Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zajęcia artystyczne i techniczne |
Kati | 20-04-2009 15:22:15 [#01] |
---|
niestety muszę je zrobić w I gimnazjum bo inaczej nauczyciel straci etat,
-czy szkoła ma zaproponować conajmniej dwa rodzaje np. zajęć technicznych?
-czy uczniowie z klas I G wybierają jeden z zaproponowanych??
-czy jeśli część dzieci wybierze jedną, a część drugą propozycję szkoła musi zorganizować dwa rodzaje zajęć, czy wystarczy jeden (np. te zajęcia gdzie będzie więcej chętnych)??
- ile może liczyć min. liczba dzieci na zajęciach technicznych?? |
Ala | 20-04-2009 15:37:54 [#02] |
---|
- szkoła proponuje to co jest w stanie zrealizować
- są to obowiązkowe zajęcia uzupełniające dla ucznia, więc uczeń ma mieć zorganizowaną określoną liczbę godzin zajęć takich jakie szkoła zaproponuje
|
AnJa | 20-04-2009 15:37:57 [#03] |
---|
wg mnie pytanie 2 - tak
pytanie 3- sklaniałbym się że tak
4- statut szkoły raczej, ale decyzja i tak w praktyce OP będzie
1- no, na logike to tak, ale prawo to chyba tego nie reguluje |
Ala | 20-04-2009 15:41:50 [#04] |
---|
od OP zależy ile godzin dadzą na te zajęcia,
nie sądzę, żeby to było więcej niż gdyby zajęcia realizować w systemie klasowo-lekcyjnym czyli pole manewru, zwłaszcza teraz na początku, jest niewielkie |
Dorotka N | 20-04-2009 16:56:54 [#05] |
---|
Kati u mnie np. będzie tak:
zajęcia artystyczne rozdzielam między muzyka i plastyczkę po 1 godzinie
mam dwa oddziały I klasy, robimy z nich grupy
muzyk będzie mial grupę wokalną i instrumentalną
plastyczka: techniki malarskie i coś tam jeszcze (nie pamiętam :-)
ale planujemy to dopiero w III klasie, czyli za dwa lata
każdy uczeń musi sobie wybrać jedna grupę muzyczną i jedną plastyczną
i podoba mi się to... :-) nie wiem jak uczniom
|
Kati | 20-04-2009 19:48:37 [#06] |
---|
czyli rozumiem z tego, że proponuje np ceramikę i modelarstwo i z 6 klas pierwszych gimnazjum uczniowi dowolnie wybierają w czym chca brać udzial, a potem to już mój problem z ułożeniem planu, tylko dalej nie wiem ile osób w grupie min i max czy to okresla jakieś rozpoprządzenie?? |
beera | 20-04-2009 19:50:56 [#07] |
---|
nie
|
Kati | 20-04-2009 19:58:16 [#08] |
---|
jeśli teoretyczne będe miała 130 dzieci w kl. pierwszych i 100 wybierze ceramikę a 30 modelarstwo to jak to podzielić??? |
AnJa | 20-04-2009 20:10:26 [#09] |
---|
zrobić zapisy z limitem przyjęc ustalając zasady rankingowania |
beera | 20-04-2009 20:10:57 [#10] |
---|
130 osób to ile klas?
jeśli 5 to masz 1 grupę modelarstwa i 4 ceramiki albo 2 modelarstwo i 3 ceramiki
wszystko zalezy od tego ile masz grup i jak chcesz podzielić i jakie są możliwości organizacyjne - przy czym to ile masz klas jest tu kluczowe |
Kati | 20-04-2009 20:19:28 [#11] |
---|
chyba wreszcie zrozumiałam dzieki
|
AnJa | 20-04-2009 20:24:12 [#12] |
---|
przez analogię do naszych języków:
jako I język oferujemy: angielski niemiecki rosyjski
układ idealny dla mnie to po maks. 8 grup angielskiego, 2 niemieckiego i 2 rosyjskiego (przy 5-6 klasach)
bo tylu mam nauczycieli i tyle moge ich równolegle puscić
jesli gdzies mam więcej niz powyższe limity (a przy 7-8 oddziałach zawsze miąłem więcej) trzeba blokowac dla ciągu klas 2 terminy
ot, takie tam drobiażżki techniczne;-) |
Raf1 | 20-04-2009 21:09:08 [#13] |
---|
Kati, proponujesz uczniom tyle zajęć ile masz klas I
7 klas I - 7 zajęć. Nie możesz więcej zaproponować. Brak Ci godzin. |
AnJa | 20-04-2009 21:12:13 [#14] |
---|
no tak- jesli uznamy, że grupa moze być nieograniczona
|
Raf1 | 20-04-2009 21:19:25 [#15] |
---|
AnJa - nie zgadzam się z nieograniczoną grupą - 7 klas po 30 uczniów i 7 zajęć po 30 uczniów.
I to wszystko jest nieważne, bo przecież nikt nie określił górnej granicy uczniów na tych zajęciach. I co i nic. Bo to znowu pokazuje że rzeczywistość będzie inna:))))))) |
irdyr | 20-04-2009 21:27:36 [#16] |
---|
Z waszej wymiany zdan wynika, ze na zajęcia techniczne i artystyczne można tworzyc grupy miedzyoddziałowe. Czy tak? |
Raf1 | 20-04-2009 21:29:15 [#17] |
---|
Tak, wg mnie można tworzyć grupy miedzyoddziałowe, tylko wciąż podkreślam ile klas tyle zajęć! |
Ala | 20-04-2009 21:30:05 [#18] |
---|
zakazu nie ma ;-) |
Raf1 | 20-04-2009 21:36:15 [#19] |
---|
Przykład:
Mam 4 klasy pierwsze po 30 uczniów
Uczniom proponuję zajęcia:
chór, taniec współczesny, taniec klasyczny i cheelderki (nie wiem czy poprawne angielski znam do 5 lekcji)
Załóżmy, że:
- do chóru zapisało się 60 uczniów,
- do tańca klasycznego 20
- do tańca współczesnego 35 uczniów
- a do cheeliderek 5 uczniów. Coś muszę wymyśleć, żeby do tej grupy przeszli uczniowie z chóru, bo jest ich tam za dużo.Tak ja sobie to wyobrażam. Może trzeba stworzyć regulamin tych zajęć i określić minimalną liczbę uczestniczących w zajęciach. To tak na gorąco! |
irdyr | 20-04-2009 21:36:52 [#20] |
---|
Dzieki, jeszcze uwaga do Dorotki, skoro ma byc po 2godz, to chyba w III klasie, będzie za późno na rozpoczynanie tyc zajeć. I jescze jedno. Jeżeli zaplanowałam zajecia artystyczne w I i III klasie, to uczeń, który w I klasie chodził na zajęcia plastyczne, to w III musi na muzyczne, czy może kontynuować takie same? |
mamma | 20-04-2009 21:41:12 [#21] |
---|
Raf1 tez zaplanowałam taniec, ale ktos tu pisał ,ze nie bardzo... |
Raf1 | 20-04-2009 21:41:35 [#22] |
---|
Jałć a ja proponuję w klasie III po egzaminie gimnazjalnym:
- edukacja dla bezpieczeństwa i zajęcia artystyczne i techniczne. Mamy codziennie przez 6 tygodni - bezpieczeństwo, przez 6 tygodni 4 h dziennie zajęcia artystyczne i techniczne i tylko szkoda, że nie mogę realizować wtedy WDŻwR (seks). Przecież mamy być elastyczni. Byłoby ciekawe zestawienie. |
Raf1 | 20-04-2009 21:42:46 [#23] |
---|
Mamma, a czemu nie może być taniec? To są zajęcia artystyczne przecież. |
mamma | 20-04-2009 21:43:40 [#24] |
---|
ja tez tak uważam, ale niektórzy mówią,że nie zrealizujemy podstawy. |
Raf1 | 20-04-2009 21:49:27 [#25] |
---|
Jakiej? zaglądnij do niej to się przekonasz, że wszystko zrealizujesz! |
mamma | 20-04-2009 21:50:14 [#26] |
---|
jestem przekonana, tylko potwierdzenia szukam... |
beera | 20-04-2009 22:08:23 [#27] |
---|
taniec realizujący podstawę programową zajęć artystycznych, to dla mnie dość trudne do wykazania - ale pewnie nawet na języku polskim da się realizować podstawę z matematyki
;) |
Raf1 | 20-04-2009 22:15:58 [#28] |
---|
cele kształcenia z podstawy programowej zajęć artystycznych dla III i IV etapu edukacyjnego:
I. Odbiór wypowiedzi i wykorzystanie zawartych w nich informacji - percepcja sztuki
II. Tworzenie wypowiedzi - ekspesja przez sztukę
III. Analiza i interpretacja tekstów kultury - recepcja sztuki.
Taniec nie jset ekspresją czy percepcją sztuki?
Przykład: Balet 'Romeo i Julia" czy coś dodać Asiu? |
Raf1 | 20-04-2009 22:17:12 [#29] |
---|
A tak już na marginiesie. Określanie dat, czy wieków na języku polskim to nie matematyka to są liczby i cyfry rzymskie. |
beera | 20-04-2009 22:53:39 [#30] |
---|
czy coś dodać? tak - zwłaszcza w kwestii czirliderek
|
Raf1 | 20-04-2009 23:04:51 [#31] |
---|
Tak np. pkt II celów kształcenia - tworzenie wypowiedzi. Wypowiedź: radości, zagrzewania do walki, smutku itp.
I ta dyskusja pokazuje, że ktoś do końca nie przemyślał na czym mają polegać zajęcia artystyczne. Tu nauczyciel ma na podstawie celów kształcenia opracować zajęcia. Percepcja, ekspresja i recepcja sztuki to "szerokie" pojęcia. |
beera | 20-04-2009 23:20:11 [#32] |
---|
to, czemu nie przemyślał?
Jeśli daje to tak szerokie mozliwości, to chyba lepiej, w takiej sytuacji jaką masz lub jaką chcesz mieć?
|
Raf1 | 20-04-2009 23:26:31 [#33] |
---|
Asia, tylko pokazałam jak wiele zamieszania może być wokół zajęć artystycznych. Zajęcia artystyczne dadzą mi szeroki "wachlarz" zajęć dla uczniów. I to mnie cieszy. Martwi mnie, że w parę dni po rozpoczęciu roku szkolnego zwali mi się kontrola z KO (a mam do nich szczęście, ciągle mnie losują) i Pani będzie udawadniać, że ekspresja nie wyraża tworzenia. |
beera | 20-04-2009 23:29:56 [#34] |
---|
wydaje mi się, że każdy dyrektor planując taniec jako zajęcie artystyczne musi wiedzieć dlaczego to robi i w jakim zakresie realizowane przez nauczyciela zajecia w ramach z. artyst, róznią się w realizacji podstawy od zajęć w-fu, gdzie jest:
Wymagania szczegółowe odnoszą się do zajęć prowadzonych w systemie klasowo-lekcyjnym, w ramach następujących bloków tematycznych: 1) diagnoza sprawności i aktywności fizycznej oraz rozwoju fizycznego; 2) trening zdrowotny; 3) sporty całego Ŝycia i wypoczynek; 4) bezpieczna aktywność fizyczna i higiena osobista; 5) sport; 6) taniec (dotyczy tylko III etapu edukacyjnego); 7) edukacja zdrowotna. |
Raf1 | 20-04-2009 23:40:13 [#35] |
---|
Taniec. Uczeń opracowuje i wykonuje indywidualnie, w parze lub zespole dowolny układ tańca. Tak brzmią wymagania szczegółowe.
I w ramach tych wymagań uczniowie opracują układ do walca wiedieńskiego w klasie I, w klasdie II do tanga argetyńskiego, a w klasie III do walca angielskiego.
I co mi przeszkadza w ramach zajęć artystycznych stworzyć zespół cziliderek? |
beera | 21-04-2009 00:20:11 [#36] |
---|
nie wiem, czy coś Ci przeszkadza, czy nie.
Wyrażam swoje zdanie, w tym wątpliwości. |
Zbig60 | 21-04-2009 15:16:00 [#37] |
---|
Wcześniej (zresztą tego samego dnia) zainicjowałem podobny wątek, ale widocznie umknął on uwadze. Czytając dotychczasowe wypowiedzi dochodzę do wniosku, że niestety tak nieprecyzyjne zapisy pozwalaja tworzyć różne dziwne działania. Uważam, że zajęcia zarówno artystyczne jak i techniczne powinny być dzielone na ucznia, a nie na nauczyciela. Skoro ustawodawca zauważył, że nie wszystkie dzieci są "równe" pod względem talentu, pozwalajac im na dokonywanie wyborów co do rodzaju zajęć, to dziwię się że czytając tylko suchy przepis przystajemy na fakt, że ta godziny równe są godz. nauczycielskim. Na stronach MEN są przykładowe zajęcia (możliwe do wyboru), ale jak sądzę nie jedyne. W dwóch klasach pierwszych zaplanowałem po 1 godz. zajęć artystycznych i nie zamierzam realizować tych treści tylko na dwóch godzinach choćby międzyklasowo. Skoro mamy rozwijać talenty i dać się wyżyć artystycznie, to zaproponujemy np. zespół wokalny (nie dla połowy uprawnionych do korzystania) tylko dla chętnych, zajęcia plastyczne oraz np. zajęcia fotograficzne. Zajęcia techniczne to nie tylko proponowane modelarstwo, przecież cała rzesza uczniów może nie mieć takich zainteresowań czy zdolności, ale chętnie zajmie się haftem, czy jeszcze "czymśkolwiek" Oczywiście są to przykłady, ale propozycja musi byś szersza niż wynikająca z ramówki. Wtedy ta reforma będzie miała sens. W innym przypadku to będzie takie nijakie (jak zwykle dużu huku i nic!) Dlatego nie gódźmy się na proste rozwiązania, bądźmy kreatywni, proponujmy swoim uczniom ciekawe, nawet nowatorskie zajęcia (pozwala na to bardzo ogólna podstawa programowa). Kiedyś mieliśmy więcej GDDD, a dziś po odliczeniu wdż zostaje 1,5 godz. na cykl.Przekonujmy nasze OP, że właśnie tak być powinno,że taki jest duch reformy w tym względzie. Szkoda, żę Organy Nadzorujące, czy MEN nie lobbuje takich stanowisk. Jeżeli nie zaplanujemy w naszych arkuszach zajęć to ich nie dostaniemy. Nie tłumaczmy się, że łatwo utworzyliśmy trzy zajęcia dla trzech klas i jest dobrze (po myśli OP). Uważam, że jest to skrót, na który nie powinniśmy iść, jeżeli chcemy, aby nasi uczniowie skorzystali na proponowanych zmianach w oświacie. Inaczej to nie ma sensu. Ja tak właśnie zamierzam postąpić.
Pozdrawiam |
beera | 21-04-2009 17:14:54 [#38] |
---|
a my trzymamy kciuki :)
moim zdaniem w ogóle sie tu nikt niczym nie rózni - przynajmniej w tym względzie!
a jak zbudujesz plan nauczania z taką wizją - to go chętnie będziemy propagowac gdzie tylko się da:) |
Ala | 21-04-2009 17:17:44 [#39] |
---|
i tu wszystko rozbija się o finanse,
jak OP zechce to da pieniądze na dodatkowe godziny a jak nie to nie :-( |
Ala | 21-04-2009 17:18:49 [#40] |
---|
ale jestem tego samego zdania co Zbig |
sońka | 23-04-2009 18:42:10 [#41] |
---|
Zbig60 pisze: Dlatego nie gódźmy się na proste rozwiązania, bądźmy kreatywni, proponujmy swoim uczniom ciekawe, nawet nowatorskie zajęcia (pozwala na to bardzo ogólna podstawa programowa).
Podoba mi sie to, ale co z kwalifikacjami?
Kto może uczyc fotografii? na przykład |
jerzyk | 23-04-2009 19:11:33 [#42] |
---|
fotograf z przygotowaniem pedagogicznym? ;-) |
sońka | 23-04-2009 19:25:27 [#43] |
---|
rzeźby rzeźbiarz z pp
a serio? |
cynamonowa | 23-04-2009 19:55:06 [#44] |
---|
u nas też fotografia będzie- już się cieszę- będę często hospitowała te zajęcia:) |
beera | 23-04-2009 20:24:10 [#45] |
---|
serio, to ten, kto ma pp i zna się na fotografii.
trzeba robić swoje i jeśli chcesz fotografii dla uczniów, to im przydziel nauczyciela jakiego chcesz. Jak Ci to KO zakwestionuje, napiszesz skargę do MEN - że albo chcą zróżnicowanych zajęć, albo nie
|
JarTul | 23-04-2009 20:37:32 [#46] |
---|
Problem z zajęciami artystycznymi tkwi w tym, że komuś zabrakło wyobraźni. Piękne idee, dobre chęci... Dobrymi chęciami mówią, że piekło jest wybrukowane. I to piekiełko zafundowano dyrektorom szkół i OP. To oni mają zaplanować i sfinansować różnorodne zajęcie i jeszcze najlepiej w rozsądnej wielkości grupach.
Piszemy tutaj o OP jak o przechytrym Szkocie, co to ma, ale dać nie chce.
OP - wójt, radni, urzędnicy - musi finansować nie tylko szkoły, ale także infrastrukturę komunikacyjną (w naszym rejonie dziurowy koszmar drogowy), gminną "substancję" mieszkaniową, ośrodki pomocy, utrzymanie terenów zielonych i parków, itp. itd.... i oczywiście inwestycje.
A pieniędzy cieniutko... |
tardeli5 | 25-04-2009 07:37:35 [#47] |
---|
Jak myślicie drogie koleżanki/ drodzy koledzy, czy:
1. grupa teatralna też może być formą zajęć artystycznych?
2. a koło dziennikarskie?
Myślę, że 1 tak, a 2? Zajęcia z grupy teatralnej może prowadzić polonistka? |
mamma | 25-04-2009 09:29:35 [#48] |
---|
ja myślę ,ze trzy razy tak. |
Ala | 25-04-2009 09:51:09 [#49] |
---|
a ja myślę, że koło dziennikarskie raczej nie
pozostałe tak |
Jacek | 25-04-2009 10:30:15 [#50] |
---|
poczytajcie sobie tu http://www.reformaprogramowa.men.gov.pl/images/docs/reforma_tom_7.pdf
str. 49
W realizacji zajęć artystycznych na III i VI etapie edukacji należy zwrócić uwagę na następujące elementy:
1. Zajęcia artystyczne mogą być związane z jedną dyscypliną sztuki lub mieć charakter interdyscyplinarny (np. kółko teatralno-muzyczne, informatyka muzyczna, muzyka w filmie, sztuka wybranej epoki).
2. Zajęcia artystyczne mogą mieć charakter praktyczny, rozwijający muzyczne umiejętności (np. zespół instrumentalny, kapela, studio nagrań, zespół taneczny), poznawczy – poszerzający wiedzę z wybranego obszaru muzyki i kultury muzycznej lub charakter badawczy – rozwijający umiejętność zdobywania i interpretowania informacjidotyczących muzyki (sztuki, kultury).
3. Zakres merytoryczny, charakter i formę zajęć (projekt lub regularne lekcje) należy dostosować do zainteresowań uczniów, liczebności grupy, wyznaczonych celów, potrzeb szkoły i lokalnego środowiska.
4. W organizacji i przygotowaniu programu zajęć artystycznych należy uwzględnić możliwości szkoły: lokalowe, dotyczące sprzętu oraz kadrowe – zajęcia musi prowadzić nauczyciel o kompetencjach zgodnych z ich profilem.
5. Osiągnięcia uczniów powinny być prezentowane publicznie w formie właściwej dla rodzaju zajęć: publikacji, koncertu, występu, wystawy, sesji przedstawiającej wyniki badań, z założeniem realizacji celu edukacyjnego – wdrażania uczniów w uczestnictwo w kulturze i upowszechnianie kultury w lokalnej społeczności. |
|