Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
priorytety na 2006/7 |
Nassssy | 26-08-2006 13:47:11 [#01] |
---|
może ktoś z opolszczyzny zanotował prorytety opolskiego KO, bo obiecywał, że bedą na stronie, ale na obietnicy się skończyło, (ajm niecierpliwym) PS. a z czystej ciekawości wklejcie może priorytety z innych KO PSS. a dla przypomnienia: źródło żródł:)
Priorytety MEN:
- Wzmocnienie działań wychowawczych szkoły ze szczegółnym uwzględnieniem wych. patriotycznego,
- wzmocnienie roli rodzicow w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.
|
Gaba | 26-08-2006 14:31:53 [#02] |
---|
czyżby i Cię brało - ja terminy egzaminów, zgrede - odowłanie wicka, a AnJa - zespoły? |
Nassssy | 26-08-2006 14:49:13 [#03] |
---|
bierze mnie i to bardzo, czuje takie dreszcze na całym ciele, też to masz? :) |
Gaba | 26-08-2006 14:57:57 [#04] |
---|
całe ciało, owszem, a reszta*... - chłopie, o co ci chodzi... w tym wieku - pled i szklaneczka czegos dobrego... potem samo przechodzi. * babciu, a do czego służą mężczyźni? (<--- - tak to leciało, czy inaczej?) |
AnJa | 26-08-2006 15:21:13 [#05] |
---|
służyli chyba? bo to z Seksmisji albo Wojtyszki zdaje się
nasssy drży na ciele na mysl o prorytetach czy kuratorze opolskim?
bo, że z ochoty do roboty to się domysliłem |
CARMEN | 26-08-2006 15:24:44 [#06] |
---|
Byli ........"na porządku dziennym ..................uuuuhm no i nocnym, moje dziecko" |
CARMEN | 26-08-2006 15:31:39 [#07] |
---|
Zupełnie tak, jak my tu kolektywnie na forum. Dzień i noc w sieci. |
nn | 26-08-2006 18:50:44 [#08] |
---|
w zach-pom... proirytety się pokrywają z wymienionymi. Dołożyli jedynie coś o egzaminach eksternistycznych, które to nie dotyczą większości placówek. Piotrek, Czyżbyś uważał że te dwa to zbyt mało? Roman. |
Nassssy | 27-08-2006 09:09:42 [#09] |
---|
no mój kurator to coś 5 albo 6 priorytetów rzucił. Tak mnie tym stropił, że mi pióro ze zdretwialych palców wypadło i pod sasiednią dyrektorkę się potoczyło, więc rzuciłem sie tam i zanim sie z pod niej wygrzebałem to po priorytetach opolskiego kuratora oświaty pozostał jeno wiatr wiejacy po pustkowiu, a nad nim duch sie unosił. (niestety nie twój Romanie) |
hania | 27-08-2006 10:32:28 [#10] |
---|
aż zajrzałam na KO Kraków.... u nas aż 7!!! PRIORYTETY na rok szkolny 2006/2007 1. Działania podejmowane przez szkoły w celu eliminowania nieuzasadnionej absencji uczniów na zajęciach. 2. Organizacja egzaminów eksternistycznych. 3. Organizacja nauczania języków obcych w szkołach podstawowych, gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych. 4. Realizowanie funkcji wychowawczo-opiekuńczej przez placówki pracy pozaszkolnej. 5. Realizacja zadań wynikających z orzeczeń i opinii wydawanych przez zespoły orzekające poradni psychologiczno-pedagogicznej. 6. Realizacja zadań poradni psychologiczno-pedagogicznych w zakresie opiniowania i orzecznictwa. 7. Sprawowanie nadzoru pedagogicznego przez dyrektora szkoły. |
Ala | 27-08-2006 12:52:59 [#11] |
---|
też z KO Kraków: Zadania szkół w zakresie sprawowania nadzoru pedagogicznego w roku szkolnym 2006/2007 Podejmowanie skuteczniejszych działań zmierzających do poprawy frekwencji uczniów na zajęciach szkolnych, eliminowania przypadków nieusprawiedliwionej nieobecności oraz przeciwdziałania wagarowaniu uczniów. Zacieśnienie współpracy z rodzicami. Wykorzystywanie istniejących oraz poszukiwanie nowych możliwości rozwijania zajęć pozalekcyjnych i pozaszkolnych, adresowanych zarówno do uczniów zdolnych, jak i przejawiających trudności w nauce i zachowaniu. Kontynuowanie działań zmierzających do poprawy efektywności kształcenia, w tym przedmiotów matematyczno-przyrodniczych m. in. poprzez analizę wyników egzaminów zewnętrznych i wykorzystywania wniosków z tej analizy. W zakresie realizacji zadań związanych z ocenianiem wewnątrzszkolnym uczniów: ü doskonalenie w statutach regulacji dotyczących warunków i trybu uzyskiwania wyższej niż przewidywana roczna ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych i zachowania, ü systematyczne ocenianie uczniów z zastosowaniem różnorodnych form oceniania, ü doskonalenie oceniania zachowania. W zakresie obowiązków ucznia, praw ucznia i praw dziecka poprawienie i doskonalenie zapisów statutowych dotyczące tych problemów oraz przestrzeganie tych postanowień. Doskonalenie nadzoru pedagogicznego sprawowanego przez dyrektora, w szczególności w zakresie gromadzenia informacji o pracy nauczycieli dla dokonywania oceny pracy oraz oceny dorobku zawodowego. Podnoszenie efektywności pracy wychowawczej. Inspirowanie i mobilizowanie nauczycieli do tworzenia programów własnych oraz podejmowania innowacji. Doskonalenie metod pracy nauczycieli, z uwzględnieniem wykorzystywaniem technologii informacyjnej. W zakresie nauczania języków obcych: ü powierzanie zajęć nauczycielom posiadającym wymagane kwalifikacje językowe i pedagogiczne, ü stosowanie podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego i odpowiednich dla danego typu szkoły, ü zapewnienie uczniom gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych możliwości kontynuacji nauczania języka obcego na niższym etapie edukacji, ü wspieranie wczesnego kształcenia językowego, ü wspieranie kształcenia dwujęzycznego oraz inicjatyw organizacyjnych i programowych, służących bardziej efektywnej nauce drugiego języka. |
barbaras2 | 27-08-2006 12:58:01 [#12] |
---|
a w kujawsko-pomorskim cisza szaaaaaaaaaaaaa mają ważniejsze sprawy w kuratorium:(((( i znowu wszystko będzie na ostatni gwizdek na wczoraj |
Jolanta Szuchta | 27-08-2006 21:17:47 [#13] |
---|
nassy spoko u nas też nikt nie notował bo nie kazali.Sądzę że jutro na stronie będzie bo PAN P-głowny informatyk wrócił z urlopu. |
Nassssy | 27-08-2006 22:23:22 [#14] |
---|
!!!! :) Ja sobie wypraszam taki brak szacunku dla moich 4 x S !!!! Najpierw AnJa sobie jedno uciął, teraz Jola drugie...., jak tak dalej pójdzie to zostanę w ogóle bez nicku i nawet do plików mnie nie wpuszczą !!!! a władza nie interweniuje, a wręcz przeciwnie!!! na nessssi mnie przerabia!!! Tak się traci toższamość!!!! skladam formalny wniosek coby wrócic do: oko za oko, ząb za ząb i ucięcie za ucięcie. |
beera | 27-08-2006 22:27:27 [#16] |
---|
i tak nessssy zmieni się w Lessi ;) ............... to i tak nic w porównaniu z pewnym błędnym adresatem na kartce pocztowej ;)))))))))))))))))) |
Nassssy | 27-08-2006 22:39:51 [#17] |
---|
w kwestiiii priorytetów to inicjały i subtelna uroda adresatki były zbliżone w stopniu najwyższym, a że zamiast J.Be... wyszło J.Brodzik cóż,... gorąco bylo, muzyka grała a stan ducha i widoki bardzo dekoncentracji sprzyjały :) |
malmar15 | 27-08-2006 23:50:30 [#18] |
---|
Priorytetowe kierunki polityki oświatowej Lubuskiego Kuratora Oświaty w roku szkolnym 2006/2007
• Podnoszenie efektów kształcenia szkoły poprzez wzmocnienie działań dyrektora w zakresie planowania i nadzorowania pracy dydaktycznej.
• Doskonalenie pracy Państwowych Komisji Eksternistycznych poprzez wzmocnienie nadzoru pedagogicznego nad planowaniem, realizacją i dokumentowaniem ich pracy.
Obowiązkowym podobszarem wewnętrznego mierzenia jakości są osiągnięcia edukacyjne uczniów. Obszar ten jest spójny z podobszarem zewnętrznego mierzenia ,,efekty kształcenia”. Wskaźnikami do badania osiągnięć edukacyjnych uczniów w szkole są:
l - wyniki klasyfikacji i promocji,
l - wyniki w konkursach, turniejach i olimpiadach,
l - wyniki egzaminów zewnętrznych wraz z analizą na tle wyników okręgu i województwa,
l - informacje o losach absolwentów,
l - inna dokumentacja szkolna w tym zakresie.
|
Jolanta Szuchta | 28-08-2006 10:57:29 [#19] |
---|
Już poprawnie nassssy ja mam takie priorytety ale podane przez Panią wizytator kiedyś na wiosnę jak chcesz to Ci wkleję.Nie pamiętam tych co teraz mają podać na stronie. A te ssss to tak z szybkości a nie przez złośliwość. |
małgocha | 28-08-2006 15:33:39 [#20] |
---|
priorytety KO Zadania Proorytetowe opolskiego KO na 2006/07 1.Praca z uczniem o szczególnych potrzebach edukacyjnych - praca z uczniem zdolnym i mającym trudności dydaktyczne, wychowawcze, opiekuńcze 2. Praca nad zwiększeniem rzeczywistej samorzadności uczniowskiej w szkole 3. Kontynuowanie procesu informatyzacji szkół 4.Doradztwo i doskonalenie zawodowe nauczycieli a realizacja podstawy programowej kształcenia ogólnego w świetle wyników sprawdzianów i egzaminów zewnętrznych 5. Działalnośc innowacyjna szkół i placówek w świetle liczby nauczycieli posiadających najwyższe stopnie awansu zawodowego. |
krasnoludek zadyszek | 28-08-2006 17:05:44 [#21] |
---|
mazowsze A my mamy tylko 4:))
Al. Jerozolimskie 32, Warszawa
25 sierpnia 2006 r.
KO-SP–490-8/06
Ustalam na rok szkolny 2006/2007 następujące priorytety:
1. Kształtowanie postaw ucznia – wartości i zasady etyczne w szkolnych programach wychowawczych, ze szczególnym uwzględnieniem wychowania patriotycznego i obywatelskiego.
2. Szkoła – rodzice. Wspieranie przez szkołę wychowawczej funkcji rodziny, ze zwróceniem uwagi na udział rodziców w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.
3. Realizacja przez szkoły / placówki zaleceń zawartych w orzeczeniach i opiniach poradni psychologiczno – pedagogicznych.
4. Organizacja i przebieg procesu kształcenia oraz efekty kształcenia, ze szczególnym uwzględnieniem wyników sprawdzianu i egzaminów zewnętrznych.
Ponadto określam na rok szkolny 2006/2007 następujące obszary wspomagania dyrektorów szkół:
1. Etyka zawodu nauczyciela.
2. Prowadzenie dokumentacji przebiegu nauczania.
3. Kompetencje i zadania rady pedagogicznej. Dokumentowanie posiedzeń rady pedagogicznej i przyjmowanie uchwał.
4. Rozwiązywanie konfliktów w szkole.
Mazowiecki Kurator Oświaty
/-/
Grzegorz Tyszko |
Lutek | 28-08-2006 21:30:37 [#22] |
---|
Pani Kurator na dzisiejszym spotkaniu w Toruniu stwioerdziła, że MEN nie wyznaczyło żadnych priorytetów na ten rok szkolny. |
beera | 28-08-2006 21:31:34 [#23] |
---|
:)))))))))))))))))))))))))))))) .......... w dolnośląskim bardzo fajnie rzeczy się mają wraca normalność? |
Ada | 28-08-2006 22:08:43 [#24] |
---|
Udało sie komuś zanotować priorytety Dolnośląskiego KO? Na stronie się nie doszukałam......... |
ewa bergtraum | 28-08-2006 22:18:51 [#25] |
---|
Spodobała się nowa kurator, chyba nie tylko mnie Rzeczowo, konkretnie i wie, o co biega w oświacie. To pierwsze wrażenie po pierwszym z nią spotkaniu. Dwa priorytety w woj. dolnośląskim: - Podniesienie jakości kształcenia z wykorzystaniem wyników sprawdzianu i egzaminów zewnętrznych - Wzmocnienie roli nadzoru pedagogicznego nad szkołami i placówkami niepublicznymi (tutaj zanotowałam niezbyt dokładnie) |
zgredek | 28-08-2006 22:25:11 [#26] |
---|
matko, Ewa gdzie Ty już byłaś??????? misie wydaje, że dopiero w środę? |
beera | 28-08-2006 22:26:24 [#27] |
---|
ten nadzór w kontekscie wyników mierzenia nadzór nad zajęciami pozalekcyjnymi- konkretnie ale to nawet nie priorytet, tylko zwrocenie uwagi- tak zrozumiałam priorytet ten pierwszy ......... strona Ko sie zmieniła, widzę pierwsze jaskółki wiosny :) |
zgredek | 28-08-2006 22:27:49 [#28] |
---|
doczytałam - rozdzielili nas:-((((((((((((( to ja w środę nie jadę, skoro nie spotkam Ewy B.;-) |
Macia | 28-08-2006 22:30:06 [#29] |
---|
a swiętokrzyskie oczywiscie nic na ten temat A gdzie znajde te ministerialne moze ktos poda link |
beera | 28-08-2006 22:30:36 [#30] |
---|
w poście 1 są :))) |
Macia | 28-08-2006 22:32:59 [#31] |
---|
tak ale jam ciekawa skad wzięte bo jakos na stronie MEN ich nie widze czyzbym musiała zafundowac sobie okular? |
Nassssy | 29-08-2006 07:22:19 [#32] |
---|
ja tez na menie nie dopatrzyłem, ale jak Opolski KO mówi że takie są prorytety Pana Mena i jeszcze to wyświetla na boazerii to chyba można mu wierzyć? (ba ja wierzący jestem) |
for | 29-08-2006 07:56:57 [#33] |
---|
a czy wiecie gdzie znaleźć priorytety z Wielkopolskiego KO bo wyświetlają się z ubiegłego roku? |
bardu | 29-08-2006 15:35:55 [#34] |
---|
to my mamy nie wierzyć naszej pani Kurator z Kuj-pom , że nie ma MEN-owskich ?????? jeżeli Opolski mówi , że są:)))))))))))) |
Dorotka N | 29-08-2006 15:41:54 [#35] |
---|
w Krakowie nam dziś powiedziano, że jak będą NA PEWNO znane menowskie priorytety, to nam powieszą na stronie kuratorium :-))))) |
Terina | 29-08-2006 15:42:16 [#36] |
---|
Jestem świezo ( dzisiaj) po konferencji w Krakowie.
Proirytetów MEN- u nie podano, tylko priorytety małopolskiego Kuratora Oświaty.
Na stronie MEN tez sie nie doszukałam. |
AnJa | 29-08-2006 15:43:56 [#37] |
---|
wg naszego KO:
MEN: wychowanie w szkole,prawa ucznia a jego obowiązki(czy jakoś tak),patriotyzm, rodzice w szkole
KO: dyrektor jako diagnosta,wychowanie,pozyskiwanie środków na organizacje zajęć pozalekcyjnych
Nadzór KO: awans zawodowy i kwalifikacje
i mam zatrudniac na 2 umowę jesli część godzin bez kwalifikacji
uzasadnienie mniej więcej takie, że to 2 rózne stosunki pracy- jeden bowiem na podstawie mianowania, a drugi umowy o prace |
beera | 29-08-2006 15:57:24 [#38] |
---|
Moje KO wyrasata na gwiazdorskie po zmianach- zaczynam je lubić :) Prorytety MEN podano: Wzmocnienie działań wychowawczych szkoły ze szczegółnym uwzględnieniem wych. patriotycznego, wzmocnienie roli rodzicow w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.
Priorytety KO kształcenie w kontekście sprawdzianów i egzmianow ( ma sens) nadzór KO: nadzór dyrektora nad zajęciami dodatkowymi dla uczniów ( ma sens) ........... jedna umowa- rzecz jasna swoją droga- mamy kolejny dowód na to, ze decentralizacja nadzoru prowadzi do absurdu Potrzeba nam centralnej instytucji- chocby departamentu w MEN |
AnJa | 29-08-2006 16:06:27 [#39] |
---|
no to jakby co - będe się na dolnośląskie w kwestii umowy powoływał
znaczy -powiem, że nie zrozumiałem co było na nasiadówie(akustyka taka sobie), zajrzałem więc na forum, tam było o jednej umowie to i tak zrobiłem
człek swe lata ma, słuch przytępiony, podatnośc na ogłupianie (typu: 2 umowy)znikoma - mogło się zdarzyć, nie? |
ankate | 29-08-2006 17:44:25 [#40] |
---|
A u nas na ten rok w e w n ą t r z s z k o l n y s ys t e m z a p e w n i a n i a j a k o ś c i i ... |
beera | 29-08-2006 17:48:01 [#41] |
---|
dziwne a w sytuacji gdy mają Rozporządzenie zmienić, tym bardziej jakie KO- przypomnij mi? |
bogda4 | 29-08-2006 18:12:29 [#42] |
---|
Ankate przestań ;-) tak mówili? Napisz coś więcej o naszych priorytetach, widzę że trafiły wTwoje oczekiwania ...;-] |
ankate | 29-08-2006 18:21:55 [#43] |
---|
Priorytety Łdzkiego KO
- Wewnątrzszkolny system zapewniania jakości
- Zdrowie higiena i bezpieczeństwo pracy
- Praca opiekuńcza szkoły
A oprócz tego:
- przeciwdziałanie agresji w szkole, zdrowie i bezpieczeństwo w szkole
- wzmacnianie roli rodziców w planowej realizacji zadań statutowych szkoły
- wzmacnianie działalności wychowawczej szkoły ze szczególnym uwzględnieniem wychowania patriotycznego
|
barbaras2 | 29-08-2006 19:37:39 [#44] |
---|
to kujawsko-pomorskie czeka na MEN no zobaczymy jak długo i co z tego wyniknie |
barbaras2 | 30-08-2006 23:38:58 [#45] |
---|
I jednak nie czeka bo dzisiaj w Bydgoszczy podano priorytety KO :)) |
krystyna | 31-08-2006 11:43:48 [#46] |
---|
podkarpackie własnie moja p. dyrektor wróciła ze spotkania z KO i przeczytała mi podane tam priorytety... nie zrozumiałam ani jednego z nich... czy ktoś ma, a na dodatek już wie o co w nich chodzi ??? |
Małgoś | 31-08-2006 14:36:48 [#47] |
---|
dolnośląskie I. Podniesienie jakości kształcenia i wychowania. II. Wzmocnienie nadzoru nad szkołami niepublicznymi w zakresie realizacji art.7 ust.3 UoSO I jeszcze jedno - KO odwołało zaplanowane przed laty juz ...mierzenia jakości szkół i placówek, ale ...opócz niepublicznych :-( tzn. te co działają mniej niż 5 lat będą miały pogłębione diagnozy (dot. zagadnień z art.7 ust.3 UoSO), a te co działają powyżej 5 lat i nie były dotąd mierzone, to zostaną pomierzone b. dokładnie. a to wszystko dlatego, bo w ciagu miesiąca ma się zmienić rozp. w sprawie nadzoru (zmniejszy się liczba standardów i nastąpi ujednolicenie i standardó i wskaźników w skali kraju - tworzyć je będą specjaliści przy MEN a nie wizytatorzy z KO) I jeszcze jedno :-) Kurator zapowiedziała koniec ery ankiet , jako niezawsze trafnych narzedzi pomiaru czegokoliwek - wizytatorzy będa obserwować szkoły od wew. a nie czytać ankiety. ... no i jakos tak mam uczucia mieszane... zjednej strony fury oklasków ale z drugiej ...jakby zaciskanie przestrzeni decyzyjnej i niwelowanie różnorodności - chyba mniej swobody? sama nie wiem... |
krystyna | 31-08-2006 20:09:47 [#48] |
---|
rzewa ! liczę już tylko na Ciebie ! Podkarpackie priorytety Ty aby znasz ? A może je jeszcze (Ty na pewno...) rozumiesz ? Dzisiaj szefowa po spotkaniu z KO usiłowała mi je przeczytać, ale ja pisałam aneks, no i wydawało mi się, że mówi do mnie nie po polsku....., no i się strasznie śmiałyśmy....., no to w końcu nimi rzuciła, a jutro mamy RP i każemy je ludziom włączać do planów zespołów, a ja nie wiem o co chodzi !!! |
rzewa | 31-08-2006 20:16:35 [#49] |
---|
niestety, nie pomogę ci
miałam dużo pracy - przy kompie (dlatego byłam trochę na forum) i nie mogłam pójść na naradę (no i ja jestem dyrek w stanie nieczynnym ;-)))
Jak będą na stronie ko (a będą) to się z nimi zapoznam i może coś rozszyfruję, chociaż nadziei na to bym zbytniej nie miała...
-----------------------------------
A najbliższe dni mnie nie będzie - "Przyjedź Mamo na przysięgę..." i mama jedzie, wszystko inne będzie musiało poczekać
:-)) |
zgredek | 31-08-2006 20:18:32 [#50] |
---|
gdzie ta przysięga Ewo - może w okolicy? mojej? |
|