Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nowe zadanie dyrektora - zatwierdzanie programów
strony: [ 1 ][ 2 ]
Gaba09-03-2009 15:27:46   [#01]

od kiedy - do kiedy nauczyciel będzie musiał złozyc program na następny rok, ile czasu dyrektor dostanie na zatwierdzenie, co z nauczycielami nowo zatrudnionymi... od 1.09.

- co z uwagami nt. uzupełnienia, rozszrzenia... - gdzie się kończy autonomia, a gdzie koniecznośc naprawienia błędów.

- co z przygotowaniem dyrektorów w zakresie pprogramopisarstwa...

To taka garść myśli - mam i inne.

Ala09-03-2009 23:01:21   [#02]

właściwie to pytania stawiasz ;-)

i chyba nie ma na nie jeszcze odpowiedzi :-(

bosia09-03-2009 23:08:44   [#03]

przecierajcie szlaki

będzie jak znalazł w 2012 :-)

Ala09-03-2009 23:10:04   [#04]
ty to masz szczęście ;-)
bosia09-03-2009 23:11:06   [#05]

no

chociaż w jednym trzeba mieć:-)

Leszek10-03-2009 08:01:50   [#06]
dyrektor będzie musiał o podręcznikach informować rodziców do 15 czerwca,
czyli w tym czasie bedzie musiał mieć zestaw programów

pozdrawiam
beera10-03-2009 08:08:15   [#07]

tak

mamy opóźnienie w związku z Ustawą, więc i akt wykonawczy się opóźni, a w nim pp dla pisania programów.

Nie wiem ile w tym roku dyrektor będzie miał czasu na dopuszczenie programu i trudno określić jak bedzie to dopuszczenie wyglądało, bo nie ma na BIP projektu rozporządzenia.

Nie wiadomo, jak bedzie miał wyglądać program - jedyn ana razie znana mi podstawa dotycząca wyglądu programu, to obecne rozp. w tej sprawie.

Nie wiem, na ile się zmieni.

JarTul10-03-2009 09:10:41   [#08]
A może "derektor" dostanie środki na powołanie ekspertów, którzy dokonają oceny programu? ;-) ;-) ;-)
basiaj10-03-2009 16:49:35   [#09]
witam na ostatniej konferencji  na której byłam- powiedziano że wybieramy podręczniki ze strony men które są lub będą zatwierdzone przez men nauczyciele sami wybierają program nauczania który musi być zgodny z podstawą programową lub program pisze sam który musi mieć recencje 2 nauczycieli -program jest zatwierdzany przez dyrektora szkoły do 15 czerwca men nie zatwierdza programów tylko podręczniki
izabelamaciejka10-03-2009 17:38:53   [#10]
tylko, czy dyrektor jest przygotowany, by zatwierdzać programy? Przecież dotychczas eksperci w danej dziedzinie dokonywali oceny programu przed jego zatwierdzeniem. Czy dyrektorzy sprostają teraz zadaniom, które w tym zakresie przed nimi stają?
beera10-03-2009 17:43:19   [#11]

pewnie powstaną jakieś podpowiedzi w tym rozporządzeniu, które ma być w projekcie po podpisaniu UoSO przez Prezydenta, gdy to do niego wróci.

W MIętnem dyrektorzy różne wymyslali sposoby, jak to zrobić, ale wszyscy bylismy zgodni - strasznie mało czasu i będziemy mieli fikcję.

Nauczyciel nie napisze programu, bo bardzo mało czasu (także z tej prostej przyczyny, ze nie zna dobrze podstawy programowej).
Dyrektor nie ma czasu na powołanie ekspertów-pomocników (także i nie ma na to pieniędzy) (jesli tacy eksperci - nauczyciele z sąsiednich szkół np. pojawią się w rozporządzeniu - rzecz jasna)

Eksperci (jesli tacy się pojawią jako warunek do dopuszczenia programu w szkole) nie będą mieli czasu wnikliwie przeczytać program napisany przez nauczyciela (a ten nie ma czasu go napisać)

czyli nie jest dobrze

AnJa10-03-2009 17:46:24   [#12]

o ile pamiętam coś tam z programami robiłem - na pewno wos, wf, chyba biologia, historia

też nie znałem się

zawsze byłem zwolennikiem programów, mocno nieufnie podchodziłem do podstawy programowej - teraz to się zmienia\

podstawa jak jest mozna dyskutowac- ale zdecydoweanie łatwuiej ją zrozumieć niż dotychczasowa

jeśli dobrze zrozumiałem, MEN bedzie wciąz zatwierdzał podręczniki- pod kątem zgodności z pp i prawdą

no to własciwie programy sa rzeczą dosyc marginalną

Zenon7510-03-2009 17:47:14   [#13]
a może będzie można korzystać z programów udostępnionych przez wydawnictwa - chociaż w pierwszym roku ( przecież programu nauczania nie pisze się na kolanie - tak myślę , ponieważ do tej pory pisałem tylko programy koła zainteresowań )
Zenon7510-03-2009 18:49:37   [#14]
właśnie skończyłem czytać
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
z dnia 6 stycznia 2009 r.
w sprawie dopuszczania do użytku szkolnego programów wychowania przedszkolnego, programów nauczania i podręczników oraz cofania dopuszczenia
(Dz. U. Nr 4, poz. 18)
ogłoszono dnia 15 stycznia 2009 r.
obowiązuje od dnia 30 stycznia 2009 r."
i widzę, że chyba mam niepełne dane do dyskusji w tej sprawie
beera10-03-2009 18:56:08   [#15]

to rozporządzenie na podstawie UoSO obecnie obowiązującej

a mamy w sejmie zmainą UoSO i tam delegacja do wydania nowego rozporzadzenia

więc się zmieni

sońka10-03-2009 19:41:04   [#16]
basiaj -
n-l, "program pisze sam który musi mieć recencje 2 nauczycieli" - a nie jednego???

"program jest zatwierdzany przez dyrektora szkoły do 15 czerwca" - a programy autorskie właśnie, czy mogą być zatwierdzone na posiedzeniu sierpniowym - wtedy n-le maja je tak naprawde gotowe

jak rozumiałam, 15 czerwca to data zatwierdzenia SZP i SZPN (ale tych z listy MEN), modyfikacje - potem?
krystyna10-03-2009 20:46:59   [#17]

ja też niewiele kumam z tego co basiaj napisała,

może konferencję z wizjonerem jakimś miała...,

albo coś nie zrozumiała....

;-)

basiaj10-03-2009 21:34:04   [#18]

jak tak zrozumiałam że dyrektor zatwierdza program nauczania ( chodzi mi o te klasy które zaczynaja w/g nowej podstawy programowej czyli I klasy podstawowej i gimnazjum)

podręczniki men a programy nauczania dyrektor czy wy inaczej to zrozumieliście?

krystyna10-03-2009 22:48:15   [#19]

basiaj,

bardzo Cię przepraszam za mój niegrzeczny komentarz,

ale trochę mną telepło, gdy zaczynamy dyskutować, a nawet szkolić się w oparciu o projekty lub nawet nienapisane jeszcze akty prawne !

bo od czasu, gdy za bardzo przywiązałam się do tzw. pomarańczowej książeczki (a trochę unijno - menowej kasy na nią poszło.......), trzymam się tylko tego co już podpisane i opublikowane,

a jak na razie w sprawie programów mamy tylko to:

I. z ustawy o systemie oświaty:

Art. 22a.  1. Nauczyciel wybiera program wychowania przedszkolnego, program nauczania oraz podręcznik spośród programów i podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego.

2.  Nauczyciel ma prawo opracowania własnego programu wychowania przedszkolnego lub programu nauczania.

2a. Wybrany program wychowania przedszkolnego, program nauczania oraz podręcznik, a także program, o którym mowa w ust. 2, nauczyciel przedstawia radzie pedagogicznej.

2b. Rada pedagogiczna, spośród przedstawionych przez nauczycieli programów wychowania przedszkolnego, programów nauczania oraz podręczników, ustala, w drodze uchwały, po zasięgnięciu opinii rady rodziców odpowiednio zestaw programów wychowania przedszkolnego lub szkolny zestaw programów nauczania i szkolny zestaw podręczników, biorąc pod uwagę możliwości uczniów, a w przypadku podręcznika również:

1) przystosowanie dydaktyczne i językowe podręcznika do możliwości uczniów;
2) wysoką jakość wykonania podręcznika umożliwiającą korzystanie z niego przez kilka lat.

2e. Dyrektor szkoły podaje do publicznej wiadomości, do dnia 15 czerwca, odpowiednio zestaw programów wychowania przedszkolnego lub szkolny zestaw programów nauczania i szkolny zestaw podręczników, które będą obowiązywać od początku następnego roku szkolnego.

II. z rozp. z 6.01.2009r. w sprawie dopuszczania.......... uszczegóławia ust. 2 ustawy w zakresie programu własnego:

§ 25. 1. Własny program wychowania przedszkolnego, program nauczania ogólnego,   program  nauczania dla zawodu  albo program  nauczania dla  profilu nauczyciele   mogą opracować  samodzielnie   lub  z  wykorzystaniem   programów wpisanych do wykazów, o których mowa odpowiednio w § 18.
2. Program    wychowania    przedszkolnego    opracowany   przez    nauczyciela
powinien uzyskać pozytywną opinię nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego,
posiadającego wykształcenie wyższe i kwalifikacje do pracy w przedszkolu.
3. Program   nauczania   ogólnego   opracowany   przez   nauczyciela   powinien
uzyskać    pozytywną   opinię    nauczyciela    mianowanego    lub    dyplomowanego, posiadającego  wykształcenie  wyższe  w  zakresie  zgodnym   z  zakresem   treści nauczania, które program obejmuje.

I tego się na razie trzymam.

Jednocześnie czekamy na zmianę uso oraz na napisanie, skonsultowanie i opublikowanie nowego (lub mocno zmieniającego) rozp. o dopuszczeniu,bo:

w projekcie ustawy ten sam art. 22 faktycznie wygląda tak, że programy - dyrektor, a podręczniki - minister:

w art. 22a:

a) ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

„1. Nauczyciel ma prawo wyboru podręcznika spośród podręczników do­puszczonych do użytku szkolnego. 

2. Nauczyciel przedstawia (czy przedstawia = tworzy go sam ?) dyrektorowi szkoły program wychowania przed­szkolnego lub program nauczania. Dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opi­nii rady pedagogicznej, dopuszcza do użytku w danej szkole zapropo­nowany (czy zaproponowany = napisany przez nauczyciela?) przez nauczyciela program wychowania przedszkolnego lub program nauczania.",

b)    uchyla się ust. 2a,

c)          ust. 2b otrzymuje brzmienie:

2b. Dopuszczone do użytku w danej szkole programy wychowania przed­szkolnego lub programy nauczania stanowią odpowiednio zestaw pro­gramów wychowania przedszkolnego lub szkolny zestaw programów nauczania. Dyrektor szkoły jest odpowiedzialny za uwzględnienie w ze­stawie programów wychowania przedszkolnego i szkolnym zestawie programów nauczania całości odpowiednio podstawy programowej wy­chowania przedszkolnego i podstawy programowej kształcenia ogólnego ustalonej dla danego etapu edukacyjnego, a w przypadku szkoły prowa­dzącej kształcenie w zawodach albo w profilach kształcenia ogólnoza-wodowego - także całości podstawy programowej kształcenia w zawo­dzie albo podstawy programowej kształcenia w profilu kształcenia ogólonozawodowego.",

d)  ust. 2e otrzymuje brzmienie:

„2e. Dyrektor szkoły podaje do publicznej wiadomości, do dnia 15 czerwca, zestaw podręczników, (programów juz nie podaje ?) które będą obowiązywać od początku następnego roku szkolnego.";

a nowe, rozp. o dopuszczeniu powinno zawierać:

8. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, a w przypadku pro­
gramów i podręczników do szkół artystycznych minister właściwy do
spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, określa, w drodze
rozporządzenia:

1)      szczegółowe warunki i tryb dopuszczania do użytku w danej szko­le programów wychowania przedszkolnego i programów nauczania przez dyrektora szkoły;

2)  szczegółowe warunki, jakie muszą spełniać podręczniki dopusz­czane do użytku szkolnego;

3)      szczegółowe warunki i tryb dopuszczania podręczników do użytku szkolnego;

4) itd................................................

kiedy ?  

:-)

post został zmieniony: 10-03-2009 22:56:32
beera10-03-2009 22:54:19   [#20]

to dobre podejście, tylko ma jeden mankament - MEN nie prowadzi, zdaje się procedury zatwierdzania programów.

Na ich stronie, gdzie publikują informacje o zatrwierdzaniu podręczników (zdaje się, że jeszcze nie mamy nic zatwierdzonego) nic nie ma o zatwierdzaniu programów.

Znaczy - nie ma chyba pisanych programów do nowej podstawy. No, może są pisane, ale chyba nie ma żadnych rozpoczętych "dopuszczeń"

Art. 22a.  1. Nauczyciel wybiera program wychowania przedszkolnego, program nauczania oraz podręcznik spośród programów i podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego.

ale masz rację - na razie obowiązują stare przepisy, i to powinno oznaczać dopuszczenia programów, ale chyba się tego nie robi.

Zgłupiałam:)

ankate10-03-2009 22:56:46   [#21]
A podręczników w wychowaniu pzedszkolnym o ile dobrze zrozumiałam ma nie być, to co zatwierdza MEN?
beera10-03-2009 22:59:10   [#22]

a jest na tej stronie ich jakis zgłoszony do przedszkola?

wiem, że są do gimnazjum i podstawówki

grażka10-03-2009 22:59:33   [#23]

tu masz wykaz:

http://www.reformaprogramowa.men.gov.pl/nowepodreczniki/index.php?file=szkoła%20podstawowa%20(kl.%20I-III)

grażka10-03-2009 23:01:23   [#24]
przedszkoli nie ma - ani w tabeli, ani w menu - do kz 23 zgłoszone podręczniki lub pakiety.
beera10-03-2009 23:02:24   [#25]

żaden nie zatwierdzony - rany

jak pisac program i jak go zatwierdzić, to ja nie wiem

grażka10-03-2009 23:03:47   [#26]
acha, do edukacji wczesnoszkolnej, nie do kształcenia zintegrowanego.
jatoja10-03-2009 23:05:10   [#27]
( najlepiej niech zatwierdza ten dyr-menago...;-) )
Jacek10-03-2009 23:10:30   [#28]
do przedszkoli nie będzie podręczników.. lasów mniej wytną :-)
grażka10-03-2009 23:15:54   [#29]
jestem bardzo ekologiczna. od lat nie mam podręczników i ćwiczeniówek :)
Jacek10-03-2009 23:16:30   [#30]
oooo.. prekursorka :-)
beera10-03-2009 23:17:12   [#31]

:)))))))))))

i w I klasie dałoby się bez tego obyć

a w klasach I-III na pewno bez tych bezsensowynych ćwiczenio-wypełnianek.

Kiedy pracowałam daaawno temu w I-III, miałam tylko podstawowe podręczniki i naprawdę było świetnie.

ankate10-03-2009 23:19:37   [#32]
grunt to zeszyt, normalny taki, w 3 linie i skończyłyby się różne problemy na d (kija w mrowisko nie będę wkładać)
grażka10-03-2009 23:21:55   [#33]

no widzicie - a tu trzeba będzie w klasie pierwszej wybrać pakiet edukacyjny - nie ma zmiłuj.

i to już obowiązuje.

beera10-03-2009 23:23:36   [#34]

nie patrzyłam dokładnie -  nie ma samych książek?

popatrzyłam - nie ma

post został zmieniony: 10-03-2009 23:24:56
grażka10-03-2009 23:29:15   [#35]

http://bip.men.gov.pl/akty_prawne/rozporzadzenie_20081223_zal_2.pdf

strona 5 pkt 2f

"Uczeń kończący klasę pierwszą:

- zakresie umiejętności czytania i pisania

- korzysta z pakietów edukacyjnych (np. zeszytów ćwiczeń i innych pomocy dydaktycznych) pod kierunkiem nauczyciela;"

Klasa III - korzysta z podręczników i zeszytów ćwiczeń.

beera10-03-2009 23:30:14   [#36]

nie doczytałam tego

ech

grażka10-03-2009 23:31:18   [#37]
ano
fredi11-03-2009 18:30:07   [#38]
nie obraźcie się, ale Was jakaś głupota opętała z tymi programami
Ala11-03-2009 18:38:35   [#39]
 hmmm.......
post został zmieniony: 11-03-2009 18:39:04
AnJa11-03-2009 18:43:33   [#40]

cwaniak jestes boś z zawodowej i przyzwyczajony do pracy bez podręcznikow, programów, podstawy programowej, warsztatów i nawet czasami nauczycieli;-) za to w grupach międzyodziałowych, międzyklasowych, a nawet międzyszkolnych

ale co mają te bidule z sp i gimnazjów rodbic, kiedy u nich w tej kwestii względnie spokojnie było?

zgredek11-03-2009 18:48:27   [#41]
:-)))))))))
dota c11-03-2009 21:36:26   [#42]
A ja sobie siedzę z założonymi rekami, bo mam w szkole autorki dopuszczonego podręcznika do klasy I SP. Program do niego tez napisały. I mam luzik (na razie ;)
Ala11-03-2009 21:38:19   [#43]
o! są już jakieś dopuszczone podręczniki?
dota c11-03-2009 21:39:52   [#44]
Merytoryczna pozytywna opinia, językowa także. Nie boję sie już jakoś ;)
komeniusz11-03-2009 22:31:26   [#45]
Asiu... masz rację, popieram, żadnych ćwiczeń... elementarz i zeszyt w linie.. a dysgrafia i dysortografia zmniejszy sie o 80%, sami zgadzamy sie na "produkowanie" analfabetów.. a i książki można by odsprzedać młodszym uczniom... te ćwiczenia to nakręcanie koniunktury... według mnie zrobiły one wiele złego... ale to moje zdanie, zdanie "belfra ze starej szkoły"..
jatoja11-03-2009 22:34:02   [#46]
i liczydło...? ;-)

ale w rzeczywistości coś jest na rzeczy
komeniusz12-03-2009 07:14:16   [#47]
dopuszczam kolorowe liczmany :-))
Ala12-03-2009 11:09:54   [#48]

popieram :-)

kurcze, ja też ze starej szkoły?

beera12-03-2009 12:08:42   [#49]

Postanowiłam wkleić częśc UoSO, która jest teraz w sejmie  http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/605_u.htm

bowiem NIE MA wymogu podania do publicznej wiadomości programów nauczania do 15 czerwca, a tak mowiliśmy - z powodu jakiego takiego "skrótu myslowego". Wiele to nie zmienia, co do zasady, ale jest dość ważne

24) w art. 22a:

a)   ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:

„1. Nauczyciel ma prawo wyboru podręcznika spośród podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego.

2. Nauczyciel przedstawia dyrektorowi szkoły program wychowania przedszkolnego lub program nauczania. Dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej, dopuszcza do użytku w danej szkole zaproponowany przez nauczyciela program wychowania przedszkolnego lub program nauczania.”,

b)   uchyla się ust. 2a,

c)   ust. 2b otrzymuje brzmienie:

„2b. Dopuszczone do użytku w danej szkole programy wychowania przedszkolnego lub programy nauczania stanowią odpowiednio zestaw programów wychowania przedszkolnego lub szkolny zestaw programów nauczania. Dyrektor szkoły jest odpowiedzialny za uwzględnienie w zestawie programów wychowania przedszkolnego i szkolnym zestawie programów nauczania całości odpowiednio podstawy programowej wychowania przedszkolnego i podstawy programowej kształcenia ogólnego ustalonej dla danego etapu edukacyjnego, a w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie w zawodach albo w profilach kształcenia ogólnozawodowego – także całości podstawy programowej kształcenia w zawodzie albo podstawy programowej kształcenia w profilu kształcenia ogólnozawodowego.”,

d)   ust. 2e otrzymuje brzmienie:

„2e. Dyrektor szkoły podaje do publicznej wiadomości, do dnia 15 czerwca, zestaw podręczników, które będą obowiązywać od początku następnego roku szkolnego.”;

krystyna20-03-2009 13:47:50   [#50]

no i ustawa przeszła...

jak będą wygladały zmiany dotyczące art. 22a ust 2, t.j.:

2. Nauczyciel przedstawia dyrektorowi szkoły program wychowania przedszkolnego lub program nauczania. Dyrektor szkoły, po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej, dopuszcza do użytku w danej szkole zaproponowany przez nauczyciela program wychowania przedszkolnego lub program nauczania.”,

I w poście [#19] pytałam, czy "nauczyciel przedstawia = tworzy go sam ?"

Fragment wyjaśnień  MEN "Nowelizacja ustawy o systemie oświaty w pigułce" - pkt 9:

"Podstawowym dokumentem określającym zakres treści nauczania, umiejętności oraz wymagań jest podstawa programowa. Na jej bazie tworzone są programy nauczania, przygotowywane zewnętrzne egzaminy, a także podręczniki.

Wybór programu i podręcznika, a także stosowanych środków dydaktycznych należy do nauczyciela.

Dokonanie wyboru programu nauczania w żaden sposób nie zdejmuje z nauczyciela odpowiedzialności za realizację podstawy programowej.

Wybrane lub opracowane przez nauczycieli programy będzie dopuszczał do użytku szkolnego w danej szkole jej dyrektor. Będzie on odpowiedzialny za uwzględnienie w szkolnym zestawie programów nauczania całości podstawy programowej dla danego etapu edukacyjnego i podanie do wiadomości publicznej wykazu wybranych podręczników w terminie do 15 czerwca danego roku.

.....Proponowane zmiany zwiększą odpowiedzialność nauczyciela i dyrektora szkoły za jakość nauczania. Aby pomóc dyrektorom szkół w procesie dopuszczania programów nauczania i wychowania przedszkolnego Minister Edukacji Narodowej w drodze rozporządzenia określi szczegółowe warunki i tryb dopuszczania programów do użytku w szkole"

Nowelizacja ustawy o systemie oświaty w pigułce

strony: [ 1 ][ 2 ]