Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ilu egzaminatorów na maturach ustn nie otrzymało wynagrodzenia? |
Marek Pleśniar | 08-08-2007 22:17:12 [#01] |
---|
wielu egzaminatorów pracujących przy maturach ustnych nie otrzymało jeszcze wynagrodzenia. Mamy prośbę - prasową - by zapytać na forum, gdzie jeszcze nie wypłacono wynagrodzeń za pracę przy ustnej maturze i jakie są to pieniądze w skali szkoły jesli ktoś woli emailem - to zapraszamy też biuro@oskko.edu.pl |
lenka | 08-08-2007 22:41:20 [#02] |
---|
Moi n-le otrzymali już wynagrodzenie za pracę przy ustnej maturze, nie pamiętam ile to było w skali szkoły (piszę z domu), ale to nie były duże pieniądze, ponieważ większości n-lom godziny pracy w komisjach pokrywały się z godzinami dydaktycznymi w szkole :-) |
Majka | 08-08-2007 23:10:08 [#03] |
---|
My nie dostaliśmy (nie ma dyrekcji, więc nie znam kwoty). |
alabama | 09-08-2007 00:23:47 [#04] |
---|
Piszę z domu, więc kwoty nie podam. Obiecuje jutro. My nie otrzymaliśmy jeszcze nic. Piszę my - bo sama także egzaminowałam jako egzaminator języka polskiego. Egzaminy były w soboty i w niedziele, więc niektóre koleżanki sporo"zarobiły", gdyż wyjeżdżały także do innej szkoły w ramach porozumienia |
luska | 09-08-2007 07:57:19 [#05] |
---|
OKE - Kraków - niestety nie; kwota chyba ok 3000zł + pochodne |
AnJa | 09-08-2007 08:27:44 [#06] |
---|
nic nie było- coś ok.10 tys +pochodne |
joszka | 09-08-2007 09:11:09 [#08] |
---|
Mój OP nakazał wypłacić ,to wypłaciłem -zabraknie w grudniu na płace! |
Majka | 14-08-2007 12:21:37 [#09] |
---|
I nie ma :(
Pracowałam w maju, a jest połowa sierpnia.
Może spróbować przesyłać z takim opóźnieniem dokumenty urzędowe? Albo pieniądze na opłaty? |
Majka | 14-08-2007 12:49:57 [#11] |
---|
lada dzień Koniec lipca: "Lada dzień wystąpimy do ministerstwa finansów o uruchomienie na to środków - obiecuje Grażyna Kida, szefowa departamentu ekonomicznego w resorcie edukacji."
Jesli "lada dzień" wystąpili, to mogę jeszcze poczekać. |
janta | 14-08-2007 18:52:38 [#12] |
---|
Podam w czwartek kwotę. Do tej pory pieniądze nie wpłynęły, a ja nie wiem co powiedzieć nauczycielom. Może podpowidzieć żeby wystąpili o odsetki? MEN zajmował się wszystkim, tylko nie tym co ważne. Jakie to przykre. |
zgredek | 14-08-2007 18:53:30 [#13] |
---|
o odsetki wystąpią do Ciebie |
mmaly | 14-08-2007 19:46:10 [#14] |
---|
Ja egzaminowałem w dwóch powiatach. Z jednego dostałem prawie od razu, z drugiego w ostatnich dniach lipca. |
bogna | 14-08-2007 23:09:23 [#15] |
---|
Wynagrodzenia za ustne matury dopiero we wrześniu
- Resort edukacji nie zapłacił jeszcze nauczycielom za pracę przy ustnych maturach
- Minister finansów pod koniec lipca otrzymał informację o wysokości kwot dla województw
- MEN nie chce, aby okręgowe komisje egzaminacyjne zawierały umowy z egzaminatorami
Do tej pory tylko trzy województwa złożyły do Ministerstwa Finansów wnioski o uruchomienie środków na wypłatę wynagrodzeń dla egzaminatorów ustnych matur. Pozostałe czekały na informację o ich wysokości z resortu edukacji. Wynagrodzenia za przeprowadzone w maju ustne egzaminy nie otrzymali jeszcze nauczyciele z Krakowa, Kielc i Białegostoku. Egzaminatorzy podkreślają ponadto, że otrzymają zapłatę tylko za część wykonanej pracy. Dlatego nauczyciele nie chcą już uczestniczyć w ustnych maturach. Chcą, aby przeprowadzali je egzaminatorzy zatrudnieni przez okręgowe komisje egzaminacyjne. Dotacja z poślizgiem Sylwia Sysko-Romańczuk, wiceminister edukacji narodowej, w połowie maja zapewniała, że nauczyciele otrzymają w lipcu wynagrodzenie za przeprowadzenie ustnych egzaminów maturalnych. - Na moje konto nie wpłynęły jeszcze żadne pieniądze - podkreśla Leszek Jawor, polonista z Białegostoku. Katarzyna Miezian, polonistka z Krakowa, dodaje, że wskutek opóźnień w resorcie edukacji nauczyciele otrzymali także niższe płace w lipcu i sierpniu. Wynagrodzenia za matury nie zostały bowiem wliczone do tzw. średniej wakacyjnej. Można w niej uwzględnić tylko kwoty wypłacone. Procedurę wypłat MEN przyjął w czerwcu. Zgodnie z nią do 20 czerwca organy prowadzące szkoły, czyli samorządy, miały przedstawić okręgowym komisjom egzaminacyjnym listy nauczycieli uczestniczących w maturach ustnych i wysokość należnego im wynagrodzenia. Tydzień później OKE zweryfikowane dane miały przekazać Ministerstwu Edukacji Narodowej. Na ich podstawie resort edukacji powinien wystosować pismo do ministra finansów z prośbą o uruchomienie specjalnej dotacji. - Zweryfikowane zestawienia zbiorcze większość komisji przesłało na początku lipca. Jednak jeszcze w sierpniu niektóre OKE zgłaszały korekty swoich wcześniejszych wykazów - wyjaśnia Justyna Sedlak z Biura Prasowego MEN. Zdaniem pracowników OKE w wielu zestawieniach przygotowanych przez samorządy pojawiały się błędy, które trzeba było poprawiać. Według Marka Legutki, dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, organy prowadzące mogły wcześniej wypłacić należne wynagrodzenie. - Samorządy mogły już w lipcu zapłacić nauczycielom za pracę przy maturach. Wiedziały bowiem, że na pewno otrzymają zwrot poniesionych kosztów - mówi Marek Legutko. Samorządy podkreślają jednak, że zrobiły to, co do nich należy. Związek Miast Polskich dodaje, że samorządy i tak dopłacają do oświaty. Gdyby natomiast Ministerstwo Edukacji nie uruchomiło dotacji, gminy, powiaty i miasta poniosłyby straty. Ministerstwo Finansów zapewnia jednak, że dotacja zostanie uruchomiona jeszcze w tym miesiącu. - Otrzymaliśmy już stosowne pismo z resortu edukacji. Obecnie, zgodnie z procedurą, czekamy tylko na wnioski od wojewodów - podkreśla Anna Sobocińska z biura prasowego resortu finansów. Najwięcej, bo aż 1,6 mln zł, otrzyma województwo mazowieckie, najmniej - 358 tys. zł - woj. opolskie. Według Anny Sobocińskiej nauczyciele powinni dostać wynagrodzenie we wrześniu. Resort płaci wybiórczo Mimo to samorządy obawiają się, że nauczyciele wystąpią do sądów pracy. MEN uznał bowiem, że podstawą wyliczenie wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe jest liczba przeegzaminowanych uczniów i czas przypadający na ich odpowiedź. Tymczasem praca komisji nie polega tylko na wysłuchaniu zdającego. Jej członkowie muszą też poczekać, aż uczeń przygotuje się do odpowiedzi, i spisać protokół. Marcin Skop, anglista z Krakowa, wyliczył, że MEN nie chce mu zapłacić za piętnaście minut oczekiwania na odpowiedź ucznia. Ponadto zgodnie z ustawą Karta Nauczyciela wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe jest wypłacone w następnym miesiącu. - Oznacza to, że egzaminatorzy powinni otrzymać pieniądze jeszcze w czerwcu, ponieważ ustne matury odbywały się w maju - podkreśla Jolanta Gałczyńska ze Związku Nauczycielstwa Polskiego. Nauczyciele bowiem otrzymują pensje z góry. W efekcie za brak wypłaty w czerwcu, lipcu i sierpniu mogą domagać się ustawowych odsetek. Odsetki za trzy miesiące opóźnienia kosztowałyby budżet państwa około 350 tys. zł. Mogłyby być one wypłacone z dotacji na egzaminy ustne. MEN nie wyda bowiem całej kwoty. Do jego dyspozycji pozostanie jeszcze 2 mln złotych. - Nie wiem, czy ktoś odwoła się do sądu o karne odsetki. Jednak resort edukacji, wiedząc, że potrafimy walczyć o swoje, nie powinien przyjmować rozwiązań niezgodnych z przepisami prawa - podkreśla Leszek Jawor. W obronie nauczycieli wystąpił nawet Janusz Kochanowski, rzecznik praw obywatelskich. Jego zdaniem sposób obliczania wynagrodzenia za pracę w komisji egzaminacyjnej wymaga ponownego przeanalizowania. W oczekiwaniu na zmiany W Sejmie od czerwca ubiegłego roku leży poselski projekt nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Zgodnie z nim dyrektor okręgowej komisji egzaminacyjnej zawierałby z egzaminatorami, a w przypadku egzaminu maturalnego - także z nauczycielami przeprowadzającymi część ustną tego egzaminu, umowy określające zakres ich obowiązków oraz wysokość wynagrodzenia. Leszek Jawor dodaje, że powinien istnieć oddzielny zawód egzaminatora. Jego zdaniem nie można łączyć dydaktyki z rzekomo zewnętrznym egzaminowaniem. Obecnie bowiem centralna i okręgowe komisje egzaminacyjne odpowiadają tylko za część egzaminu pisemnego i w ogóle nie uczestniczą w egzaminie ustnym. Samorządy także wolałyby, żeby ustny egzamin maturalny przeprowadzały OKE. Obecnie bowiem samorządy muszą także płacić nauczycielom, którzy zastępują na lekcjach pedagogów egzaminujących w czasie lekcji. - Kiedy jesteśmy na egzaminach, nie uczymy klas młodszych. Powoduje to, że w trzyletnim liceum przez ustne matury młodsze klasy tracą kilka miesięcy edukacji. Obniża się przez to poziom nauczania - dodaje Leszek Jawor. Resort edukacji chce jednak wpisać do ustawy o systemie oświaty, że udział w egzaminach ustnych, przekraczający pensum, będzie traktowany jako praca w godzinach ponadwymiarowych. JOLANTA GÓRA jolanta.gora@infor.pl
|
Majka | 14-08-2007 23:13:42 [#16] |
---|
"Wynagrodzenia za przeprowadzone w maju ustne egzaminy nie otrzymali jeszcze nauczyciele z Krakowa, Kielc i Białegostoku."
Ja jestem z Dolnego Śląska i też nie mam.
Uważam , że wątpliwość , dotycząca średniej wakacyjnej, jest bardzo interesująca ;) |
zgredek | 14-08-2007 23:18:25 [#17] |
---|
a czemu wam dyrektor nie płaci? dyrektora do sądu podać -------------- piszę serio - byłam dyrektorem - płaciłam mój dyrektor - płaci (problem z płacami w grudniu - da się rozwiązać) |
AnJa | 14-08-2007 23:30:50 [#18] |
---|
nie płace- bo mam zakaz z op
op nie płaci- bo czeka na kase z oke
oczywiście w razie czego bekne w sądzie pracy |
zgredek | 14-08-2007 23:32:45 [#19] |
---|
na piśmie, że zapytam, ten zakaz masz? AnJa - to jest tłumaczenie dla wytłumaczenia po prostu |
Majka | 14-08-2007 23:34:15 [#20] |
---|
wsparcia z góry nie ma Tym bardziej, że:
"Według Marka Legutki, dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, organy prowadzące mogły wcześniej wypłacić należne wynagrodzenie.
- Samorządy mogły już w lipcu zapłacić nauczycielom za pracę przy maturach. Wiedziały bowiem, że na pewno otrzymają zwrot poniesionych kosztów - mówi Marek Legutko." |
zgredek | 14-08-2007 23:35:14 [#21] |
---|
a uparta będę samorządy nie płacą nauczycielom |
AnJa | 14-08-2007 23:38:57 [#22] |
---|
mam, a bo co?
mało tego- zakaz mam na piśmie, a kasę za lipiec mniejsza niż w zapotrzebowaniu o kwotę wynikająca z matur |
zgredek | 14-08-2007 23:43:26 [#23] |
---|
prześlij mi na maila, bo chciałabym cóś takiego zobaczyć a jak tam plan finasowy na dany rok? nie przewidziałeś, że CKE maturę u ciebie przeprowadzać będzie? |
AnJa | 14-08-2007 23:47:53 [#24] |
---|
musiałbym poszukać w księgowości i zeskanowac
wygląda normalnie- w odpowiedzi na wniosek o zwiększenie kwoty przeznaczonej na wypłatę wynagrodzeń informuję, że wypłata a matury bedzie możliwa po otrzymaniu srodków zewnętrznych
troche oczywiście inaczej-- ale sens i ok.70% słów identyczna
oczywiście, że w planie finansowym nie mam- jeszcze w połowie kwietnia za matury ustne miala płacić przeciez OKE |
AnJa | 15-08-2007 00:57:51 [#25] |
---|
wypędzili nas z Piaskownicy:-( zgredek 15.08.2007 00:15 [#28657]
Andrzeju - CKE zatrudniło Twoich nauczycieli, czy Ty ich wysłałeś do pracy?
nie pisz, że do kwietnia nie wiedziałeś - bo wiedziałeś, że musisz maturę przeprowadzić i wiedziałeś, że musisz zapłacić
naprawdę zawsze płaciliśmy za matury - nie patrząc na OKE, CKE, OP i inne takie (pomijam, że od zawsze w regulaminie OP mieliśmy pp do płacenia - i dodam, że OP nie ma pieniędzy więcej niż inne i nie ma ochoty na dokładki)
zgredek 15.08.2007 00:20 [#28658]
i jeszcze jedno - faktycznie, gdybym w maju-czerwcu zwróciła się do OP o dodatkowe pieniądze - to taką samą odpowiedź bym otrzymala
ale nie znaczy to, że OP nie chce zapłacić
znaczy to, że dyrektor nie przewidział w planie finansowym pieniędzy na płace dla nauczycieli
....
to był cytat, teraz ja:
w poprzednich latach w regulaminie płacowym OP miałem opisane zasady płacenia za matury ustne, miałem też pieniadze na to w planie finansowym
w roku 2006 też tak było- okazało się wtedy jednak, że siedzenie w komisjach na maturze ustnej odbywa się na podstawie umowy nauczyciela z OKE - czyli op zaoszczędził tych kilkanaście tysięcy złotych
w roku 2007 juz w styczniu nasza OKE poinformowała, że bedzie identycznie - zaraz potem pojawił się nawet na ich stronie programik ułatwiający liczenie należności
OP przy ustalaniu regulaminu ( u nas jak zwykle- w marcu) nie uwzględnił więc płatności za mature, przy ostatecznej wersji planu finansowego oczywiście też tego nie uwzględnił
i wszystko
dla dopełnienia obrazku- sposób rozliczenia czasu pracy nauczycieli MEN podał dopiero w czerwcu - oczywiście OP mógł przyjąc swoje, bardziej dla nauczyciela korzystne- tyle, że ok.90% powiatów(podaję za szefem, sam nie sprawdzałem) przyjeło te MENowskie, uważajac, że nie mają żadnego powodu do dofinansowywania statutowego zadania OKE (wg naszych służb finansowych RIO mogłoby to nawet uznać za niegospodarność)
to, że w ostatecznym rozrachunku winny jest dyrektor jest oczywiste- i jest mi to dosyc obojętne |
Majka | 21-08-2007 09:16:07 [#27] |
---|
AnJa wieszczem? Od razu mówił, że wypłacą gdzieś w listopadzie ;)
"Urząd Wojewódzki poinformował, że kwota została już przekazana gminom i powiatom. Urząd Miasta Łodzi wprawdzie nie ma ich jeszcze na swoim koncie, ale jak tylko je dostanie, prześle nauczycielom. - Tylko że najpierw radni muszą wprowadzić te pieniądze do budżetu miasta. Stanie się to najprawdopodobniej na następnej sesji, czyli 29 sierpnia.
Gdy zostanie to załatwione, w ciągu tygodnia nauczyciele powinni dostać pieniądze - usłyszeliśmy w magistracie." |
fredi | 21-08-2007 22:03:27 [#29] |
---|
a czemu wam dyrektor nie płaci?
dyrektora do sądu podać
--------------
piszę serio - byłam dyrektorem - płaciłam
mój dyrektor - płaci
Ja jestem i zapłaciłem |
zgredek | 21-08-2007 22:04:47 [#30] |
---|
:-))))))))))) |
Majka | 21-08-2007 23:30:13 [#31] |
---|
nie ma pieniędzy Tak mam szefa przywitać powakacyjnie? Strasząc sądem?
:)
Jeszcze zawału dostanie ;) |
fredi | 21-08-2007 23:40:49 [#32] |
---|
ale ja z OKE jako KOE forsy nie dostałem (egzaminy praktyczne) |
AnJa | 22-08-2007 09:47:49 [#33] |
---|
a niech dostaje-należy mu się krwiopijcy i wyzyskiwaczowi |
zgredek | 23-08-2007 12:50:36 [#34] |
---|
pan dyrektor Legutko to jakby AnJę cytował na konferencji prasowej;-) a w ogóle to wina ZNP według pana ministra |
zgredek | 23-08-2007 12:54:45 [#35] |
---|
profesjonalizm i zaangażowanie nauczycieli zasługują na wynagrodzenie |
zgredek | 23-08-2007 12:57:54 [#36] |
---|
poddaję się:-( nie jest okreslony termin, do którego należało wypłacić wynagrodzenia za matury !!! (o odsetki chodziło) |
Majka | 23-08-2007 19:33:44 [#37] |
---|
Ale wg nadgodzin majowych liczono, prawdaż? Więc średnia wakacyjna jakby spadła przez ową nieokreśloność terminu :( |
zgredek | 23-08-2007 19:43:45 [#38] |
---|
Konferencja prasowa Pana Sławomira Kłosowskiego, Sekretarza Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej, w sprawie wynagrodzenia nauczycieli za pracę podczas ustnych egzaminów maturalnych (28.08.2007 r.)
Wszyscy nauczyciele otrzymają wynagrodzenia za udział w ustnej części egzaminów maturalnych
Wiceminister Edukacji Narodowej Sławomir Kłosowski zagwarantował, że wszyscy nauczyciele, którzy uczestniczyli w ustnych egzaminach maturalnych otrzymają należne z tego tytułu wynagrodzenia. Minister Kłosowski zaapelował do wojewodów, aby szybko występowali o stosowne środki do Ministerstwa Finansów, zaś do jednostek samorządu terytorialnego, aby przekazywały pieniądze nauczycielom bez jakiejkolwiek zwłoki. Na konferencji prasowej 23 sierpnia 2007 r., Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej, Pan Sławomir Kłosowski zapewnił, że MEN uczyni wszystko, aby pieniądze dotarły do nauczycieli jak najszybciej. „Dzisiaj, na naradzie z Kuratorami Oświaty, zwróciliśmy się bezpośrednio do nich o to, aby w rozmowach z wojewodami i samorządami wywierali pewną presję, aby te środki jak najszybciej trafiły do nauczycieli, którzy uczestniczyli w części ustnej egzaminu maturalnego” – stwierdził Minister Kłosowski. Z informacji posiadanych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej wynika, że cztery województwa mają opóźnienia w wypłacie wynagrodzeń za udział w części ustnej egzaminów maturalnych i zapowiedział, że Minister Edukacji Narodowej, Profesor Ryszard Legutko, niezwłocznie wystosuje pismo do wojewodów o podjęcie wszelkich niezbędnych działań zmierzających do szybkiej wypłaty nauczycielom należnych wynagrodzeń. Minister Kłosowski poinformował, że w ramach rezerwy celowej na wypłaty wynagrodzeń nauczycielom za udział w ustnych egzaminach maturalnych zagwarantowano ponad 12 mln zł. Aby uniknąć na przyszłość podobnych sytuacji Ministerstwo Edukacji Narodowej będzie dążyć do systemowego uregulowania tego problemu. Resort edukacji w porozumieniu z Centralną Komisją Egzaminacyjną rozważa m.in. możliwość włączenia środków na wynagrodzenia za ustną część egzaminu maturalnego do ogólnej subwencji oświatowej. Wiceszef resortu edukacji podkreślił, że problem wypłaty wynagrodzeń nauczycielom za część ustną egzaminów maturalnych został dostrzeżony i uregulowany przez obecny rząd. Do 2005 r. praktykowano zasadę, zgodnie z którą nauczyciel uczestniczył w ustnych egzaminach maturalnych niejako w ramach pensum. W 2006 r. rząd podjął pierwszą próbę rozwiązania tego problemu, która jednak została zakwestionowana wyrokiem Sądu Najwyższego. Od bieżącego roku wypłata wynagrodzeń nauczycielom biorącym udział w ustnej części egzaminu maturalnego stanie się zasadą. W konferencji uczestniczył także Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, Pan Marek Legutko oraz Dyrektor Departamentu Ekonomicznego, Pani Grażyna Kida. |
zgredek | 23-08-2007 19:49:46 [#39] |
---|
Wiceszef resortu edukacji podkreślił, że problem wypłaty wynagrodzeń nauczycielom za część ustną egzaminów maturalnych został dostrzeżony i uregulowany przez obecny rząd to nie jest prawda, ponieważ pan minister kilkakrotnie powtarzając, zwracał uwagę na słowa obecny rząd - było uregulowany - nie było (było - próba uregulowania i coś w tym stylu) -------------- Od bieżącego roku wypłata wynagrodzeń nauczycielom biorącym udział w ustnej części egzaminu maturalnego stanie się zasadą. ale pan minister nie bardzo wiedział w jaki sposób zasada ta zostanie wprowadzona -------------- a ZNP było winne - bo wiedziało, ale nic w tym kierunku nie zrobiło (!) |
zgredek | 23-08-2007 20:10:34 [#40] |
---|
poprawcie sobie kalendarz - dzisiaj jest 28 sierpnia;-) |
fredi | 23-08-2007 20:37:53 [#41] |
---|
już ?????????? Konferencja prasowa Pana Sławomira Kłosowskiego, Sekretarza Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej, w sprawie wynagrodzenia nauczycieli za pracę podczas ustnych egzaminów maturalnych
(28.08.2007 r.) |
AnJa | 24-08-2007 00:06:10 [#42] |
---|
co już????
z lubelskiego jestes - więc u Ciebie kalendarz juliański albo hebrajski (w Lubartowie tej mniejszości to było, a było)
albo jeszcze inny- to najpierw przelicz a potem się powaznych urżedników czepiaj! |
zgredek | 24-08-2007 00:15:55 [#43] |
---|
ależ mi cię dziś tu brakowało |
AnJa | 24-08-2007 00:31:25 [#44] |
---|
u kolegi podjazd pod garaż robilim - miały byc 3 godziny, ale organizacja pracy się spieprzyła
znaczy- był inewstor(kolega), kierowca(kolega) i kierownik(ja)- nie pojawił się fachowiec(kolega)
no i zanim żeśmy ustalili, kto i kiedy bedzie na moment fachowcem- zeszło trochę
ale podjazd jest!! |
zgredek | 24-08-2007 00:58:21 [#45] |
---|
ale mamy dowód nie czytają forum:-(((((( dalej jest 28.08.2007:-( |
Majka | 25-08-2007 11:25:33 [#47] |
---|
"Ministerstwo Edukacji tłumaczyło, że nie czuje się winne, bo przekazało do resortu finansów wniosek o uruchomienie wypłat.
Stało się to dopiero pod koniec lipca. (...)
A województwa mazowieckie, podkarpackie, lubelskie i wielkopolskie w ogóle nie zwróciły się do resortu o pieniądze.
- Do tych wojewodów minister Legutko wysłał pisma, by niezwłocznie wystąpili o środki. Zwróciliśmy się też kuratorów, żeby wywierali presję na wojewodów, by jak najszybciej przekazali pieniądze samorządom - informował Kłosowski. "
"Niezwłocznie", "na pewno dostaną", "natychmiast" - cóż za pocieszająca frazeologia pod koniec sierpnia :( |
dyrlo | 25-08-2007 20:05:03 [#48] |
---|
A województwa mazowieckie, podkarpackie, lubelskie i wielkopolskie w ogóle nie zwróciły się do resortu o pieniądze wielkopolskie? ja zapłaciłam (nic to, że z własnego budżetu) bogaci jesteśmy :( |
Majka | 25-08-2007 22:16:23 [#49] |
---|
Dolnosląskiego nie ma na liście, więc się chyba zwróciło ;)
I co z tego, jak pieniędzy ni ma . |
dyrlo | 26-08-2007 10:37:55 [#50] |
---|
Dziwy jakieś, ktoś Wam podebrał te pieniądze czy co? Albo samorząd wystąpił a jeszcze nie dostał. |
|