wybrany program wychowania przedszkolnego, program nauczania oraz podręcznik, a także program, o którym mowa w ust. 2, nauczyciel przedstawia radzie pedagogicznej.
2b. Rada pedagogiczna, spośród przedstawionych przez nauczycieli programów wychowania przedszkolnego, programów nauczania oraz podręczników, ustala, w drodze uchwały, po zasięgnięciu opinii rady rodziców odpowiednio zestaw programów wychowania przedszkolnego lub szkolny zestaw programów nauczania i szkolny zestaw podręczników, biorąc pod uwagę możliwości uczniów, a w przypadku podręcznika również:
1) przystosowanie dydaktyczne i językowe podręcznika do możliwości uczniów;
2) wysoką jakość wykonania podręcznika umożliwiającą korzystanie z niego przez kilka lat.
2c. Szkolny zestaw podręczników składa się z nie więcej niż trzech podręczników dla danych zajęć edukacyjnych, z zastrzeżeniem ust. 2d.
2d. W szkołach ponadgimnazjalnych, w których realizuje się rozszerzone zakresy kształcenia z poszczególnych zajęć edukacyjnych, szkolny zestaw podręczników składa się z nie więcej niż trzech podręczników do każdego zakresu kształcenia z danych zajęć edukacyjnych.
2e. Dyrektor szkoły podaje do publicznej wiadomości, do dnia 31 marca, odpowiednio zestaw programów wychowania przedszkolnego lub szkolny zestaw programów nauczania i szkolny zestaw podręczników, które będą obowiązywać od początku następnego roku szkolnego.
2f. Szkolny zestaw programów nauczania i szkolny zestaw podręczników obowiązuje przez trzy lata szkolne.
2g. W uzasadnionych przypadkach, rada pedagogiczna, na wniosek nauczyciela lub rady rodziców, może dokonać zmian w zestawie programów wychowania przedszkolnego, szkolnym zestawie programów nauczania lub szkolnym zestawie podręczników, z tym że zmiana w tych zestawach nie może nastąpić w trakcie roku szkolnego. |
zmaja | 01-07-2008 00:34:03 [#45] |
---|
Czyli zgodnie z pkt. 2g, można zmienić zestaw przez dopisanie brakującego programu na wniosek np. nauczyciela? Dziękuję! |
elah | 01-07-2008 09:14:01 [#46] |
---|
Tak..."z tym że zmiana w tych zestawach nie może nastąpić w trakcie roku szkolnego." |
inia | 27-08-2008 19:40:14 [#47] |
---|
Witam, podnosze watek. Czy program terapii(muzykoterapi, artetrapii) jest programem nauczania ogolnego czy programem własnym nauczyciela? Jaka procedura obowiązuje przy wdrażaniu go do realizacji w szkole? |
Alutok | 30-08-2008 20:53:03 [#48] |
---|
Zaczynam durnieć, a może już z ... . Mam rozumieć, że jakiś tam program realizowany na 4 godzinie wych. fizycznego (np. siatkówka plażowa, pływanie, piłka wodna), opracowany przez nauczyciela jest programem własnym. Nauczyciel ma go przedstawić na RP, program ma mieć opinię innego nauczyciela, ma być wpisany do SzZPN i zrealizowany przez twórcę na tej 4 godzinie. Wówczas można mówić o realizacji punkt 4a rozporządzenia o awansie, tj. "opracowanie i wdrożenie programu działań edukacyjnych, wychowawczych, opiekuńczych lub innych związanych odpowiednio z oświatą, pomocą społeczną lub postępowaniem w sprawach nieletnich". Czy tak? |
zico | 02-09-2008 13:25:24 [#49] |
---|
W marcu RP podjęła uchwałę ws. szkolnego zestawu programów nauczania i szkolnego zestawu podręczników. Jednak nie zostały utworzone 2 planowane klasy. W związku z tym pewne programy i podręczniki są nieaktualne. Czy w związku z tym jest potrzeba zmiany tej uchwały? Czy tylko te programy (z odpowiednimi numerami) nie będą realizowane. Możę ktoś miał podobny problem. |
zico | 02-09-2008 18:43:58 [#50] |
---|
Podnoszę jeszcze raz. |
|