Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kwalifikacje nauczycieli
strony: [ 1 ][ 2 ][ 3 ]
joljol16-08-2025 09:36:40   [#101]

Na tej mgr nie uzyskała przygotowania pedagogicznego? Dziwne trochę bo to pedagogika

Zgodnie z § 26 rozporządzenia MEN z 14 września 2023 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2023 poz. 2102):

Pedagogiem szkolnym może być osoba, która ukończyła:

• studia magisterskie na kierunku pedagogika (dowolna specjalność) oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.

Tu mamy: 

• Magister pedagogiki (2022, terapia pedagogiczna z socjoterapią) – spełnia wymaganie ukończenia studiów magisterskich na kierunku pedagogika.

• Licencjat pedagogika – doradztwo zawodowe (2009) – uzupełnia, ale kluczowy jest magister.

• Przygotowanie pedagogiczne – w trakcie (ukończenie w styczniu 2026)  – na razie nie ma formalnego przygotowania pedagogicznego.

agamali16-08-2025 12:30:26   [#102]

Na mgr miała za mało praktyk, bo to były nienauczycielskie studia, dlatego kończy studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego. Może być pedagogiem terapeutą, ale nie w szkole... Wiem, że to dziwne twory, ale takie studia właśnie robią krzywdę ludziom. Nie mamy na to wpływu...

Czy te studia mgr Pedagogika w specjalności "Terapia pedagogiczna z socjoterapią" to jest pedagogika w specjalności odpowiadającej prowadzonym zajęciom? Taki jest wymóg w § 26 rozporządzenia MEN z 14 września 2023 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2023 poz. 2102):

Drugie pytanie, jeśli studia mgr są ok, to czy mogę podpisać umowę na rok z zobowiązaniem nauczycielki, że w pierwszym roku pracy zdobędzie przygotowanie pedagogiczne na podstawie art. 10 ust. 3 KN ?

post został zmieniony: 16-08-2025 12:40:32
Promyk18-08-2025 09:18:54   [#103]

joljol

Ale ten zapis jest troche inny:

§ 3 ust 1 pkt 1

"studia pierwszego i drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie prowadzone z nowym standardem kształecenia"

Stąd moje pytanie, bo mgr jest ale z innego przedmiotu

zinka18-08-2025 10:11:44   [#104]

#97 - podnoszę

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ][ 2 ][ 3 ]