Forum OSKKO - wątek

TEMAT: uczeń przed sądem ? kiedy i za co ?
strony: [ 1 ]
fredi04-10-2008 17:28:48   [#01]
Za wagary przed sąd

13-LATEK ODPOWIE ZA PODROBIENIE ZWOLNIENIA LEKARSKIEGO

Pierwszoklasista z Gimnazjum nr 1 w Tomaszowie Lubelskim chcąc usprawiedliwić wagary, podrobił zwolnienie lekarskie. Nauczyciele nie dali się nabrać. Szkoła zadzwoniła na policję. Uczeń za fałszerstwo trafi przed sąd dla nieletnich. – To zbyt surowa kara – ocenia lubelski kurator oświaty.
Bazia04-10-2008 17:43:46   [#02]
Moim zdaniem w Gimnazjum nr 1 w Tomaszowie Lubelskim ktoś zgubił rozum. Może warto by go za to również wziąć pod sąd?
bogda404-10-2008 17:56:14   [#03]

ktoś zgubił rozum bo reaguje na fałszowanie dokumentów?

....

karę dopiero wymierzy sąd, moim zdaniem reakcja szkoły właściwa

rzewa04-10-2008 18:00:09   [#04]
cóż... ja uważam, że słusznie - gdybyśmy zawsze reagowali ostro, zwłaszcza za pierwszym razem, efekty wychowawcze byłyby o niebo lepsze - ważne by młody człowiek wiedział jak poważna to jest sprawa - inaczej bardzo łatwo o szybką eskalację wagi czynów

a jaka będzie kara to się okaże -> sąd ją wymierzy

prawdopodobnie uzna, że już samo postępowanie jest dostateczną karą... :-)
Adaa04-10-2008 18:05:11   [#05]

W Tomaszowie w ogóle fajnie chyba jest:-)

"WC DYREKTOR " 

Jak wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Tomaszowie Lubelskim stał się sławny?
Roman Soniak, wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Tomaszowie Lub. słynie już nie tylko z kontrowersyjnych pomysłów. Klip z jego "wystąpieniem " młodzież umieściła na należącym do Google serwisie YouTube. Teraz można go oglądać na ekranach monitorów całego świata.

Po naszej publikacji dotyczącej poczynań wicedyrektora Liceum Ogólnokształcące im. Bartosza Głowackiego, tematem zainteresowała się redakcja "Faktów i Mitów". Mieszkańcy całego kraju mogli poczytać o małym miasteczku na kresach i o nadgorliwym dyrektorze szkoły. "To ewenement na skalę światową - pisał autor. - Obowiązują tu: zakaz wstępu, zakaz wjazdu i parkowania dla uczniów, zakaz chodzenia w stringach. Nad moralnością i porządkiem czuwa wicedyrektor Roman Soniak - niedoszły ksiądz i radny gminny".

Ten artykuł zapewnił wicedyrektorowi sławę w kraju, natomiast popularność na świecie Roman Soniak zawdzięcza klipowi pod tytułem "WC Dyrektor", który został umieszczony w amerykańskim serwisie YouTube.

A było to tak. W Tomaszowskim Domu Kultury na zakończenie Dni Promocji Zdrowia (19 kwietnia), szkoły przedstawiały scenki z udziałem uczniów. Traf chciał, że uczniowie Zespołu Szkół nr 3 pokazali pijanego ucznia, który na pytanie, gdzie chodzi do szkoły, odpowiedział "na górkę". No i się zaczęło. Widownia nie zareagowała, ale zareagował i to ostro wicedyrektor "liceum na górce". Jak furiat wparował na scenę, wyrwał młodym aktorom mikrofon i zażądał oficjalnych przeprosin od dyrekcji Zespołu Szkół nr 3. Widownia szalała.

Tygodnik Zamojski, 30.05.07r

beera04-10-2008 18:09:00   [#06]

czy myslicie, że trzeba nasyłac sad na siedmiolatka, który powie do kolegi "ty chu..."

W koncu to powazna obelga, a gdybysmy zareagowali wczesniej... itd;)

===

Dyrektor ma chociaz przyjemnośc sprawdzając te stringi?

Marek Pleśniar04-10-2008 18:09:07   [#07]

a ja troszkę ufałbym szkole tej

tak jak Waszym szkołom ufam;-)

a Podrabianie podpisu na dokumencie jest przestepstwem, nespa?

jesli szkoła i sąd dojdą do porozumienia - że kara być musi ale nie może być nadmiernie surowa (istnieje instytucja "oddania sprawcy po nadzór rodziców" i miałem ją okazję sugerować i nawet ze skutkiem otrzymac od sądu kiedys) to skutki mogą byc dobre

tzn na dobre leczące;-)

Marek Pleśniar04-10-2008 18:10:38   [#08]

o, te stringi tam sprawdzają JAKOŚ???

(caps lock mi się nacisnał ale poniewaz adekwatnie to pozostawiam)

beera04-10-2008 18:11:05   [#09]

13 lat

ratunku

Dla mnie jesli szkoła musi w takich sprawach wołać sąd i policję, oznacza, że wiele własnych srodków nie ma. Czy na pewno o to chodzi?

Mozna wołać policję już do 6 latków - poełniają masę przestępstw, ot, na przykład nieprzestrzeganie przepisów o ruchu drogowym.

Adaa04-10-2008 18:13:55   [#10]

a ja troszkę ufałbym szkole tej

tak jak Waszym szkołom ufam;-)

wszystkim ufasz - w ciemno? ... oj, oj ... ;-)

moim zdaniem za ostro z chłopakiem, z tego co przeczytałam w necie to pod sąd tez kumpel co mu to zaswiadczenie pozyczył - obaj odpowiedza

rzewa04-10-2008 18:15:55   [#11]
asiu, te naruszenia przepisów drogowych to nie przestępstwa a wykroczenia :-))

no i w świetle prawa jest istotna różnica pomiędzy 6-7 latkiem, a 13 latkiem - baa ta różnica jest taka sama jak pomiędzy 12 latkiem a 13 latkiem

podobnie jest w przypadku 16 i 17 latka oraz 17 i 18 latka

zatem w tym wypadku pewnie tak było trzeba - nic więcej o tym 13 latku nie wiemy przecież....
Marek Pleśniar04-10-2008 18:17:17   [#12]

no ale to oznacza asiu, adoo, że w szkole podrabianie nie jest przestepstwem a poza nią jest;-)

i co więcej szkoła daje sobie prawo wybrac - co jest a co nie jest tym przestępstwem

nie chodzi mi o karę jak dla przestępcy - ale "oddanie rodzicom pod opiekę" miałem okazję obserwowac; jest to spory wstrzas dla rodziców i ucznia i żadna kara jesli chodzi o fizyczną dotkliwość

bogda404-10-2008 18:17:54   [#13]
13 to akuratny ;-) wiek do odpowiadania za swoje czyny
Marek Pleśniar04-10-2008 18:19:28   [#14]

nie żebym się upierał z tym sadem - moje "zaufanie do szkoły" polega na tym, ze jesli szkołą jednak zrobi inaczej to tez raczej zaufam

(nie ślepo - wiem że w szkole odsetek durniów jest taki sam jak gdzie indziej*)

---
*to miało być dyplomatyczne;-)

Adaa04-10-2008 18:20:20   [#15]

mam 13 letnia córkę, obserwuję jej kolegów, ja samą - najgłupszy wiek, malpi rozum i zero zdawania sobie sprawy z ew. konsekwencji - oni w wiekszości wypadków najpierw robia potem myslą ... a potem bardzo żałują, naprawdę

wazne sa "furtki", by dzieciak mógł za ich pomoca naprawił zło

w tym wypadku wytoczono armaty na wróble

zgredek04-10-2008 18:25:38   [#16]

to, że sprawa trafiła do sądu dla nieletnich wcale nie oznacza, że będzie przeprowadzone postępowanie przed sądem

w domu pojawi się kurator, który przeprowadzi wywiad

dziecko z rodzicem zostanie wezwane na rozmowę wyjaśniającą do sędziego - sędzia podejmie decyzję, czy konieczna jest sprawa sądowa, czy wystarczy pouczenie

wszystko zalezy od wywiadu i postawy dziecka oraz rodzica

Adaa04-10-2008 18:25:42   [#17]

Marek? - wiesz, ze istnieje zakaz spozywania alkoholu w miejscu publicznym?

ile razy zwróciłes uwage organom scigania, lub strazy miejskiej na delikwenta łamiacego ten zakaz?

co chcę powiedzieć?

obysmy sie w tej surowości przestrzegania norm prawnych nie pogubili

;-)

fredi04-10-2008 18:26:32   [#18]
Bazia
a co z tym ?

Kilka dni temu na komendę zgłosiła się załamana 38-latka spod Zamościa.

- Oszusty przelał z konta poszkodowanej 5 tys. zł na rachunek mieszkańca Otwocka - informuje nadkom. Joanna Kopeć, rzecznik prasowy zamojskiej policji.
bogda404-10-2008 18:26:59   [#19]

edukacja prawna w szkołach leży?

Adaa04-10-2008 18:32:34   [#20]

biedny chłopak ... juz nigdy nie zostanie dyrektorem szkoły ...

Marek Pleśniar04-10-2008 18:35:27   [#21]

ja nie jestem jakoś surowy w przestrzegactwie i tych co piszesz adoo

oceniam to co napisano o jakiejś mi nieznanej szkole

nie biegnę ich ciągnać do sądu, rozmawiam sobie na forum w necie - w sobotę

zwalczenie "jastrzębi" przez "gołębie" jest czesto surowsze, pryncypialniejsze niż odwrotnie;-)

Niejednemu łeb ukrecono w historii w imię obrony praw, miosci powszechnej i takich tam

postraszyć sądem czasem łobuziakowi nie zawadzi

(z policją zdecydowanie ta szkoła przegieła - żeby było jasne - to się załatwia z sądem rodzinnym)

Bazia04-10-2008 18:35:39   [#22]

Skąd Marku wiesz jaka będzie decyzja sądu?

Wiesz ile młodzieży podrabia podpisy rodziców, sądy by sie zablokowały. Mnie też się to zdarzyło w szkole średniej , a więc byłam starsza niż ten pechowiec z Tomaszowa. Gdybym wtedy trafiła do sądu czy byłabym bardziej uczciwa niż jestem. Nie wiem, bo od tamtej pory nie podrobiłam żadnego podpisu. Czy jestem jedyna z taką "kryminalną przeszłością"? :))))))))))  Myślę, że w rzeczonym gimnazjum ludzie bez skazy są.

Historia świata przerabiiała już nadgorliwość, niestety.

AnJa04-10-2008 18:37:46   [#23]
pierwsze wrażenie po przeczytaniu- kurator zdurniał, no bo urzednik państwowy mówi, że państwowy sąd to przesadna reakcja

drugie- no, może mówi jako Obywatel RP- tu się warto zastanowić, co zrobiłbym ja na miejscu tego dyrektora

no i wychodzi mi, ze w zależności od zachowania tego dzieciaka - jesli widziałbym, ze dotaro do niego, chyba odpuściłbym

no i potem przypomina się jak znajomy miał kopoty, bo jakiś gówniarz usiował zapłacić mu nieudonie sfałszowanym banknotem - było to tak nieudolne, że gowniarzowi dał w łeb, a papier porwał i wyrzucił

delikwent w drugim sklepie zrobil to samo- tamci zawiadomili policję

w śledztwie wyszło, ze były 2 banknoty

wykpił się, ale parę przesłuchan zaliczył

to ja tam nie wiem co zrobiłbym
zgredek04-10-2008 18:38:25   [#24]

(z policją zdecydowanie ta szkoła przegieła - żeby było jasne - to się załatwia z sądem rodzinnym)

niestety Marku - nie zgodze się z Tobą

to się właśnie tak załatwia

zaczyna sie od Policji - i też na tym etapie można zakończyć

jesli nie

to tak jak pisałam w #16

----------------------

i daleka byłabym od rozczulania się nad tym chłopakiem

Adaa04-10-2008 18:42:33   [#25]

ale on nie działał z checi zysku - ten chłopak ... on chciał miec usprawiedliwiona nieobecność

w zbrodni zawsze wazne są tez motywy

;-)

AnJa04-10-2008 18:46:21   [#26]
dlatego przewiduję upomnienie przez sąd

a w tamtym przypadku chodziło o bodajże o 10 zł (może 20) wydrukowane na laserówce

też zysk umiarkowany
Adaa04-10-2008 18:49:30   [#27]

widać Panowie są znacznie bardziej surowi w przestrzeganiu prawa niż Panie - pewnie dlatego mniej jest kobiet kierowców "na gazie"

;-)

fredi04-10-2008 18:50:06   [#28]
Sprawę podejrzanych usprawiedliwień posłów PiS, w tym Gabrieli Masłowskiej, Komisja Etyki Poselskiej zbada w przyszłym tygodniu.

300 zł też zysk umiarkowany
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081004/NEWS01/875533851
AnJa04-10-2008 18:54:17   [#29]
ano- umiarkowany

dzisiaj w godzinach przedpołudniowych, niedleko nas, pewna Pani kierujaca samochodem wymusiła pierszenstwo na prawidłowo jadacej innym samochodem innej Pani

doszło do zderzenia - bez powazniejszego skutku dla Pań

tyle ze ta prawidłowo jadąca miala 1,5 promila

to kobiety też klinują????
Adaa04-10-2008 18:56:28   [#30]
też...ale one rzadko biją swoich mężów
Bazia04-10-2008 19:03:40   [#31]

Fredi, 38-latka spod Zamościa powinna zmienić bank.

Ciekawa jestem czy w tak rygorystycznym Gimnazjum nr 1 sprawdzono ilu rodziców poświadcza nieprawdę pisząc w usprawiedliwieniach, że uczeń był chory gdy np. bał się tylko klasówki i ubłagał rodziców o zwolnienie. Niech może sprawdzą, będzie więcej spraw i "idealnie praworządna szkoła" - marzenie, cudeńko bez skazy.

A co z biciem łopatką po głowie w piaskownicy, czy to przypadkiem "nie działanie z premedytacją celem pozbawienia życia drugiej osoby", pod sąd!!!

Bazia04-10-2008 19:07:45   [#32]
Ach zapomniałam , a ściąganie na klasówce? Tragiczne w skutkach przestępstwo, a fe, obrońcy praw autorskich może się odezwą ;)
zgredek04-10-2008 19:09:24   [#33]
Bazia - myślę, że ta ironia nie jest odpowiednia w tym wątku
Adaa04-10-2008 19:10:57   [#34]
zgredek, no co Ty - moja ironia jest znacznie gorsza:-)
zgredek04-10-2008 19:11:39   [#35]

no i widzisz - tu się różnimy w interpretacji ironii

beera04-10-2008 19:11:57   [#36]

bezpodstawne moje, wobec postu adyy

post został zmieniony: 04-10-2008 19:12:32
AnJa04-10-2008 19:12:46   [#37]
pewnie, ze fe

ale jeśli zaczniemy uważać, ze sfałszowanie czyjegoś podpisu, jak sie domyślam takze pieczątki, być może także sfabrykowanie formularza jest takim sobie drobiażdżkiem i nie powinno sie narażać dzieciecia na kontakt ze zbrodniarzami z policyjnymi odznakami oraz zwyrodniacami w togach (choć w rodzinnym nie zakladają tóg na rozprawy z udzialem nieletnich) to niech Wam będzie
zgredek04-10-2008 19:13:08   [#38]

a coście się mnie czepiły?

swoje zdanie wyraziłam

zgredek04-10-2008 19:13:52   [#39]

bezpodstawna teraz moja liczba mnoga wobec wymazania asinego

;-)

beera04-10-2008 19:15:43   [#40]

niekoniecznie

ja uważam, ze sie powinno wszcząć kroki, pogadać, zawolac  policje by palcem pogroziła uczniowi i rodzicom - robiłam tak niejednokrotnie (np. w sytuacji, gdy dzieciak bez karty rowerowej jeździł za dużym rowerem ojca, lub gdy skuterkami jeździli jak opetani po ulicach, lub gdy miałam strasznego rozbijake w III klasie podstawówki)

i starczyłoby może?

Marek Pleśniar04-10-2008 19:30:52   [#41]

podzielam pogląd asi na to jak nalezało zrobić

ale zrobiono inaczej i nie nasza to historia

--

a my obyśmy tylko takie historie mieli do roztrząsania:

13-latek odpowie przed sądem za morderstwo

Gig 2008-10-04, ostatnia aktualizacja 2008-10-04 12:35

13-letni chłopiec będzie odpowiadał za spowodowanie pożaru, w którym zginęła matka piątki dzieci - podaje BBC

Angela Brown (31) zginęła w niedzielę rano podczas ratowania dzieci z pożaru swojego mieszkania w Kilwinning, Ayrshire. Pożar spowodowali włamywacze - 13-latek i dwóch 15-letnich chłopców. Cała trójka stanie przed sądem Kilmarnock Sheriff Court oskarżona o kradzież i morderstwo.

Pożar wybuchł w mieszkaniu na osiedlu Culzean Place w Kilwinning o 6 rano w niedzielę. Angela Brown zdołała wyprowadzić z budynku swoją trzyletnią córkę i chciała wrócić po synów, jednak zatrzymały ją płomienie. Chłopców w wieku 6 i 12 lat uratowali strażacy. Obaj przebywają w szpitalu królewskim w Edynburgu. Są w stanie ciężkim, ale ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Niestety, ich matka - również wyciągnięta z płonącego budynku przez strażaków - zmarła w wyniku odniesionych obrażeń w szpitalu Crosshouse w Kilmarnock.

Oprócz trójki uratowanych z pożaru dzieci, pani Brown ma również córkę znajdującą się pod opieką rodziny oraz dwójkę starszych dzieci, które w dniu pożaru nocowały u przyjaciół.
beera04-10-2008 19:56:26   [#42]

ale zrobiono inaczej i nie nasza to historia

marek, na tym forum 100% spraw, to "nie nasza historia".

Że "nie nasza" więc, nie mozna mieć opinii, czy jak?

AnJa04-10-2008 19:58:24   [#43]
wracając do Tomaszowa

i pewnie tak byloby jak napisała Asia

ciekawe tylko kto napuścił media? szkoła? policja?
fredi05-10-2008 08:31:34   [#44]
BOZIA
Ach zapomniałam , a ściąganie na klasówce?

Jest taki człowiek w Polsce który od lat twierdzi, że to przestępstwo.
A jeżeli nl zmieni wynik egzaminu, poprawiając to co ktoś napisał ? (przestępstwo czy nie ?)
Marek Pleśniar05-10-2008 08:34:44   [#45]

coś Wam powiem;-) Wszyscy macie rację.

Ale decyzję podejmuje dyrektor - ten jeden konkretny.

Nigdy nie bedzie taka sama. Na szczęście.

Bazia05-10-2008 10:48:29   [#46]

:))))))))))))) Myślę, że w poście #44 pytanie jest skierowane do mnie. Jeśli tak i chcesz wiedzieć co na ten temat sądzę, to proszę:

- nie toleruję ściągania ale też, gdy uczeń popełni takie "szkolne przestępstwo " nie wzywam policji

A może powinnam, a może wszyscy takie rzeczy zgłaszają na policję tylko ja jestem aspołeczna. czy sądzisz że coś ze mną jest nie tak?

- nauczyciel jest zwykle starszy niż ten nieszczęsny 13- latek i to już inna bajka.

Mardi05-10-2008 11:13:06   [#47]
A moim zdaniem, przed poinformowaniem policji, trzeba jednak uwzględnić dotychczasowe zachowanie dziecka. Zgadzam się z #15. Niepotrzebne rozdmuchanie sprawy może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Uświadomienie dziecku konsekwencji czynu, współpraca z rodzicami i odpowiednio przeprowadzona rozmowa doświadczonego pedagoga (mam szczęście takiego mieć :-)) jest często wystarczająca. Na drastyczne kroki przyjdzie czas, o ile delikwent nie wyciągnie wniosków z pierwszej sytuacji. Zbyt gwałtowną reakcją, niewspółmierną do czynu, można zrobić więcej szkody niż pożytku.
bosia05-10-2008 11:39:55   [#48]

wezwałam ze dwa, trzy razy  razy policję-mam teraz spokój z niektórymi sprawami

sprawa idzie do sądu dla nieletnich, ale za niską szkodliwość czynu w wielu wypadkach kończy się na pouczeniu

dla ucznia jest to rodzaj kary i to skuteczny, więc nie dramatyzujecie, bo dyrektor podjął taką decyzję i pewnie miał powody

znamy tylko wycinek tego co się stało i to z gazety (chyba),

a na temat mediów i nie zawsze rzetelności nie będę  się wypowiadać, wystarczy zajrzeć na inne wątki

Adaa05-10-2008 12:33:54   [#49]

mozna tez zajrzec na inne watki, w których opisywane są durne decyzje dyrektora;-)

skoro znamy tylko wycinek zdarzenia -z  tego co podała prasa to ani głosy za, ani głosy przeciw nie maja sensu:-)

tak mi wychodzi bosiu

starałam sie nie dramatyzować:-)

bosia05-10-2008 12:44:47   [#50]

masz rację-decyzje dyrektora mogą sie zdarzać podobne

mnie wychodzi tak samo-znamy tylko wycinek

dlatego celowo nie podałam powodów, kiedy ja wzywałam policję, bo nie chcę różnych tu głosów, a szczegółów opisywac mi sie nie chce

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]