Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kto nie zdąży z mundurkami? |
Mary25 | 20-09-2007 20:36:34 [#01] |
---|
Właśnie przeczytałam, że Minister Legutko zobowiązuje Kuratorów Oświaty do wyegzekwowania od szkół (do końca września!) przestrzegania UoSO w zakresie wprowadzenia jednolitych strojów. My zdążymy dopiero na połowę października :-( Wcześniej się wydawało, że w tym względzie minister będzie bardziej liberalny. Co proponujecie, aby wprowadzić przejściowo? Czy wystarczy jednakowy kolor odzieży? |
PawełR | 20-09-2007 20:47:10 [#02] |
---|
firmy się wycofały, prawo jest fatalne, mam serdecznie dość mundurków KONIEC i bomba, a kto czytał ten trąba |
Jolanta | 20-09-2007 20:52:16 [#03] |
---|
cały dzień walczyłam z tym draństwem w domu byłam po 17 i dalej kto, komu, ile i za ile - nie wiem....acha, a ostateczny termin otrzymania mundurków (dla pierwszaczków bo ich należało dopiero teraz wymierzyć i podać firmie kolejne zamówienie) też 14.X a więc poza prawem |
Jersz | 20-09-2007 20:53:35 [#04] |
---|
do Mary25 Gdzie o tym przeczytałeś? |
KajRo | 20-09-2007 21:00:23 [#05] |
---|
Z mundurkami zdążyłem. Jakoś tak wyszło. Dzisiaj osobiście ubrałem ostatnią dziewczynkę. W tą stronę to chyba nie sprowadzam na siebie żadnego paragrafu. Firma za płotem, ale i tak nie było lekko. Generalnie i tak jestem przeciw. Zresztą jakie tam mundurki. Kamizelki i tyle. |
martek | 20-09-2007 21:00:27 [#06] |
---|
to istny cyrk z tymi mundurkami Na naradzie dyrektorów jeszcze w sierpniu nasz Pan kurator powiedział, że nie ma co sie spieszyć z mundurkami , lepiej wprowadzić je później niż byle jakie, nic się nie stanie jak mundurek będzie w szkole np. na Boże Narodzenie, a tu taka bomba! Dlatego nie robię z tego problemu, mundurki też będę miała dopiero na Dzień Nauczyciela, w władze oświatowe niech najpierw uzgodnią stanowisko, a my nie dajmy się ogłupiać( mazowieckie) |
ddorota | 20-09-2007 21:05:24 [#07] |
---|
martek masz rację, ja też spokojnie i powoli (z nadzieją, że może jednak..., oj naiwna jednak jestem) |
renia2 | 20-09-2007 21:08:14 [#08] |
---|
Zamówione, zapłacone i co, i nic. Jedna mała firma ściągnęła prawie całe miasto i okolicę i teraz się nie wyrabia. A ja świecę oczami |
KajRo | 20-09-2007 21:08:15 [#09] |
---|
Ze strony MEN. Cytat z listu p. ministra do kuratorów:W związku z powyższym proszę Państwa Kuratorów o podjęcie działań wspierających dyrektorów szkół i placówek w realizacji zadań niezbędnych dla pełnego wdrożenia i respektowania tego obowiązku. Podkreślenie moje. wspierających, dobre sobie. Jak nic na dniach w e-skrzynce polecenie: MELDOWAĆ |
Jersz | 20-09-2007 21:09:58 [#10] |
---|
:-( Pismo ministra na stronie ministra Kuratorzy Oświaty Wszyscy

z dniem 1 września 2007 r. weszły w życie przepisy art. 53, art. 54 w nowym brzmieniu oraz art. 64a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, wprowadzające regulacje prawne, które umożliwiają szersze niż dotychczas współuczestnictwo rodziców w kształceniu ich dzieci. Zmiany te dotyczą m.in. obligatoryjnego powoływania w szkołach i innych placówkach oświatowych rad rodziców, będących reprezentacją ogółu rodziców uczniów, określenia zakresu ich kompetencji, a także wprowadzenia obowiązku noszenia przez uczniów na terenie szkół podstawowych i gimnazjów jednolitego stroju. Przed radami rodziców stają konkretne zadania i wyzwania, które w równej mierze dotyczą rodziców oraz wszystkich członków rad pedagogicznych. Kooperacja i ścisła współpraca tych dwóch organów wymagać będzie, szczególnie w początkowym okresie, wiele wysiłku i wzajemnego zrozumienia. Wyzwania te dotyczą przede wszystkim pełnego uaktywnienia się rodziców i opiekunów uczniów na polu oświaty oraz przekonania zarówno rodziców, jak i grona pedagogicznego, o potrzebie tej aktywności. Są to warunki niezbędne do zintegrowania się rad rodziców z instytucją szkoły, co z kolei warunkuje długofalową i efektywną współpracę na rzecz dobra dzieci. Jednocześnie przypominam, że zgodnie z art. 4 ustawy z dnia 11 kwietnia 2007 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 80, poz. 542) dotychczasowe rady rodziców, a w przypadku ich braku – rady pedagogiczne, mają obowiązek do 30 września br. uchwalić szczegółowy tryb przeprowadzenia pierwszych wyborów do rady rodziców szkoły lub placówki, które powinny zacząć działać nie później niż 31 października br. Także obowiązek noszenia jednolitego stroju przez uczniów jest nowym wyzwaniem we współczesnej rzeczywistości polskiej szkoły. Właściwa postawa ze strony dyrekcji oraz całego personelu szkoły z pewnością przyczyni się do skutecznego wprowadzenia w życie nowych uregulowań prawnych. W związku z powyższym proszę Państwa Kuratorów o podjęcie działań wspierających dyrektorów szkół i placówek w realizacji zadań niezbędnych dla pełnego wdrożenia i respektowania tego obowiązku. Jednocześnie proszę o sprawdzenie - w ramach sprawowanego nadzoru pedagogicznego - czy w szkołach, o których mowa w art. 64a ustawy o systemie oświaty, przestrzegany jest obowiązek noszenia jednolitych strojów przez uczniów. W przypadku występowania jakichkolwiek problemów w tym zakresie, proszę o dokonanie ich diagnozy, określenia skali ich występowania oraz udzielenie dyrektorom skutecznej pomocy w ich przezwyciężeniu. Zobowiązuję Państwa Kuratorów do niezwłocznego podjęcia działań, w wyniku których do końca września br. zostanie zakończony proces wprowadzania jednolitych strojów uczniowskich we wszystkich szkołach zobowiązanych do tego ustawą, a ich noszenie przez uczniów będzie w pełni respektowane. |
Jersz | 20-09-2007 21:11:29 [#11] |
---|
Jedynki Legutki? Jednocześnie proszę o sprawdzenie - w ramach sprawowanego nadzoru pedagogicznego - czy w szkołach, o których mowa w art. 64a ustawy o systemie oświaty, przestrzegany jest obowiązek noszenia jednolitych strojów przez uczniów. |
DYREK | 20-09-2007 21:13:34 [#12] |
---|
proszę Państwa Kuratorów o podjęcie działań wspierających dyrektorów szkół zobaczymy jak będą wspierali;-) |
DYREK | 20-09-2007 21:15:34 [#13] |
---|
W przypadku występowania jakichkolwiek problemów w tym zakresie, proszę o dokonanie ich diagnozy, określenia skali ich występowania oraz udzielenie dyrektorom skutecznej pomocy w ich przezwyciężeniu. |
Jersz | 20-09-2007 21:17:34 [#14] |
---|
;-) A jak mogą? za brodę przyciągną do szkoły krawca co nie chce szyć mundurków za psie grosze? Położą Naganta wz. 1895 na stole na zebraniu rodziców i będą czekać aż rodzice i dyrektor uzgodnią wzór jednolitego stroju? To nie czasy zakładania spółdzielni rolniczych ;-) To ciągle niestety sprawa biednego dyrektora. |
Krzysztof Pom | 20-09-2007 21:18:23 [#15] |
---|
napisałem ale wyczyściłem, bo słów szkoda..... |
beera | 20-09-2007 21:36:22 [#16] |
---|
flaki się wywracją |
akam | 20-09-2007 22:30:31 [#17] |
---|
mundurek a sprawa polska a jak nie będę mieć tych (.....) mundurków do końca września to co? utracą do mnie zaufanie i odwołają ze stanowiska? właśnie walczę z firmą krawiecką, która uszyła mundurki nie takie jak miały być, dzieci wyglądały jak w Chinach na polu ryżowym;-((( rano razem z przewodn. RR miałyśmy stan przedzawałowy, ale czy to kogoś obchodzi.... bo mundurki wielką sprawą są... |
Małgoś | 20-09-2007 22:39:31 [#18] |
---|
hmmm - bo mundurki to jakby ...sprawdzian z : ....lojalności, poprawności i patrotyzmu ;-) |
AnJa | 21-09-2007 08:57:21 [#19] |
---|
o, a myslałem że tylko jeden Legutko jest .... dziwny?
ich tam chyba w CK pogieło wszystkich znanych- Legutki, Rokity
Gaba, Ania, Ala, Rycho- jaks zaraza miasto nawiedziła, ze odpi... a niektórym mieszkańcom, czy tak samo z sie niektórym się robi?
...
w sumie to dura lex, sed lex
przy czym, w tej sytuacji, dura oznacza durne |
Robi65 | 21-09-2007 09:28:35 [#20] |
---|
To jest cyrk. U nas firma pobrała kasę od RR w czerwcu , ale do dzisiaj nie wywiązała się z obowiązku. Odpowiedzialność zrzucają na podwykonawców, całkiem jak w budownictwie. Krzysztof ma rację - szkoda słów. |
Adaa | 21-09-2007 09:38:32 [#21] |
---|
a ja zupełnie nie przejmuje sie tym problemem - mam T-shirty po 10 zł z logo szkoły:-)) na wf są ekstra, a jako jednolity strój to w ogole super;-) - adekwatnie do bajzlu w tym całym oswiatowym tyglu mam jednolity strój?- mam |
Krzysztof Pom | 21-09-2007 10:05:36 [#22] |
---|
i po jaką ch.... nam takie prawo, wokół którego trzeba mocno się wyginać? Koniecznie podczas Kongresu do panelu dla sp i gim sprawa zapisu w uoso dot. jednolitego stroju |
KajRo | 21-09-2007 10:10:09 [#23] |
---|
Jak byśmy się zakręcili koło dobrego mecenasa to wykorzystując nasze "prawo" zamieniłby mundurki dal uczniów na kaftany dla wierchuszki. (oczywiście w trybie wyborczym) |
czahan | 21-09-2007 13:26:15 [#24] |
---|
a ja miałam mundurki na 1 wrzesnia (dzieci dostały 3) (samochwała, nie?) Teraz już oddycham z ulgą. Nawet pretensje rodziców(kolor, rozmiar, materiałitp.) już ucichły.uffffff. dziękuję ci, Romanie, za piękne wakacje dyrektora. |
mops | 21-09-2007 14:31:36 [#25] |
---|
czy jednolity strój to obowiązkowy mundurek? czy jednolity można rozumieć jako ten sam kolor - np. granatowy i biały plus tarcza szkolna? |
dyrsp | 21-09-2007 14:39:27 [#26] |
---|
Z doswiadzenia powiem, że rodzice ustalili "stój przejściowy" z określeniem koloru góry i dołu. Ale z egzekwowaniem tego raczej krucho. Ostatnio dziewczynka odpowiedziała n-lowi na pytanie- dlaczego nie ma stroju w odpowiednim kolorze- że biały element w nim jest (cyt. tak powiedziała mama), więc dokonamy chyba wyboru jakiegoś mundurka. Wzór dostaliśmy ostatnio dosyć ciekawy i niedrogi. |
Ala | 21-09-2007 15:00:10 [#27] |
---|
wczoraj rozmawiałam na temat mundurków z panią z Dziennika Polskiego, podobno wypowiedź jest w dzisiejszym wydaniu, jeszcze nie czytałam co powiedziałam;-) a generalnie rzecz biorąc po jakiego grzyba te mundurki?, uszami mi to wychodzi! u mnie rodzice wciąż się awanturują, że nie kupią, chociaż jeszcze niczego nie ustalili, zbierają podpisy i coś będą do mnie pisać podobno w poniedziałek, pożyjemy zobaczymy ;-) przejściowo uczniowie mają być na granatowo lub w stroju galowym |
KajRo | 21-09-2007 18:50:51 [#28] |
---|
"Jak nic na dniach w e-skrzynce polecenie: MELDOWAĆ" tak napisałem wczoraj i co? No i już jest !!!! Diagnoza z Wydziału Nadzoru KO dotycząca mundurków, a jakże i prz okazji RR po nowemu. |
manek | 21-09-2007 20:57:35 [#29] |
---|
Ale bajzel!!!!!!!!!!!!!!!!!!! U mnie w szkole mundurki będą około 15 października i wcale się nie mam zamiaru przejmować. Zrobili z nas kretynów do potęgi. Co to dyrektor jest od szukania firm krawieckich . We łbach im się poprzewracało. Dofinansowanie do pdręczników i mundurków na wakacjach , kiedy nie ma uczniów, mundurki na pstrtryknięcie palcem. MAM DOSYC!!!!!. Powinnam się zajmować dydaktyką i wychowaniem , a nie spełnianiem chorych i nieprzemyślanych decyzji wielkiego ministra. A niech mnie zwolnią . MAM DOSYC !!!!!!
Nie mam się zamiaru tłumaczyć z tego na co nie mam wpływu- moce przerobowe zakładów krawieckich. A jak poproszę o wsparcie KO - to może być ciekawe. Chyba nie wszyscy wizytatorzy są biegli w szyciu . |
Jersz | 21-09-2007 21:00:31 [#30] |
---|
"Powinnam się zajmować dydaktyką i wychowaniem , a nie spełnianiem chorych i nieprzemyślanych decyzji wielkiego ministra" Manek , to już nie wola wielkiego edukatora, to wola narodu, poniważ uchwlili ten przepis jego wybrańcy, sól tej ziemi ;-) |
Magosia | 21-09-2007 21:02:18 [#31] |
---|
Kochani :-) A musicie się tymi mundurkami tak przejmować? Ja napisalam zarządzenia, że mam okres przejściowy, po wyborach zobaczę..co zrobię.. Rozmowy pewne prowadzę, działaniami się wykażę, czekam na rozwój sytuacji, ale jakoś mnie to nie rusza już mocno. |
AnJa | 21-09-2007 21:02:30 [#32] |
---|
mój poprzedni wizytator był z zawodu technologiem odzieżowym (czy jakoś tk) i w poprzednim życiu kierował sporawym zakłądem szyjącym coś tam dla wojska zdje się
czyli mógłby spomóc, gdyby nie to, że zreygnował z tej pracy |
Ala | 21-09-2007 21:10:06 [#33] |
---|
u mnie "przejściowo" potrwa chyba dosyć długo ;-) nie widzę woli dogadania się wśród rodziców, działania już były, włącznie z prezentacją strojów przez producentów chyba że to ja narzucę im to co wymyślę, wtedy może będzie krócej ;-) |
Jersz | 21-09-2007 21:15:41 [#34] |
---|
;-) AnJa ale się uśmiałem "mój poprzedni wizytator ... w poprzednim życiu kierował sporawym zakłądem szyjącym coś tam dla wojska ". Zatrudnienie się w KO to jak śmierć po której nauczyciel może wcielić się w nowy byt fizyczny - wizytatora. Wg poglądów zwolenników reinkarnacji można trafić jeszcze gorzej i zostać zwierzęciem ;-) |
AnJa | 21-09-2007 21:17:48 [#35] |
---|
po tym zakładzie była jeszcze przez parę lat nauczycielem zawodu
zreszta swietny facet- szybko się uczył, rozumiał co trzeba, a co można
teraz zdaje się a doskonaleniu nauczycieli jest |
Magosia | 21-09-2007 21:25:08 [#36] |
---|
?? ;-) była jeszcze przez parę lat nauczycielem zawodu
zreszta swietny facet Co to KO z ludzi robi;-))) |
Jersz | 21-09-2007 21:29:28 [#37] |
---|
Nic dziwnego ;-) według hinduistów podczas wędrówki duszy możemy wcielać się w zwierzęta i ludzi, zmiana płci to pryszcz ;-))) |
AnJa | 22-09-2007 09:27:26 [#38] |
---|
nie wiem, czy zauważyliście, ale w moim lapatopie nie chodzi literka "a"
więc jak juz kiedyś wejdzie, to stawiam ja, bez względu na to czy potrzebna, czy nie |
Marek Pleśniar | 22-09-2007 09:29:13 [#39] |
---|
mi nie wchodzi "w" i często piszę "urzędnikó", ucznió", i takie tam |
teka57 | 22-09-2007 20:55:16 [#40] |
---|
a ja myslałem,że ten nowy minister w kwestii mundurków będzie bardziej liberalny... dopiero wysłałem zamówienie na mundurki-do tej pory od 2 czerwca,trwały negocjacje przez kompa-bo firma jest z drugiego krańca Polski,ja jestem sam,a RR ma to gdzieś,czekali na dodatek na kase od rodziców,bo firma chce zadatek.Stara RR nie chce się tym zajmować i czEkają na nową RR. Teraz przyjdzie umowa-potem czekanie myślę,że do połowy listopada będą.Firma twierdzi ,że wyhaftowanie tarczy trwa ok.6 tyg.-bo takie są kolejki, a mnie nie spieszno .Napisałem zarządzenie o zawieszeniu obowiazku noszenia mundurka do odwołania,wywiesiłem,pokazałem wizytator i czekam.Jeśli jednak będą chcieli mnie ukarać,że mniej o mnie ,a bardziej o GÓRZE będzie świadczyć....,ŻE SĄ NIETUTEJSI |
SP Słobity | 22-09-2007 21:13:49 [#41] |
---|
mundurek Ja tez walczyłam z opźnieniami zakładu krawieckiego. Wakacji nie miałam prze dopłaty, których nie moger wypłacic, bo OP dał za mało. |
SP Słobity | 22-09-2007 21:26:04 [#42] |
---|
mundurek U mnie są nareszcie jednolite stroje po trzech tygodniach wyczekiwania. Uczniom nawet się podobają, ale niktórzy rodzice marudzą. Mają co chcieli, przecież sami wybierali. Ja natomiast mam "zciachane"wakacje i tyle. Myślę,że minister odpuści jak zorientuje się, ile jest z tymi strojami problemów. |
grzezale | 22-09-2007 21:38:28 [#43] |
---|
Zaraz zaraz. Powiem szczerze, że nie wszystkie posty czytałem. Ale coś mi tutaj nie gra. Dlaczego dyrektorzy piszą: "nie wiem czy zdążymy..."? Czy gdzieś zapisano, że to szkoła (czytaj dyrektor, n-le itp) ma zajmować się zamawianiem i realizacją zamówienia? Czy może coś nie tak pojmuję. |
elrym | 22-09-2007 21:40:42 [#44] |
---|
grzezale niby nie dyrektor ma tym sie zajmować, ale dyrektora obliguje rozporządzenie do wprowadzenia jednolitego stroju... chłopiec do bicia, wiec jest :-)) |
grzezale | 22-09-2007 21:49:49 [#45] |
---|
Czy czegoś nie pojąłem? A gdzie zapisano, że to szkoły (czytaj: dyrektor i inni pracownicy) mają kupować, zamawiać itp? Przecież dyro TYLKO określa WZÓR jednolitości!! Nie dajmy się zwariować. Jak my to będzeimy załatwiać nie dotzre do "góry", ża nie jest db pomysł (mundurek). Ja załatwiłem 12 wzorów z różnych firm, rodzice wybrali i RR zamówiła i podpisała umowę. Od 17 wymagamy i już. Każdy ma adres firmy i niech sobie dokupują. Coś mi się wydaje, że bierzemy sobie na głowę nie nasz kłopot. |
grzezale | 22-09-2007 21:57:48 [#46] |
---|
Sorki, ale mój internet wariuje czassem i nie wiem czy post wysłąny czy nie. Stąd dwa. A co do chłopca. NIE DAJMY SIĘ! Za co mam być bity? Za to, że rodzic nie kupił? Za to, że rodzić nie posyła do szkoły. Wolne żarty, zacznujmy walczyć o swoje - dyrektorskie. |
elrym | 22-09-2007 22:00:42 [#47] |
---|
grzezale walczyć to mogliśmy wcześniej... nim rozporządzenie się nie ukazało dekret jest? jest! to tylko nam... siniaki zostały do odebrania :-)) |
grzezale | 23-09-2007 11:16:34 [#48] |
---|
elrym. Jak sie kto zapyta co zrobiliśmy w tej sprawie to wylicze i datami się podeprę:
- spotkanie z radami klasowmi
- spotkanie z poszerzoną Radą Rodziców
- ściągnięcie ofert
- udział pry wyborze stroju prz RR
- zmiay w statucie
- zapisy kiedy sie tego czegoś nie nosi
- zapisy odnośnie nieprzestrzegania tego wymogu
- decyzja o odroczeniu stosowania tego wszystkiego
- wymaganie obowiązku
Póki jednak co, nie mamy sankcji na rodziców za lekceważenie tego przepisu. Na obowiązek szkolny i nauki jest, a tu nie ma. Powiem szczerze, że oczekuję aby to rodzice podnieśli larum na bezsens tego przepisu. Puki co, jest ustawa jest obowiązek i zanim sejm nie powstanie zmoan nie będzei. |
sońka | 23-09-2007 11:26:06 [#49] |
---|
na stronie KO zachodnipomorskie Dyrektorzy szkół i placówek oświatowych
W związku z listem Ministra Edukacji Narodowej znak DMB-WRK-12/07 z dnia 19 września 2007 r. skierowanym do kuratorów oświaty w sprawie powoływania rad rodziców w szkołach oraz obowiązku noszenia jednolitego stroju przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, uprzejmie proszę o niezwłoczne wypełnienie załączonej ankiety. Ankietę należy przesłać w postaci elektronicznej na adres nadzor@kuratorium.szczecin.pl i pocztą najpóźniej do dnia 26 września 2007 r. do godz. 15.30. |
Robi65 | 24-09-2007 08:45:16 [#50] |
---|
No i zaczęło się - wybory. |
|