Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Dzień Edukacji Narodowej |
nadia | 24-09-2008 19:10:17 [#01] |
---|
Proszę mi powiedzieć czy w dniu 14 października dyrektor szkoły może kazać swoim pracownikom przyjść i w tym dniu normalnie prowadzić lekcje? |
boss | 24-09-2008 19:14:17 [#02] |
---|
To pytanie to na poważnie czy ;-) |
DYREK | 24-09-2008 19:14:53 [#03] |
---|
lekcje nie, a inne "świąteczne" zajęcia tak
KN
Art. 74. W dniu rocznicy utworzenia Komisji Edukacji Narodowej, 14 października każdego roku, obchodzony będzie Dzień Edukacji Narodowej. Dzień ten uznaje się za święto wszystkich pracowników oświaty i jest wolny od zajęć lekcyjnych.
Dzień ten nie jest wolny od pracy dla pracowników pedagogicznych i niepedagogicznych szkoły;-( |
nadia | 24-09-2008 19:20:49 [#04] |
---|
To pytanie jak najbardziej na poważnie. Znam ten artykuł KN i wspomniałam o tym dzisiaj dyrekcji ale patrzyła na mnie zdziwiona.
A tak poza mną-nikt się nie odezwał. |
DYREK | 24-09-2008 19:24:31 [#05] |
---|
a może tak odpracowujecie 10.11 ? |
nadia | 24-09-2008 19:25:03 [#06] |
---|
Nie. |
nadia | 24-09-2008 19:28:46 [#07] |
---|
A proszę powiedzieć czy my nauczyciele możemy się jakoś zbuntować i odmówić prowadzenia zajęć lekcyjnych w tym dniu? |
bosia | 24-09-2008 19:31:34 [#08] |
---|
Nadia przeczytaj #03
szczególnie to wytłuszczone |
nadia | 24-09-2008 19:33:41 [#09] |
---|
Czyli dzień wolny od zajęć lekcyjnych? |
Tara | 24-09-2008 19:35:30 [#10] |
---|
Lekcyjnych tak,ale opiekuńczych nie. |
DYREK | 24-09-2008 19:35:33 [#11] |
---|
przygotujcie scenariusz uroczystości w szkole z okazji DEN (bez lekcji)
scenariusz (pisemnie) przekazać dyrekcji
w zależności od odpowiedzi dalsze działania (KO, OP, ZZ)
|
nadia | 24-09-2008 19:38:10 [#12] |
---|
A więc ewentualnie można to zgłosić do KO? |
bosia | 24-09-2008 19:38:44 [#13] |
---|
co zgłosić? |
nadia | 24-09-2008 19:39:59 [#14] |
---|
A to,że dyrekcja każe nauczycielom prowadzić lekcje w tym dniu. |
Adaa | 24-09-2008 19:44:09 [#15] |
---|
a to by było ciekawe - stanowisko KO w tej sprawie:-) |
elrym | 24-09-2008 19:45:59 [#16] |
---|
jeżeli zgłosić to wcześniej
14 X to KO nie pracuje ;-))) |
DYREK | 24-09-2008 19:47:55 [#17] |
---|
może dyrekcja miała zły dzień:-)
proponuję scenariusz DEN i trochę czasu na zastanowienie dla dyrektora
należy pamiętać, że nie jest to dzień wolny od pracy |
Adaa | 24-09-2008 20:12:19 [#18] |
---|
zebrałam nadii problemy z forum ( tylko fragmenty):
|
|
- Ja czegoś nie rozumiem.Moja pani dyrektor powiedziała 2 dni temu,że 10 listopada i 2 stycznia są ustawowo wolne od pracy.Wydało mi się to dziwne, ale nikt z obecnych na radzie nie protestował. Czy to możliwe,że dyrekcja aż tak się mogła pomylić?
- ale sekretarka w szkole w której pracujemy twierdzi,że nie wyda koleżance żadnego zaświadczenia o zatrudnieniu bo to jej nic nie da.
- No to u mnie już nie raz mieliśmy 6-dniowy tydzień pracy
- A w mojej szkole katecheta 2 lata temu miał wychowawstwo
- jestem nauczycielem mianowanym i już 5 lat pracuję z umową na czas określony.Dyrekcja przedłuża mi co roku na kolejny rok.Dodam,że mam cały etat i nie pracuję na zastepstwo.
- W mojej szkole wszyscy oprócz jednego nauczyciela są mianowani a 4 osoby są dyplomowane i mają umowę na czas nieokreślony a nie poprzez mianowanie.
- U mnie w szkole angielskiego uczy polonistka która skończyła studia podyplomowe w zakresie nauczania języka angielskiego.Według rozporządzenia chyba nie powinna uczyć.A może się mylę???
- Potrzebuję dokładnego przepisu prawnego, który mogłabym przedstawić mojej księgowej. Księgowa twierdzi,że zwolnienie po wypadku jest płatne tylko 80%.Czy ma rację?
- Dzisiaj mamy 5 maja a w mojej szkole OP jeszcze nie wypłaciło pracownikom wyrównania. Co możemy zrobić w zaistniałej sytuacji?
- Dodam,że u mnie w klasach młodszych angielskiego uczy dziewczyna, która nie ma żadnego certyfikatu (nie wspomnę o studiach), ma podyplomówkę
- U mnie w szkole ksiądz właściwie nigdy nie uczestniczy w posiedzeniach Rady Pedagogicznej.
- Czy dyrektor szkoły może wymagać od pracownika aby ten przyniósł zaświadczenie od psychologa,że jest zdolny do wykonywania pracy? Pytam ponieważ moja koleżanka została poproszona o to przez dyrekcję. Powodem jest to,że " życzliwa" osoba powiedziała pani dyrektor iż dziewczyna może cierpieć na zaburzenia natury psychologicznej.
- Co powiesz na to,że często jestem w przepisach prawnych zorientowana lepiej niż dyrekcja?Już niejednokrotnie zaskoczyłam Panią dyrektor ze znajomości przepisów prawnych... Chyba o czymś to świadczy, prawda?
- Najśmieszniejsze jest to że nadzór nad prawidłowością zatrudniania sprawuje organ prowadzący a w OP pod które ja podlegam pracują ludzie którzy kompletnie nie znają się na przepisach prawnych i na zatrudnianiu.
- Dyrektor niby prosi nas o uczestniczenie we mszy św.np.z okazji 11 listopada czy 3 maja ale jesli ktos się nie pojawi od razu :"strzela" miny i przewraca oczami.
..................................
nadiu gdzie Ty pracujesz? - to jakas wirtualna szkoła?, bo z taka iloscia problemów to tylko mial do czynienia chyba Ambrozy Kleks:-)
kilka razy wspomniałas na forum o sądzie pracy, inspekcji pracy, zawiadamianiu kuratorium
nie wiem, moim zdaniem cos jest nie tak - tylko nie wiem gdzie - podmiotowo:-)
jesli w istocie w Twojej szkole panuje taka amba o jakiej piszesz ( i dyrektor i ksiegowa i sekretarka sie nie zna na niczym i ksiądz leser i w OP problemy z kompetentnymi urzędnikami) to Ty wiej z tej szkoły gdzie pieprz rosnie!
tym bardziej że :
często jesteś w przepisach prawnych zorientowana lepiej niż dyrekcja,Już niejednokrotnie zaskoczyłaś Panią dyrektor ze znajomości przepisów prawnych... | |
Tara | 24-09-2008 20:18:50 [#19] |
---|
;-)))) |
Maelka | 24-09-2008 23:36:52 [#20] |
---|
Bardzo chciałabym, aby w to ... mhm... święto można było prowadzić lekcje.
|
bogdan | 25-09-2008 00:44:31 [#21] |
---|
Ja też. W przeciwnym przypadku proponuję nowy zapis w KN
KN (obecnie)
Art. 74. W dniu rocznicy utworzenia Komisji Edukacji Narodowej, 14 października każdego roku, obchodzony będzie Dzień Edukacji Narodowej. Dzień ten uznaje się za święto wszystkich pracowników oświaty i jest wolny od zajęć lekcyjnych.
KN (nowe brzmienie)
Art. 74. W dniu rocznicy utworzenia Komisji Edukacji Narodowej, 14 października każdego roku, obchodzony będzie Dzień Edukacji Narodowej. Dzień ten uznaje się za święto wszystkich pracowników oświaty i jest wolny od zajęć lekcyjnych dla uczniów. Natomiast nauczyciele i wszyscy pracownicy szkoły w ten dzień powinni spełniać życzenia klientów szkoły. Ewentualne przekroczenia czasu pracy należy rozliczyć w ramach 40 godzinnego pensum. Świętować to sobie można w domu a o godnych płacach rozmawiać na forum komisji trójstronnej.
(może lepiej dać uczniom wolne całkowicie, wtedy to docenią a ci co świętują nie będą musieli udawać, że świetują - czasy są inne niż w dobie KEN i Sejmu Czteroletniego). |
Maelka | 25-09-2008 03:14:39 [#22] |
---|
:-))) |
Misza | 25-09-2008 10:43:26 [#23] |
---|
Jakieś 100 lat temu wszyscy mieliśmy wolne, a teraz czasy sie zmieniły. Świetlica pracuje, administracja i obsługa też, nauczyciele mają wolne. Akademia ku czci dzień wcześniej w godzinach popołudniowych. |
slos | 25-09-2008 12:23:15 [#24] |
---|
A propos #18 - racja Adaa, zaiste kuriozalna ta szkoła w relacjach Nadii. Ale jeżeli coś takowego istnieje - to gotowy scenariusz do nienudnego thrillera oświatowego... :-))) |
nadia | 25-09-2008 13:38:34 [#25] |
---|
Moje Drogie Panie! Z całym szacunkiem, ale brzmi to tak, jakbyście nie wierzyły w to co piszę i na dodatek mam wrażenie,że to kpiny z mojej osoby.Nie bardzo rozumiem po co Adaa wkleja fragmenty moich postów. Wierzcie mi,że taka szkoła istnieje i nie ma w tym cienia przesady. Miejscowość jest nieduża, na Lubelszczyźnie. |
Adaa | 25-09-2008 14:02:18 [#26] |
---|
nadiu, a wiesz po co?
po to by pokazac, że niektórzy potrafia tylko jęczeć a nie potrafia zadbac o swój interes
zdecydowanie wolę gdy ktoś działa w obronie swoich praw niż gdy, nie robiąc nic, przyjmuje na siebie role ofiary lub meczennika
piszesz, że jestes dobra z przepisów oswiatowych
i na co Ci to powiedz gdy nie umiesz tego wykorzystać?
byc moze istnieje taka szkoła, gdzie nieudolny dyrektor, bałagan itd....ale jesli nauczyciele akceptuja taki stan rzeczy a ich sprzeciw wyraza sie jedynie w pisaniu na forum internetowym "A w mojej szkole" ... to ja uwazam, że maja taka szkołe na jaka zasłuzyli
kpiny?
moze i faktycznie była w tym kpina ( wcześniej) natomiast teraz pisze jak najbardziej powaznie
|
nadia | 25-09-2008 14:09:58 [#27] |
---|
Łatwo powiedzieć, ale niestety trudniej wykonać. Sama nie zmienię pewnych rzeczy kiedy tak jak napisałaś inni jęczą po cichu, a głośno każdy boi się odezwać. Ja właśnie zaczęłam walczyć o swoje, ale co z tego? Jestem praktycznie sama na "placu boju" bo każdy woli siedzieć cicho, aby nie stracić pracy.
P.s. Nie uważam się za męczennika ani tym bardziej za ofiarę. |
Adaa | 25-09-2008 14:16:09 [#28] |
---|
jeczą po cichu, kazdy boi sie odezwać by nie stracic pracy...
pracy w szkole nie traci sie z powodu tego, ze sie odezwiesz w słusznej sprawie...ba! pracę w szkole naprawde trudno stracić:-))
no, ale skoro sie tak u was wszyscy boją to trudno - widac lubia ten stan ducha
|
nadia | 25-09-2008 14:22:01 [#29] |
---|
Wbrew pozorom wcale nie tak trudno jest stracić pracę w szkole, zwłaszcza jeśli jest się nauczycielem mianowanym lub kontraktowym i ma się umowę na czas okreslony. |
Adaa | 25-09-2008 14:25:25 [#30] |
---|
eee...czyli nie znasz tak dobrze przepisów:-)
z tego co czytałam to twoja umowa juz dawano w skutkach jest umowa na czas nieokreslony
|
Adaa | 25-09-2008 14:25:38 [#31] |
---|
kliknełam dwa razy post został zmieniony: 25-09-2008 14:26:03 |
nadia | 25-09-2008 14:27:36 [#32] |
---|
Moja umowa jest niestety na czas określony. |
nadia | 25-09-2008 14:35:01 [#33] |
---|
Przedmiot, którego uczę prawdopodobnie zostanie wycofany no więc nie wiem czy moja umowa jest na czas nieokreslony tak jak Pani twierdzi. |
Adaa | 25-09-2008 15:58:14 [#34] |
---|
nadiu napisałaś :
jestem nauczycielem mianowanym i już 5 lat pracuję z umową na czas określony.Dyrekcja przedłuża mi co roku na kolejny rok.Dodam,że mam cały etat i nie pracuję na zastepstwo
wczesniej radzono Ci na forum : idx do prawnika- poszłaś? radzono Ci - idź do sądu - poszłaś?
jesli nie zrobiłas nic w swojej sprawie, majac argumenty za sobą, to tak to dzis wyglada
jesli jest w istocie tak jak piszesz (wyrazam watpliwośc, bo dla mnie to sytuacja z kosmosu) to Twoja umowa, choc zawarta na czas okreslony jest umową na czas nieokreslony - każdy sąd Ci to potwierdzi
ale o tym juz koledzy wspominali wczesniej
piszesz, ze pracujesz na cały etat jako germanistka - w malej szkółce znajac specyfike takich szkół bys miała cały etat musialabys uczyc od 0 do VI, piszesz natomiast , ze w I-III uczy ktos inny
masz caly etat jako germanistka + cos tam?
nie chce Cie tu przeswietlać, bo mi to zupełnie nie potrzebna, ale mam wrazenie, że wszystko sie kupy nie trzyma
oczywiscie, to, że nauczyciele "siedza cicho " nie jest argumentem usprawiedliwiajacym samowole dyrektora - to chcialam podkreslić, by nie wyszło, że działam jak ZZ - wbrew logice:-) |
nadia | 25-09-2008 17:05:14 [#35] |
---|
Szkółka nie jest taka malutka.Klas 1-3 jest 6 i klas 4-6 również jest 6. Etat mam cały właśnie w klasach 4-6. W klasach 1-3 jest już angielski. Nie uczę dodatkowo żadnego innego przedmiotu.
Nie rozumiem dlaczego zarzuca mi Pani kłamstwo. Prawda jest taka,że w latach 2003/2006 miałam umowę na 3 lata na czas okreslony.Następnie w grudniu 2006 roku otrzymałam stopień nauczyciela mianowanego, ale moja umowa nie została przekształcona od stycznia 2007 r. We wrześniu 2007 r. otrzymałam kolejną umowę na rok a więc do 31 sierpnia 2008. W tej chwili pracuję bez umowy. ( jeszcze nie została napisana).
Czy to wszystko według Pani też się kupy nie trzyma?
To co powinnam zrobić w tej sytuacji? Najchętniej odeszłabym do innej szkoły, ale to nie takie proste,niestety. |
nadia | 25-09-2008 17:12:34 [#36] |
---|
W tej chwili dyrektor twierdzi,że prawo jest i tak po jego stronie,ponieważ stopniowo przedmiot w końcu zostanie wycofany. W tej sytuacji jak mogę mówić,że mam umowę na czas nieokreślony? |
Adaa | 25-09-2008 17:25:33 [#37] |
---|
To co powinnam zrobić w tej sytuacji?
kilka razy juz usłyszałas odpowiedź - idź z tym problemem do sądu pracy
a potem nam napisz jak sprawa sie zakończyła
|
nadia | 25-09-2008 17:39:35 [#38] |
---|
Dziękuję za radę i jeszcze raz dziękuję za jakże miłe aluzje pod moim adresem. Zarzucono mi tchórzostwo,kłamstwo, brak znajomości przepisów prawnych.Najbardziej zabolało chyba to,że jestem kłamczuchą. A przecież temat postu tak naprawdę dotyczył zupełnie innej kwestii ............! |
dorotagm | 25-09-2008 17:55:15 [#39] |
---|
nadia, nie oburzaj się, patrz #3 - tam wszystko napisane, jeśli u ciebie jest inaczej, no cóż - my nie wpłyniemy na Twojego dyra (nie przekonamy go), nie mamy takich możliwości. To rola nadzoru, organu prowadzącego i wasza - nauczycieli tej szkoły |
nadia | 25-09-2008 17:59:10 [#40] |
---|
Ale ja nie oburzam się o to. Jestem oburzona faktem iż publicznie zarzucono mi oszustwo i to ze kręcę. Chyba takie rzeczy nie powinny mieć miejsca na takim poważnym i szanowanym forum jakim jest OSKKO |
dorotagm | 25-09-2008 18:10:54 [#41] |
---|
Trochę wyhamuj.
Bo zaczynasz sama siebie nakręcać.
Mimo, że nic o sobie nie piszesz w profilu, to mam wrażenie, że buntujesz się przeciwko niesprawiedliwości świata jak bardzo młoda osoba.
Jestem dyrektorem z niewielkim stażem i sama ciągle pewne rzeczy robię niezgodnie z prawem (czasem dlatego, że czegoś nie wiem, a czasem z wygody, bo taki stan zastałam).
Na to, by się zmieniać też potrzeba czasu.
To, że pytasz to dobrze, znaczy, że poszukujesz.
Odpowiadają Ci przecież na forum. |
Adaa | 25-09-2008 18:18:37 [#42] |
---|
nadia uderzyła w bardzo wysokie tony
spróbuj nadiu utrzymac ten stan do jutra i wygarnij to co mi tu - swojej dyrektorce:-)
tym samym ukierunkujesz swoje oburzenie i poczucie niesprawiedliwego traktowania we wlasciwym kierunku
|
nadia | 25-09-2008 18:21:12 [#43] |
---|
Wszystko rozumiem i wiele rzeczy potrafię zaakceptować. Nie chcę tylko aby ktoś publicznie zarzucał mi kłamstwo nie znając tak naprawdę do końca mojej sytuacji.
Piszesz,że jesteś dyrektorem z niewielkim stażem i sama pewne rzeczy robisz niezgodnie z prawem. Ale czy przedłużałabyś swojemu pracownikowi umowę w nieskończoność zamiast dać na czas nieokreślony kiedy są ku temu warunki? Dodam,że w mojej sytuacji w szkole w której pracuję, są jeszcze dwie inne nauczycielki. Jedna z nich pracuje od 2000 r. ( na czas okreslony) |
nadia | 25-09-2008 18:24:04 [#44] |
---|
Adoo, to Ty uderzyłaś w wysokie tony publicznie kpiąc ze mnie i zarzucając mi kłamstwo.
Myślę,że dalsza dyskusja na ten temat po prostu nie ma sensu bo tak jak napisałam wyżej radziłam się w zupełnie innej sprawie. |
Adaa | 25-09-2008 18:25:37 [#45] |
---|
zatem wszystkiego najlepszego z okazji DEN :-)
|
nadia | 25-09-2008 18:28:11 [#46] |
---|
I wzajemnie! |
mamma | 25-09-2008 19:51:01 [#47] |
---|
pease and love! |
halwol2 | 25-09-2008 19:58:27 [#48] |
---|
"Wszystko rozumiem i wiele rzeczy potrafię zaakceptować. Nie chcę tylko aby ktoś publicznie zarzucał mi kłamstwo nie znając tak naprawdę do końca mojej sytuacji. Piszesz,że jesteś dyrektorem z niewielkim stażem i sama pewne rzeczy robisz niezgodnie z prawem. Ale czy przedłużałabyś swojemu pracownikowi umowę w nieskończoność zamiast dać na czas nieokreślony kiedy są ku temu warunki? Dodam,że w mojej sytuacji w szkole w której pracuję, są jeszcze dwie inne nauczycielki. Jedna z nich pracuje od 2000 r. ( na czas okreslony)"
Kobieto, nikt za was nie pójdzie do sądu, chyba, żeście ubezwłasnowolnione?
|
kwiecie | 25-09-2008 20:02:47 [#49] |
---|
Wracając do głównego wątku tej dyskusji wklejam list Pana Kuratora Zachodniopomorskiego
Dzień Edukacji Narodowej
Czwartek, 25. Wrzesień 2008 11:21
Szczecin, 25 września 2008r.
KO-I-MK-4001/59/2008
Szanowni Państwo
Dyrektorzy Szkół i Placówek
Województwa Zachodniopomorskiego
Zgodnie z zapisem art. 74 Ustawy z dnia 26 stycznia 1982r. Karta Nauczyciela w dniu 14 października każdego roku obchodzony jest Dzień Edukacji Narodowej, który uznaje się za święto wszystkich pracowników oświaty i jest wolny od zajęć lekcyjnych.
Wobec powyższego należy przyjąć, iż 14 października nie jest świętem ustawowo wolnym od pracy w szkołach, ale jedynie nie prowadzi się w tym dniu zajęć lekcyjnych.
Zachodniopomorski Kurator Oświaty
Artur Gałęski
może nie bardzo poradziłam sobie z wklejaniem ale wiadomo o co chodzi
I WSZYSTKO JASNE W ZACHODNIOPOMORSKIM! |
Jacek | 25-09-2008 20:03:20 [#50] |
---|
było już peace and love! :-) |
|