Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Konkurs na dyrektora |
|
B B | 07-02-2007 12:18:31 [#01] |
---|
Witajcie - czytam uważnie Wasze posty - są takie dojrzałe, przemyslane. Proszę Was o pomoc- do końca przyszłego tygodnia mam czas na złożenie teczki na konkurs do SP- w ogłoszeniu jest 14 placówek z czego,po moich tel. do nich z zapytaniem czy startuje ktoś z dyrekcji wynika ze bodajże w 3 tylko przystepują wicedyrektorzy/ biorę też poprawkę na to, że informacje mogły być mylne:( /
Mam świadomość tego, jak zminimalizowane są moje szanse na wygranie konkursu bez żadnego poparcia ze strony KO czy OP.Mimo wszystko chcę spróbować i dobrze siędo niego przygotować!
W związku z tym proszę Was jako praktyktyków i profesjonalistów o wskazówki na co szczególnie mam zwrócić uwagę / oprócz dokumentów/ przygotowując się merytorycznie do konkursu-/ wczytałam się mniej więcej w KN, UoSO, KP/- może jakieś pytania konkursowe, receptę na zrobienie przeze mnie jak najlepszego wrażenia na komisji, sposób na stres- dziękuję i liczę na podpowiedzi z Waszej strony - Bożena :) |
spiro | 07-02-2007 12:36:37 [#02] |
---|
Myślę, że na ten temat sporo było powiedziane tutaj |
emeryt | 07-02-2007 12:42:27 [#03] |
---|
Bożenko... stres to będziesz miała ...jak wygrasz -czego Ci serdecznie życzę. Ale się nie martw. Tu na Forum skutecznie Cię odstresujemy. A na komisji wrażenia najlepszego nie musisz robić - wystarczy merytoryka i jak to mówił Lesiu Górecki "trza mieć te gadane...". Jeżeli już, to jak pojedziesz na OZNI. Tam wrażenie musisz zrobić, bo nie dostaniesz smalczyku. Pozdrawiam i...powodzenia. |
B B | 07-02-2007 13:31:31 [#04] |
---|
Spiro, Zdzisław-dziekuję:) Innych też proszę o wskazówki:) |
B B | 07-02-2007 13:37:48 [#05] |
---|
rzewa--Ty jesteś na Forum jednym z autorytetów--liczę na Twoją pomoc-pozdrawiam:) |
Romam1 | 07-02-2007 14:09:11 [#07] |
---|
Proszę o opinię: Czy mogę przystąpić do konkursu na dyr. szkoły w której pracuje moja żona? Czy są przepisy, które tego zabraniają ew. coś na ten temat... Pomóżcie! |
rzewa | 07-02-2007 14:17:08 [#08] |
---|
przystąpić do konkursu możesz zawsze a być dyrektorem szkoły możesz, o ile twoja żona jest w tej szkole nauczycielem |
rzewa | 07-02-2007 14:18:57 [#09] |
---|
o rany! ale niezręcznie to wyszło!
Możesz byc dyrektorem szkoły, w której pracuje twoja żona, pod warunkiem, że jest ona tam nauczycielem.
Jeśłi ten warunek nie jest spełniony, to bez blizszych danych trudno cos powiedziec, ale raczej nie da się. |
Romam1 | 07-02-2007 14:19:00 [#10] |
---|
Slicznie dziękuję |
B B | 07-02-2007 15:11:21 [#11] |
---|
Witaj ponownie rzewo- Ewo---:)
Miałam rację..przeczytałam zaledwie kolka Twoich postówiod razu wiedziałam,żenie jestes osobą pospolitą..oj nie!!! Po przeczytaniu wątku, który mi wskazałaś wiem to już na pewno!!!!:)
Niejedna osoba chciałaby się ciszyć choć w minimalnej dawce takim autorytetem,uznaniem i szacunkiem, jakim Ty jesteś tutaj obdarzona.
"Wyłapałam" Cię w tłumie ludzi, wierzę, że nie jest to przypadek, całkowicie utożsamiam się z Twoim światopoglądem, myslę nawet,że jesteśmy podobne osobowościowo:)
Strasznie się cieszę, że zostałam jedną z forumowiczek--mam nadzieję,że będęmogła słuzyć innym pomocą i wsparciem:)
Obecnie jestem na zwolnieniu / myślałam, że trochę się przygotuję teoretycznie do konkursu jednak ból głowy i straszny katar mi to uniemożliwia :( / ale cos ten antybiotych dziwnie działa..zamiast zmniejszać gorączkę, to mi ją z lekka podnosi---a może to kurcze wynik lektury na Forum?:))
Pozdrawiam wszystkich zdrowo:) Bożena |
AnJa | 07-02-2007 15:21:18 [#12] |
---|
Ty se możesz te antybiotyki żreć - wolna wola.
Ale Ty się lepiej do tego nie przyznawaj - bo jak zajrzy tu Małgoś to masz przerąbane;-) |
Gaba | 07-02-2007 15:35:25 [#13] |
---|
bo co... Małgoś to organ prowadzący, czy wytwórca antybiotyku pogarszającego stan zdrowia... ;-))) |
AnJa | 07-02-2007 15:49:06 [#14] |
---|
nic
albo jeszcze gorzej:-) |
AnJa | 07-02-2007 15:50:39 [#15] |
---|
"czytam uważnie Wasze posty - są takie dojrzałe, przemyslane"
hmmm
gaba- dalim plamę ... |
Jolanta Szuchta | 07-02-2007 15:55:42 [#16] |
---|
AnJa nie po raz pierwszy i nie ostatni;-)))) |
B B | 07-02-2007 18:21:01 [#17] |
---|
"czytam uważnie Wasze posty - są takie dojrzałe, przemyślane"--ja też się lubię pośmiać:) |
Gaba | 07-02-2007 18:22:56 [#18] |
---|
i tak B B trzymaj - gdyby nie smiech, to można by zwariować... |
B B | 07-02-2007 19:12:29 [#19] |
---|
Masz zupełną rację gabuniu - ale może mi jednak coś podpowiesz w związku z konkursem--cio???:)))
Gorączka mi spadła o kilka kreseczek .....lepiej żeby całkowicie, bo w sobotę wybieram się na bal karnawałowy---Bożena:) |
Gaba | 07-02-2007 19:15:22 [#20] |
---|
mnie nie pytaj, bo ja sama w strachu... ;-))) |
AnJa | 07-02-2007 19:22:39 [#21] |
---|
o:-) kończy się kadencyjka?
u mnie niestety jeszcze rok - niestety, bo głupio teraz zmoczyć
Bożeno- nik ci nic nie powie konkretnego, bo nie ma tu jakiś wzorców- każde postępowanie to jednak coś innego.
Poszperaj w szukajce - sporo było rad technicznych tyczących np. prezentacji koncepcji, wcześniej jej kształtu.
Ale nie sugeruj się zawartością koncepcji ani cytowanymi pytaniami - bo jakoś tak jest, że jak człowiek z 10 pytań przeczyta to się podświadowmie do nich jakoś tam będzie przygotowywał. A padnie 11,12 i 13- których nie przeczytał - i w warunkach stresu może być blokada mysli i mowy albo bredzenie nie na temat (bo pytanie zabrzmiało podobnie do tego, co to juz odpowiedź przygotowana, ale jednak jakiś niuansik powodował, że odpowiedź inna zupełnie być powinna) |
nn | 07-02-2007 20:45:01 [#22] |
---|
do BB podczas omawiania koncepcji, mało czytaj, więcej mów. Traktuj życzliwie wszelkie rady. Mów co każdy chce usłyszeć. Do członków KO że dydaktyka, końcowy efekt nauczania - sprawdzian lub egzamin. Do OP że będziesz poszukiwać środków pozabudżetowych. Do związku, że należysz, lub sie zapiszesz, że będziesz uzgadniać wszelkie regulaminy itp. Do rodziców, że ich dzieci będą czuły się bezpieczne, że liczysz na ich wsparcie itd, Najgorzej z nauczycielami - są niereformowalni, cokolwiek obiecasz, nie uwierzą. I co ważne, nie mów że tam jest bagno i jedynie TY to naprawisz. Pozdrawiam. |
B B | 07-02-2007 21:13:46 [#23] |
---|
gaba,AnJa,roman-- kochani mam niemałego cykora, bo to bedzie moja inauguracja konkursowa--stąd powód skierowania prośby do Was--doświadczonych dyrektorów :) Koncepcję napisałam tak jak czułam, wybrałam podstawowe obszary, Teraz muszę się zdecydować na którąś ze szkol do końca przyszłego tygodnia- prawdopodobnie tylko w 3 startuja wicedyrektorzy- muszę je obejrzeć- jesli mi na to oczywiście pozwolą obecni dyrektorzy i wnieść poprawki w koncepcji.
Aniu- pewnie masz rację,że nie mozna sobie pytań ustawiać,uczyć sie odpowiedzi--ale ja sie łapię na tym, że jak zadaje sobie samej jakieś pytanie i na nie bez przygotowania odpowiadam, to tak się jakośpewniej czuję :) Dlatego cieszę sie, że mi dajecie pewne sugestie i za nie ślicznie raz jeszcze wszystkim dziękuję !:)
Z pewnością znacie to z autopsji--nauczyciel nie bardzo interesuje się przepisami, regulaminami,procedurami etc.:) dopóki nie musi tak jak ja obecnie:)
Jej--ale się rozpisałam--haha--tak bardzo pragnę, aby tego mojego "wygadania" nie zabrakło mi na konkursie :(
No kochani- o 21.30 na TVN super film "Striptiz" z Demi Moore--serdecznie zachęcam--fajny relaksik w towarzystwie męża po pracowitym dniu:))
Dobranoc - do jutra :)) No właśnie- jutro muszę iść do lekarza po zaświadczenie--bagatela 50 złociszków:) |
zgredek | 07-02-2007 21:16:57 [#24] |
---|
złóż papiery do wszystkich szkół tylko... hmm... te zaświadczenia lekarskie kosztują;-) |
ewa bergtraum | 07-02-2007 22:26:38 [#25] |
---|
Cóż ... Chyba mam podobne odczucia jak Bożena. Tylko ona jest szybsza. Znalazła Cię w liście zarejestrowanych. Od trzech lat trochę się od siebie nawzajem nauczyliśmy. A kim jest Demi Moore?. Bo nikt pod takim pseudonimem nie pisze na naszym Forum? ;-) |
ergo | 07-02-2007 22:31:49 [#26] |
---|
roman "Mów co każdy chce usłyszeć"
- zapachniało polityką, zupełnie jak przed wyborami do organów różnych szczebli.
Skoro tak , to na dobrego dyrektora się nie nadaję... |
malinek | 07-02-2007 22:38:52 [#27] |
---|
Wiesz,co-mnie generanie o koncepcję pracy nie pytali-miałam za to pytania odnosnie: jak dyrekktor dokonuje oceny pracy nauczyciela: co Pani zrobi, jak OP nie da pieniedzy na ...., Ile dni ma nauczyciel/dyrektor na dokonanie oceny za okres stażu? I takie tam...Nie było trudno,bo to się po prostu wie;)
..............................................
MA4EK-------------DZIęKUJę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
ewa bergtraum | 07-02-2007 22:47:34 [#28] |
---|
Gwoli wyjaśnienia... B B potraktuj mój list jak przyjęcie do naszego grona. Następny etap (dłuuugi) to TWA. To znaczy po drodze czytanie z poświęceniem naszych doświadczeń i przemyślenio-dojrzewań na forum, konferencje, kongresy (niedługo już drugi!), zloty. Z Bożenką i wielu innymi osobo/osobniczkami trafiliśmy na Forum OSKKO przed trzema laty (niekalendarzowo). A teraz to z nas członkowie i członkinie, że ho, ho !!!!. Postaraj się, korzystaj z Szukaja. |
rzewa | 08-02-2007 02:45:27 [#29] |
---|
do #24 nie ma obowiązku złożenia oryginału zaświadczenia lekarskiego - można złożyż poświadczoną kserokopię tak jak w przypadku dyplomu itp. |
AnJa | 08-02-2007 08:45:59 [#30] |
---|
na pytania,które przytoczył malinek chyba nie znam odpowiedzi - a juz na pewno pełnej
i jakos nie bardzo wiem, dlaczego powinienem tym sobie głowę zawracać |
rzewa | 08-02-2007 09:10:57 [#31] |
---|
nooo... :-) bo nie jest takie istotne czy się wie, ale gdzie tego szukać!
Osoba korzystająca z forum z tym na pewno problemu mieć nie będzie, gdyż odpowiedzi wszelakich szuka się... na forum OSKKO!
:-)) |
B B | 08-02-2007 10:11:18 [#32] |
---|
Witajcie wszyscy śnieżnie z samego rana :)))
AnJa - sorry, ale sadziłam żeś kobitka:))))) teraz już wiem, że reprezentujesz płeć mi przeciwną:) A co Ty spać nie możesz?:)
rzewa-Ewa- witaj milutko:) przy porannej kawie:) Zaświadczenie lekarskie jest ważne 3 miesiące? Czy do teczki składam oryginały czy mogąbyc też kesropkopie poświadczone za zgodność- bo różnie słyszę?
Ewuniu B. serdecznie dziękuję za tak ciepłe i życzliwe przyjęcie mnie do swojego grona:)
Zgredek - nie żartuj sobie ze mnie, do wszystkich piszesz i najlepiej jeszcze w tym samym dniu konkurs-hahaha-dobre!!:)A tak poważnie- to myślę, że faktycznie jeśli teraz nie przejdę, to chyba mogę złożyć dokumenty do innej szkoły, gdy się ukaże kolejne ogłoszenie.
Bardzo mie się podoba atmosfera panująca na Forum- ale cóż..atmosferę tworzą...ludzie:) |
B B | 08-02-2007 10:15:37 [#33] |
---|
rzewa..nie wiedziałam że ten znaczek #24-to ja--teraz juz wiem:)))) |
rzewa | 08-02-2007 10:51:05 [#34] |
---|
:-)) ??
raczej nie ty... tylko nr postu w wątku - zgredek napisała, że możesz złozyć papiery do wszystkich szkół, w których jest konkurs (i do których chcesz), tylko zaniepokoiła się, że będzie to dla ciebie obciążenie, bo każde zaświadczenie kosztuje - to ją uspokoiłam, że możesz złożyć kserokopię (poświadczoną), jak zresztą wszystkiego poza: koncepcją, CV, zgłoszeniem się do konkursu (listem motywacyjnym) i oświadczeniem o różnych niekaralnościach
:-)) |
flisegi | 08-02-2007 12:30:37 [#35] |
---|
A czy można jeszce poprosić o praktyczne porady skąd czeprać wiadomości o szkole, której się nie zna. Jakie informacje można uzyskać z urzędów, z samej szkoły, o które mam prawo się dopytywać i które mogą i być ujawnione, czy w ogóle mogą mi być ujawnione? Chodzi mi o praktyczne wskazówki;-), które pomogą zdobyć wiadomości do napisania koncepcji i zaplanowania rozwoju placówki. Z góry dziękuję. |
AnJa | 08-02-2007 12:48:59 [#36] |
---|
większość winna być na BIP
a jeśli nie ma - w szkole: arkusz , plan lekcji, prawo wewnętrzne, budżet.
problemy moga być z kwalifikacjami - bo to dane osobowe |
Miszko | 08-02-2007 15:25:16 [#37] |
---|
moja rada radzę przygotować swoje wystąpienie przed szanowną komisją w postaci prezentacji komputerowej. Ja tak zrobiłem i udało się. Można zerkać w monitor a komisja obserwuje to "na ścianie". Powodzenia!!! |
B B | 08-02-2007 16:20:30 [#38] |
---|
AnJa a co to jest to magiczne BIP ? :)) Nie wszyscy z nas to szanowni dyrektorzy posługujacy się skrótami :)
Miszko - a co do prezentacji multimadialnej -owszem fajna sprawa--ale może raczej dla faceta:))) Po co mają być widoczne dajmy na to dygające moje rączki czy nóżki --no sam powiedz:)
rzewa - Boże mój...jaki Ty masz pokład wiedzy z prawa oświatowego...niesamowicie jest to imponujące. Przesledziłam dziś dużą ilość tematów.
Mam problem--gdy wpisuję temat w -szukaj- nic mi nie wyskakuje, nie mogę też wysyłać wiadomości na priv ani dostać się do wysłanych plików:( gapa jestem trochę w tej materii, chyba czegoś nie dopełniłam albo źle wpisałam logując się na forum--co?Jak to jest? |
Maria Zubrzycka | 08-02-2007 16:29:15 [#39] |
---|
wyślij emeila do Marka Pleśniara on ci wyjaśni |
rzewa | 08-02-2007 16:43:06 [#40] |
---|
z szukajki najlepiej korzysta sie wpisując interesujące słowa tylko w ostatnie okienko, 2 wczesniejsze pozostawiając puste.
Jeśłi chodzi o wymianę plików, to po pierwsze trzeba zapisać się do OSKKO, a jak juz jest się członkiem stowarzyszenia, trzeba do Biura OSKKO napisac majla, że osoba o takich to a takich danych, czlonek OSKKO, pisze na forum pod takim to a takim nickiem - i Biuro wpuści do wymiany.
Natomiast nie rozumiem co oznacza "nie mogę też wysyłać wiadomości na priv"?
Po prostu piszesz majla do danej osoby używając swojej skrzynki pocztowej. |
flisegi | 08-02-2007 17:03:56 [#41] |
---|
AnJa dzięki za rady;-) Rozumiem, że jak wejdę do sekretariatu i poproszę o te dokumenty, które wykazałeś i wyjasnię do czego są mi potrzebne to mi tak bez niczego udostepnią? Statut, przepisy wewnetrzne to w sumie powinni bez problemu, ale arkusz, budżet? Nie wiem, ale myślę że tu mogą pojawić się schody. Ale może OP udostępni? Oczywiście wgląd na miejscu. Szkoła, która mnie interesuje nie ma swojego bipu Biuletyn Informacji Publicznej), a popatrzyłam na inne i te podstawowe dokumenty mają + odnośnik do własnej strony internetowej. Zawsze to jakiś punkt wyjscia. Jeszcze raz dziękuję. Jeżeli ktoś ma jeszcze praktyczne rady jak poznać szkołę, której się nie zna to będę wdzięczna. |
B B | 08-02-2007 17:04:02 [#42] |
---|
wysłałam maila do biura OSKKO , wpisuje w wyszukiwarke tak jak piszesz, autentyczne tematy watków i nic. A co do poczty na priv-to mam na mysli to, że klikam na czyjś nick pisze tekst, chcę wysłać- i ..nie daje się.
A i jeszcze jedno- rzewa- czy Ty też tak masz, że nie możesz pisać na danym wątku jak dajmy na to na gg? bo ja nie otrzymuję postów innych, gdy mam otwartą stronę Forum na danym watku:( Oj--komputerowiec ze mnie nietęgi:) |
B B | 08-02-2007 17:14:29 [#43] |
---|
Doska- ja jestem w takiej samej sutuacji jak Ty-chcę przystępić do konkursu do szkoly w której nie pracuję i z informacji od innych wiem,że dyrektoe danej placówki nie jest zobligowany do udostepnienia jakiejkolwiek informacji:( |
AnJa | 08-02-2007 17:57:59 [#44] |
---|
innych niż te, które ma obowiązek udostępnić jako publiczne - nie musi
jeśli dyrektor nie chce podstawowych informacji o szkole udostępnić, zwłaszcza widzac o celu (kandydat na dyra prosi) zwykla ma jakiś w tym interes
...
rozumiem startujących na głupka (raz sam wystartowałem), ale naprawdę warto wiedzieć coś o szkole, do której się startuje - np. dlaczego dyrektor nie chce udostępnić informacji |
kwiecie | 08-02-2007 18:21:55 [#45] |
---|
odnosnie zaświadczenia lekarskiego na konkurs w zestawie dok. do konkursu napisano " zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym" ja poszłam do lekarza rodzinnego i dostałam bezpłatnie z napisem "Zaświadczenie" i odpowiedni zapis .... a odnosnie pytań od komisji: u mnie głównym pytaniem i problemem komisji było "Gdzie pani będzie mieszkać? Nasz dyr. to od 7.00 był w szkole i dyspozycyjny całą dobę, koncepcja to koncepcja wydawało mi się , że to mało istotny "zapis" takie odniosłam wrażenie wrażenia napiszę po konkursie, może wskazówki przydadzą się innym |
B B | 08-02-2007 19:13:55 [#46] |
---|
kwiecie- zaświadczenie lekarskie musi byćwystawione przez lekarza majacego do wystawiania tego typu zaświadczeń..uprawnienia!!Obawiam się czy komisja Ci tego nie zakwestionuje i nie dopuści do konkursu.
Ja sprawdzę zaraz, czy typowane przeze mnie placówki maja strony internetowe--może tam będą zamieszczone jakies informacje.
AnJa - wystartowałeś--i co???...wygrałeś?:) Napisz proszę AnJa konkretnie o jakie dokumenty mogę prosić dyrektora, żebym w oparciu o nie mogła dokonać korekty w napisanej hipotetycznie koncepcji- dziekuję:) |
AnJa | 08-02-2007 19:24:41 [#47] |
---|
z niczego, czyli głowy wygrałem- bo miałem wygrać (startowałem solo)
organizacja szkoły, zwlaszcza plany nauczania, plan lekcji, statut, zestaw programów, uchwały RP, programy profilaktyczny i wychowawczy, plan finansowy na br. rok i wykonanie za rok ubiegły, raporty z mierzenia (tu proponuje nie przez dyrektora, a np. rodziców- choc u mnie bys dostała), wyniki z egzaminów zewnetrznych (ogólne, ze stron CKE)
sporo możesz dostać w OP - np. sprawozdania dyrektora z pracy szkoły dla komisji oswiaty czy wójta (zarządu)
warto zajrzeć na strone szkoły |
kwiecie | 08-02-2007 21:19:47 [#48] |
---|
właśnie przeczytałam wypowiedź BB zacytowałam to co było napisane w zestawie dokumentacji własnie ze względu na to, że tam nic więcej nie było napisane( jakis przepis mówiący o tym kto ma wystawic takie zaświadczenie np. przy innych punktach są wymienione Dz. U. itp. a pani oświadczyła że wszystkim takie wystawia |
rzewa | 08-02-2007 21:20:59 [#49] |
---|
oj, uchwały rp to raczej NIE... :-0
inne tak, ale dadzą co nawyżej na miejscu, dobrze jak jest coś w necie
........
B B w 3 okienko szukajki nie wpisuj tematów wątków - wpisuj po jednym słowie (czasem nie całym pamiętając o odmianach)
Jak chcesz szukać wg tematów, to te należy wpisać w 2 okienko.
I na początek wypełniaj tylko jedno okienko.
Co do korzystania z adresu e-mail: pod pogrubionym nickiem jest ukryty adres, jeśli na niego klikniesz, a masz zainstalowany program pocztowy na kompie, to otworzy ci się noralne okienko do napisania listu, po napisaniu nalezy kliknąć wyślij.
Ale jeśli nie masz programu pocztowego, a pocztę czytasz bezpośrednio na stronie www (ja tak robię), to trzeba na taki nick kliknąć prawym klawiszem myszy, wybrać opcję kopiuj adres e-mail i po otwarciu poczty na stronie wkleić ten adres w okienko adresu listu.
Co do pisania na wątku, to jeśli ktoś coś dopisze do wątku jak ty go czytasz czy piszesz komentarz, to tego nie zobaczysz póki nie odświeżysz wątku (tu uwaga, jak coś napisałaś, a jeszcze nie wysłalaś to odświeżanie raczej spowoduje, ze ci to "zniknie") |
AnJa | 08-02-2007 21:24:23 [#50] |
---|
uchwały RP są aktami prawa -i jako takie winny byc jawne
jawne nie powinny byc zawarte w nich np. dane osobowe czy wyniki klasyfikacji
stąd u siebie ma uchwałę (jawną) i załączniki (niejawne) |
|