Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
opłaty za zajęcia dodatkowe w przedszkolu |
joljol | 27-09-2006 16:49:09 [#01] |
---|
Kochani , powiedzcie proszę, jak u Was wygląda zbieranie i księgowanie opłat za zajęcia dodatkowe (rytmika, j. angielski itp.), w szkołach również. Interesują mnie placówki prowadzone przez samorząd i będące zakładami budżetowymi, choć jeżeli wszyscy inni mają jakieś doświadczenia to też proszę o informacje. Jeżeli wątek się rozwinie to poinformuję was dalej o rozwoju sprawy, która dzisiaj dotyczy mnie i mam nadzieję, że na tym się skończy. Pozdrawiam |
jaga5 | 27-09-2006 18:49:35 [#02] |
---|
U nas chętna nauczycielka zbiera pieniądze, rodzice podpisują listę na dowód wpłaty...hmmm |
Renatka | 27-09-2006 21:40:03 [#03] |
---|
u nas organizator zbiera to jego problem a nam wnosi opłatę za wynajm pomieszczenia,jeżeli upoważni jedną z osób u mnie zatrudnionych to ich problem i nie wnikam za jaką kwotę |
joljol | 27-09-2006 21:43:35 [#04] |
---|
Renatko, jeżeli jesteś dyrektorem, to jest twój problem. A na jakiej podstawie prawnej może upoważnić twojego pracownika? Będę drążyć temat bo mam niemiłe doświadczenia |
Renatka | 27-09-2006 22:01:19 [#05] |
---|
podpisują umowę zlecenie i wtedy po godzinach pracy u mnie jest jego przedstawicielem. Przestrzegam aby zbierała odpłatność po godzinach swojej pracy np. po 14 w Środy i funkcjonuje to dobrze , poniewrz zajęcia tak organizuje aby rodzice mogli mieć kontakt z prowadzacymi to oni mogą zbierać , zawsze uprzedzam firmę ,że to ich problem ja podpisuję umowę o wynajm sali. I staram się, zapewnić wysoki poziom zjęć ,bezpieczeństwo reszta min. zbieranie odpłatności to problem firmy. |
Macia | 28-09-2006 09:49:52 [#06] |
---|
joljol napisz w czym rzecz bo już się boję. U mnie robi to intendent na liste. Rodzic płacąc za p-le od razu płaci za zaj dodatkowe (angielski). Jeśli chodzi np. o basen chodzi cała grupa raz w tygodniu i n-lka zbiera tylko od tych dzieci które w danym dniu idą połowę kwoty a drugą połowę płaci organ prowadzący. |
Macia | 28-09-2006 09:51:31 [#07] |
---|
Renatko ile wynosi opłata za wynajem pomieszczeń i na jakiej podstawie ją wyliczasz i uzyskujesz- umowa najmu? |
joljol | 28-09-2006 10:39:06 [#08] |
---|
Dziewczyny, mam prokuratora w przedszkolu z doniesienia rodzica. chodzi o prawidłowość pobierania i księgowania wpłat. U nas też jest na listy i tez opłaty za te zajęcia pobiera intendentka, nikt nie ma zadnej prowizji z tego tytułu, wszystko zostaje w przedszkolu, i też źle. Jeżeli możecie piszcie jak to robicie u siebie |
anialeh | 28-09-2006 12:48:20 [#09] |
---|
aż mnie zatkało. Niestety u mnie jest tak samo. Pewnie tylko Renatka będzie miała prawidłowo? |
Macia | 28-09-2006 14:42:40 [#10] |
---|
obłęd do czego dochodzimy? U nas ostatnio akcja US w sprawie sprzedaży podręczników przez n-li, teraz to.Renatko napisz cos o wynajmie |
joljol | 28-09-2006 21:05:05 [#11] |
---|
i jakie wiadomości macie jeszcze dla mnie? |
Renatka | 28-09-2006 21:29:21 [#12] |
---|
zgłosiłyśmy do skarbowego opłata począ,tkowa jakieś 120zł a w umowie mam że od zebranej kwoty 10%za wynajm, wystawiamy fakturę Vat na podstawie list przedstawonych przez organizatora miesięcznie i wpłacajną opłatę za wynajm na konto, my od tego płacimy podatek Vat do skarbówki do 20 każdego miesiaca, dokładnie to wie moja księgowa jutro ją dopytam to powiem. rodzice otrzmują pokwitowania. |
Koba | 29-09-2006 11:03:13 [#13] |
---|
Rodzica zamknąć za warcholstwo Boże ! Do czego to dochodzi ! Węszą przekręt tam gdzie go być nie może. Przy takich sumach. U nas po pierwsze zlikwidowano kasy i dodatek kasowy. Teoretycznie nie powinniśmy obracać gotówką. TEORETYCZNIE ! Wszystkie opłaty Rodzice regulują poprzez bank - wystawia się kwit i rodzic płaci lub przelewa ( internetem też - ale robią byki ). Za zajęcia dodatkowe na Radę Rodziców , która to ma osobne konto nawet w innym niż przedszkole banku. Potem Rada Rodziców przelewa jedną kwotę np. na semestr i ja potem wypłacam na podstawie rachunku ( firma ) lub umowy zlecenia ( osoba fizyczna). Oczywiście na koncie RR pozostawiam umówioną kwotę za takie właśnie manipulacje . Umawiam się też na ilość dzieci biednych ( kilkoro lub procent) które będą uczęszczać za darmo. A ten dociekliwy rodzic co prokuratora nasłał - to powinien wiedzieć, że w tym układzie , który jest np. u mnie , rodzic opłaca kwotę za wpłatę, przelew. Więc wychodzi drożej. Inne opłaty typu ubezpieczenie, zdjęcia, jakieś drobne składki na teatrzyk, wycieczkę zbieramy tradycyjnie. Także za książki, książki do katechezy np. ksiądz. Wiemy ,że właściwie nie powinnyśmy - ale tak jest i jeszcze długo będzie. Niestety. Wolałybyśmy czerpać z konta wg potrzeb, ale to jest NIEMOŻLIWE !!! Na tym etapie przynajmniej. |
joljol | 29-09-2006 19:47:06 [#14] |
---|
Dzięki, powieści ciąg dalszy trwa a ja już zaczynam mieć tego serdecznie dosyć. Dzisiaj kochany rodzic zafundował mi po raz kolejny kuratorium, pewnie w poniedziałek lub wtorek oni coś będą chcieć wyjaśniać. Ostatnie kontrole nie wykryły nieprawidłowości. Może teraz się uda. Ale jeszcze czekam na wasze informacje. Pozdrawiam |
Madzia11 | 30-09-2006 00:31:43 [#15] |
---|
u nas rytmika zbierana jest razem z RR, potem firma która to prowadzi wystawia fakturę na umówioną za rytmike kwotę. Co zbierzemy więcej, pozostawione jest dla RR. Pozostałe zajęcia -korektywa i ang - intendentka jest upoważniona do zbierania, wypisuje kwity na bloczku firmy, która zajęcia prowadzi i potem z nimi się rozlicza.
A jak jest u was z RR? Sami zbieracie, czy rodzic, czy intendentka?
U nas upoważniona jest intendentka - zapisane jest w regulaminie RR, że ją upoważniają. Ale pieniądze rady wydaje dyrektor, zbieram faktury, rozliczam. Większe zakupy po konsultacji z RR i uzyskaniem pisemnej zgody przewodniczącego RR.
Ile u was wpłacają na RR? u nas na początku każdy deklaruje, ile może. Stawka waha się od 20 -35 zł. Moja przyjaciólka, która ma dziecko w bogatej dzielnicy Warszawy, powiedziała, że tam narzucono jej stawkę 60 zł i nie ma dyskusji zbytniej. Jak jest u was?
Jeśli dziecko zapisało się do przedszkola na 8 godz /pełnopłatne/, ale matka po miesiącu chce zmniejszyć ilośc godz na 5 /nieodpłatne/, bo tak jej wychodzi w pracy, że może odbierać wcześnie - to wyrażacie bez problemu zgodę?
Proszę o odp przedszkola
pozdr
magda |
jaga37 | 03-10-2006 13:19:23 [#16] |
---|
z tego wynika, że chyba robię to żle.To ja zbieram za angielski,wypisuje pokwitowanie i daję rodzicom.Dostaję 10% za wynajem,które dokładam do RR ale nie mam na to papierka,od tego roku mam mieć rytmikę i zażyczyłam sobie dowód wpłaty prowizji na RR.Chyba tak muszę zrobić też z angielskim, bo nie mam żadnej podkładki,że te pieniądze przekazuje na RR. Przeraziło mnie to co piszecie, ale niestety ludzie szukają oszustwa tam, gdzie go nie ma. |
Macia | 03-10-2006 13:26:41 [#17] |
---|
ja tak jak jaga i co może mi ktoś będzie paczki dostarczał za kratki? |
agabu | 03-10-2006 15:45:15 [#18] |
---|
Antoni Jeżowski pisał o tym
|
i interpertacje przepisów obowiązującego prawa nie napawają w tym zakresie optymizmem. Pisałem o tym (ale nie na forum) już wielokrotnie. Tutaj wklejam fragment jednego z artykułów:
Art. 50. [...] 3. W celu wspierania działalności statutowej szkoły lub placówki rada szkoły lub placówki może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek oraz innych źródeł. Zasady wydatkowania funduszy rady szkoły lub placówki określa regulamin, o którym mowa w art. 51 ust. 5.
Art. 54. [...] 2. W celu wspierania działalności statutowej szkoły lub placówki rada rodziców może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek rodziców oraz innych źródeł. Zasady wydatkowania funduszy rady rodziców określa regulamin, o którym mowa w art. 53 ust. 3.
komentarz: Jakie są zasady gospodarki finansowej tych dwóch organów społecznych w przedszkolu?
1. W obu przypadkach (art. 50 ust. 3 i art., 54 ust. 2) ustawodawca postanowił, że środki rady przedszkola (tutaj i dalej także szkoły, innej placówki - przyp. AJ) i rady rodziców mogą być przeznaczone tylko na wspieranie statutowej działalności przedszkola. Pamiętać więc należy, że z ewentualnych środków pozyskanych przez osoby wchodzące w skład tych organów można pokrywać tylko wydatki związane z realizacją zadań opisanych w statucie przedszkola. Stad nierzadko gminni audytorzy wewnętrzni kwestionują część wydatków ponoszonych w przedszkolach, jeśli nie są one właściwie zaprezentowane w statucie tej placówki.
2. Rady: rodziców i przedszkola mogą gromadzić fundusze. Fakt zezwolenia na gromadzenie funduszy nie jest tożsamy z wyrażeniem zgody na ich wydatkowanie! Źródła pochodzenia tych funduszy (choć przecież nie są to fundusze w rozumieniu art. 22 ustawy o finansach publicznych, bo ustawodawca wyraźnie by to zaznaczył) mogą być tylko dwa: dobrowolne składki (rodziców) oraz inne źródła. W kwestii dobrowolnych składek warto przypomnieć, iż podstawy i zasady ich prowadzenia i ewidencjonowana określa ustawa z dnia 15 marca 1933 roku o zbiórkach publicznych (DzU z 1933 r. nr 22, poz 162 ze zm.). Składki zbierane na terenie szkoły nie muszą uwzględniać wszystkich rygorów ustawy, ale już ewentualne wyjścia poza placówkę muszą być z nimi zgodne.
3. Ani rada rodziców ani rada przedszkola nie uzyskały na podstawie tej ustawy ani też żadnej innej osobowości prawnej. Skutkiem takiej sytuacji jest brak podstaw do wchodzenia przez nie oraz przez ich przedstawicieli w stosunki cywilnoprawne, jakimi niewątpliwie jest np. dokonywanie zakupów. Zasady wydatkowania tak zgromadzonych funduszy, o których mowa była wyżej, określać winien regulamin rady rodziców lub rady szkoły, uchwalane w trybie określonym w art. 55 ust. 5 oraz art., 53 ust. 3. Regulaminy te nie mogą być sprzeczne ze statutem przedszkola, a więc także z powszechnie obowiązującym prawem (art. 60 ust. 3). Dlatego, po określeniu zasad (np. terminów realizacji wydatków, celu ich przeznaczenia, preliminarza itp.) odpowiednia rada, poprzez swoje organy, winna zgromadzone środki przekazać do wydatkowania jedynej osobie, która może reprezentować przedszkole na zewnątrz oraz dysponuje środkami finansowymi, tj. dyrektorowi przedszkola (art. 39). W przypadku przedszkola funkcjonującego jako jednostka budżetowa jest to darowizna przekazana na rachunek środków specjalnych, a w przypadku przedszkola – zakładu budżetowego będą to inne przychody własne. Dysponentem więc ostatecznym środków, pozyskanych przez obie rady będzie dyrektor przedszkola, bo tylko on może dysponować środkami publicznymi i – na podstawie upoważnień ustawowych – wchodzić w stosunki cywilnoprawne. W ten sposób owe środki, mimo iż pochodzą często ze źródeł prywatnych, stają się środkami publicznymi (choćby poprzez zmniejszanie przez rodziców-podatników podstawy wymiaru podatku dochodowego), podlegającymi ewidencji oraz sprawozdawczości i kontroli organów państwa.
Tak więc sprawy komplikują się... |
| |
joljol | 03-10-2006 17:25:01 [#19] |
---|
jutro ma m komisję rewizyjną w przedszkolu, więcej później bo narazie mam dość |
lenia | 03-10-2006 23:08:52 [#20] |
---|
wyrazy wspólczucia z powody tych przeżyć, przerażasz mnie!
U nas nauczycielki grup zbierają dorowolną (ale uzgodnioną miesięczną kwotę) wpłacają na koniec miesiąca do intendentki, która prowadzi listy zbiorcze. Zakupy uzgadniamy z rodzicami,mam upowaznienie rady rodziców do dysponowania pieniędzmi, przelewy podpisują 2 z 3 upowaznionych do tego osób. Zajęcia z rytmiki mają wszystkie dzieci i opłata za nie mieści sie w tej miesięcznej. Mam podpisaną umowę o prowadzenie zajęć, pieniądze włacam za pokwitowaniem, wpinam je do rozliczenia miesięcznego. J. angielski natomiast dotyczy tylko wybranych dzieci - ustaloną opłate zbiera wyznaczona nauczycielka, przkazuje je również za pokwitowaniem. Prowizji nie pobieram , tak sie umówiliśmy przy negocjowaniu ceny. trzymam kciuki w twojej sprawie. trzeba ufac ze osoba kontrolująca zachowa rozsądek. pozdrawiam. |
sani | 04-10-2006 13:10:49 [#21] |
---|
U nas podobna - tylko na większą skalę - afera rozpętała się rok temu. Rodzice pobiegli do gazety, gazeta zasięgnęła opinii w urzedzie skarbowym i wyszło na to, że sposób zbierania opłat za zajęcia dodatkowe jest w niektórych przedszkolach co najmniej szemrany. Przy tym okazało się, że miesięczna wysokość opłat sięgała nawet 200 zł - angielski, rytmika, karate, taniec, gimnastyka korekcyjna, akademia intelektu i.t.p., a zajęcia odbywały się między 9.00 a 13.00. Rozpętała sie wielka dyskusja, bo przecież zgodnie z rozporządzeniem w sprawie ramowych statutów... czas przeznaczony na realizację podstawy programowej nie może być krótszy niż 5 godzin dziennie, a przedszkolem publicznym jest przedszkole, które prowadzi bezpłatne nauczanie i wychowanie w zakresie co najmniej podstawy programowej wychowania przedszkolnego (uso). Stąd wniosek, że praktycznie nie ma czasu na płatne zajęcia. Wprowadzone zostało rozwiązanie kompromisowe - język angielski i rytmika finansowane sa ze środków budżetowych przez OP, nauczyciele-specjaliści mogą być zatrudnieni na cząstkę etatu bądź też na umowę zlecenie (ale muszą mieć zarejestrowaną działalność). Rodzice nie ponoszą z tego tytułu opłat. Dyrektor ani nauczyciele nie powinni pośredniczyć (a przynajmniej przyznawać się do tego). Natomiast pozostałe zajęcia dodatkowe mogą odbywać się dopiero po podwieczorku na zasadzie całkowitej dobrowolności udziału dzieci oraz wynajmu sal, za które dyrektor pobiera opłaty i przyjmuje na rachunek dochodów własnych. Rodzice sami rozliczają się ze świadczącymi usługi. |
joljol | 04-10-2006 20:53:37 [#22] |
---|
Jestem po komisji, żyję jeszcze. Mam dzisiaj niechęć do opisania tego wszystkiego, tym bardziej, że to jeszcze nie koniec sprawy. Wnioski z pracy komisji przedstawione zostaną radzie na najbliższej sesji i dana odpowiedź prokuratorowi. Sprawa jeszcze w toku. Pozdrawiam wszystkich tych, którzy wsparli mnie chociaż jednym dobrym słowem, bardzo tego potrzebowałam |
beera | 04-10-2006 21:07:45 [#23] |
---|
Jolu- to ciagle ta historia z nieprzyjęciam dziecka do przedszkola? az prokuratorowi odpowiedź? matko- serdecznie współczuję... |
beera | 04-10-2006 21:08:17 [#24] |
---|
przeczytalam #8 zatkalo mnie |
Konto zapomniane | 05-10-2006 18:46:35 [#25] |
---|
U nas podpisuję umowę w imieniu Rady Rodziców. Pieniądze za angielski odprowadzam do banku, a księgowa nalicza pensję dla uczącego. Rytmika- nauczycielki zbierają, ja płacę a rytmiczka wystawia fakturę. |
joljol | 05-10-2006 19:28:18 [#26] |
---|
Tak Asiu, to ciąg dalszy tej historii związanej z nieprzyjęciem dziecka do przedszkola, dziecka z innej gminy. Nasza gmina zamknęła w tym roku przedszkole dla innych. To był początek tej sprawy, która trwa dalej. Rodzic wyjątkowo ... Maluch, tak też jest nieprawidłowo, z ta rytmiką. W tej chwili trwają rozmowy z radcami prawnymi, chodzi o uregulowanie tych rzeczy. Na szczęście mam wyjątkowo dobrą i solidną intendentkę, która wszystko skrupulatnie wylicza i nie brakuje jej żadnego kwitu. Nikt nic nie robi nieuczciwie ale czy zawsze prawidłowo? - to jest dla mnie najważniejsze teraz pytanie. Bardzo Wam dziękuję za pomoc i wasze uwagi i komentarze, bardzo mi pomogliście. Mam nadzieję, że ten watek tak szybko nie umrze i będę mogła was o wszystkim poinformować i podzielić się swoimi doświadczeniami, a może to początek jakiś konkretnych wykładni prawnych. Pozdrawiam - Jola |
joljol | 05-10-2006 19:30:43 [#27] |
---|
A dodam jeszcze, że sąsiednia gmina podpisała porozumienie z moją gminą w sprawie przyjmowania dzieci do przedszkola do nas ale na bardzo niekorzystnych warunkach dla rodziców. |
beera | 05-10-2006 19:31:22 [#28] |
---|
takie wydarzenie strasznie demotywują, ręce opadają i się odechciewa chcieć... trzymaj się tam :) |
joljol | 05-10-2006 19:38:19 [#29] |
---|
Właśnie odechciewa się, a ja mam w tym roku 100-lecie i tyle juz pracy w to włożyłam a może wyjść z tego tylko kupa smrodu. Ech.... |
Konto zapomniane | 07-10-2006 05:19:29 [#30] |
---|
To co mamy robić, by rodzice byli zadowoleni, prowadzący dostawali swoje wynagrodzenie i by nikt już nie staszył prokuratorem? |
Ajcila | 09-10-2006 22:18:27 [#31] |
---|
sani w jaki sposób rodzice sami się rozliczają? |
Koszałek | 11-10-2006 17:08:14 [#32] |
---|
Czy w takim razie każda zbiórka pieniędzy np. na teatrzyk czy koncert filharmonii w przedszkolu jest nielegalna? Firma, aktorzy wystawiają fakturę a nauczycielki zbierają pieniądze i płaci się za nią. |
joljol | 11-10-2006 22:51:33 [#33] |
---|
Jasne, nie wolno tak. |
Koszałek | 12-10-2006 18:20:49 [#34] |
---|
To może ktoś wreszcie wymyśli jak ma być prawidłowo? To może ktoś wreszcie wymyśli jak ma być prawidłowo? |
joljol | 12-10-2006 19:43:10 [#35] |
---|
Ja tez bym chciała ale zafundowałam sobie poradę prawną i biuro prawne (dobre - ponoć - a i drogie) ma mi opracować całą procedurę. Jak będę miała to się podzielę |
joljol | 13-10-2006 21:17:07 [#36] |
---|
Moi drodzy ile u was w przedszkolach płacą za logopedę, a może macie z OP |
Koszałek | 13-10-2006 21:45:12 [#37] |
---|
U nas nie ma logopedy - w ośrodku zdrowia jest 3 logopedki, które tylko czekają na dzieci - trzeba skierowanie od lekarza rodzinnego - bo finansuje je kasa. |
Madzia11 | 13-10-2006 22:47:19 [#38] |
---|
logopeda U nas finansuje OP - przedszkole 5 oddziałów- 1/2 etatu. Podobnie psycholog. |
Benigna | 14-10-2006 09:53:11 [#39] |
---|
W Olsztynie mamy logopedów, których zatrudniamy za pieniądze op. W moim trzyoddziałowym przedszkolu 1/20 tygodniowo. |
dorotaj63 | 14-10-2006 10:00:25 [#40] |
---|
czy liczymy do stażu pracy Proszę o podpowiedź, czy praktyka pedagogiczna, którą odbywała nauczycielka ucząc się w Liceum Pedagogicznym dla Wychowawczyń Przedszkoli może być zaliczona do stażu pracy? |
dorotaj63 | 14-10-2006 10:06:28 [#41] |
---|
pomyliłam wątki To nie w tym miejscu, przepraszam za zamieszanie. |
Viola2 | 14-10-2006 18:43:22 [#42] |
---|
mamy zatrudnionego logopedę na etacie, obejmuje terapia logopedyczną dzieci z wszystkich przedszkoli w naszym mieście |
Macia | 15-10-2006 09:32:39 [#43] |
---|
mam na etacie logopedaę od 5 lat w przedszkolu. Co roku wykazuje w projekcie i zatwierdzają zresztą n-el mianowany.Obejmuje opieka dzieci przedszkolne-8 oddziałów ale też z kl I-III dzieci które zaczęły w przedszkolu i jeszcze nie skończyły terapii. Umozliwiam tez korzystanie z jej usług dzieciom które nie chodza do przedszkola. Potrzeby w tym zakresie rosna z roku na rok |
anialeh | 15-10-2006 21:15:23 [#44] |
---|
u nas logopeda w ramach dodatkowych, rodzice płacą po 8,50 za jedno spotkanie -pół godz. dwoje dzieci; terapia raz w tygodniu; tak prawie w całym mieście |
Koszałek | 18-10-2006 09:24:16 [#45] |
---|
opłaty Czy coś już wiadomo w temacie wwątku głównego? |
joljol | 18-10-2006 20:49:22 [#46] |
---|
W następnym tygodniu, chyba w czwartek, na ostatniej sesji tej rady dowiem się o wynikach pracy komisji rewizyjnej, ktora przeprowadziła kontrolę w placówce. Nawet grosze się zgadzały i na wszystko pokrycie w dowodach zakupu jest ale jaki wniosek tego do końca czyli do sesji nie wiem. Może mnie odwołają, ukarzą albo jeszcze co innego. Jeszcze informacja do prokuratury musi pójść i ona też albo umorzy postępowanie albo procedura będzie trwała dalej. No i tak to wygląda na dzisiaj |
Renatka | 26-10-2006 16:27:45 [#47] |
---|
podnoszę, czy cos wiadomo już |
joljol | 26-10-2006 20:01:27 [#48] |
---|
Jestem po. Wniosek: finanse przedszkola prowadzone wzorowo i przejrzyście, zgodnie z opracowanymi procedurami finansowymi, zatem Rada Miejska wnosi o uznanie doniesienia za bezpodstawne i niesłuszne. I jeszcze słowo od burmistrza skierowane do wszystkich dyrektorów w nawiązaniu do mojej sprawy, że może nie warto robić zbyt wiele bo dobre serce to nie zawsze popłaca. I słowo od radnego: Pani dyrektor nie wyobrażam sobie, żeby przedszkole zrezygnowało z tych dobrych tradycji (zajęcia dodatkowe, imprezy ogólnogminne...)tylko dlatego, że jeden rodzic tak postąpił, wiedząc że sprawa i tak dotyczyła tak naprawdę rekrutacji. Wierzę w pani kompetencje. Przewodniczący Komisji Rewizyjnej: Dziękuję pani za to, że mogliśmy napisać taki wniosek Od przewodniczącego rady: czerwona róża I mój mąż, który ode mnie 350 km: Wiedziałem I ja do Was wszystkich, którzy mnie wspomagaliście na tym wątku:DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE DOBRE SŁOWA |
jaga5 | 26-10-2006 21:02:36 [#49] |
---|
joljol
bardzo ale to bardzo się cieszę...aż chce się jutro wyjść z domu:) |
Renatka | 26-10-2006 21:08:33 [#50] |
---|
To dobrze ,że się, skończyło pomyślnieale jak robić to zgodnie z przepisami... dziś wpłacałam do PZU ubezpieczenie dzieci prowizję przekazywano zawsze gotówką ( wydawałyśmu to na książki zabawki- rachunki są) ale dziś Pani powiedziała,że będą wpłacać na kontoplacówki i co w takim wypadku czy mogę te pieniadze wydać tak jak zawsze..jak je zaksięgować ..czy to zgodnie z przepisami bo to od rodziców wpłat prowizja ( nie chcieli wpłacać na konto Rady Rodzicó) |
|