Forum OSKKO - wątek

TEMAT: priorytety na 2006/7
strony: [ 1 ][ 2 ]
Nassssy26-08-2006 13:47:11   [#01]

może ktoś z opolszczyzny zanotował prorytety opolskiego KO, bo obiecywał, że bedą na stronie, ale na obietnicy się skończyło, (ajm niecierpliwym)

PS. a z czystej ciekawości wklejcie może priorytety z innych KO

PSS. a dla przypomnienia: źródło żródł:)

Priorytety MEN:

• Wzmocnienie działań wychowawczych szkoły ze szczegółnym uwzględnieniem wych. patriotycznego,
  • wzmocnienie roli rodzicow w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.
Gaba26-08-2006 14:31:53   [#02]
czyżby i Cię brało - ja terminy egzaminów, zgrede - odowłanie wicka, a AnJa - zespoły?
Nassssy26-08-2006 14:49:13   [#03]
bierze mnie i to bardzo, czuje takie dreszcze na całym ciele, też to masz? :)
Gaba26-08-2006 14:57:57   [#04]

całe ciało, owszem, a reszta*... - chłopie, o co ci chodzi... w tym wieku - pled i szklaneczka czegos dobrego... potem samo przechodzi.

* babciu, a do czego służą mężczyźni? (<--- - tak to leciało, czy inaczej?)

AnJa26-08-2006 15:21:13   [#05]
służyli chyba?  bo to z Seksmisji albo Wojtyszki zdaje się

nasssy drży na ciele na mysl o prorytetach czy kuratorze opolskim?

bo, że z ochoty do roboty to się domysliłem
CARMEN26-08-2006 15:24:44   [#06]

Byli

........"na porządku dziennym ..................uuuuhm no i nocnym, moje dziecko"
CARMEN26-08-2006 15:31:39   [#07]

Zupełnie tak,

jak my tu kolektywnie na forum. Dzień i noc w sieci.
nn26-08-2006 18:50:44   [#08]

w zach-pom...

proirytety się pokrywają z wymienionymi. Dołożyli jedynie coś o egzaminach eksternistycznych, które to nie dotyczą większości placówek. Piotrek, Czyżbyś uważał że te dwa to zbyt mało? Roman.
Nassssy27-08-2006 09:09:42   [#09]

no mój kurator to coś 5 albo 6 priorytetów rzucił.
Tak mnie tym stropił, że mi pióro ze zdretwialych palców wypadło i pod sasiednią dyrektorkę się potoczyło, więc rzuciłem sie tam i zanim sie z pod niej wygrzebałem to po priorytetach opolskiego kuratora oświaty pozostał jeno wiatr wiejacy po pustkowiu, a nad nim duch sie unosił. (niestety nie twój Romanie)

hania27-08-2006 10:32:28   [#10]

aż zajrzałam na KO Kraków.... u nas aż 7!!!

PRIORYTETY
na rok szkolny  2006/2007

1.      Działania podejmowane przez szkoły w celu eliminowania nieuzasadnionej absencji uczniów na zajęciach.

2.      Organizacja egzaminów eksternistycznych.

3.      Organizacja nauczania języków obcych w szkołach podstawowych, gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych.

4.      Realizowanie funkcji wychowawczo-opiekuńczej przez placówki pracy pozaszkolnej.

5.      Realizacja zadań wynikających z orzeczeń i opinii wydawanych przez zespoły orzekające poradni psychologiczno-pedagogicznej.

6.      Realizacja zadań poradni psychologiczno-pedagogicznych w zakresie opiniowania
i orzecznictwa.

7.      Sprawowanie nadzoru pedagogicznego przez dyrektora szkoły.

Ala27-08-2006 12:52:59   [#11]

też z KO Kraków:

Zadania szkół w zakresie sprawowania nadzoru pedagogicznego

w roku szkolnym 2006/2007

Podejmowanie skuteczniejszych działań zmierzających do poprawy frekwencji uczniów na zajęciach szkolnych, eliminowania przypadków nieusprawiedliwionej nieobecności oraz przeciwdziałania wagarowaniu uczniów. Zacieśnienie współpracy z rodzicami.

Wykorzystywanie istniejących oraz poszukiwanie nowych możliwości rozwijania zajęć pozalekcyjnych i pozaszkolnych, adresowanych zarówno do uczniów zdolnych, jak i przejawiających trudności w nauce i zachowaniu.

Kontynuowanie działań zmierzających do poprawy efektywności kształcenia, w tym przedmiotów matematyczno-przyrodniczych m. in. poprzez analizę wyników egzaminów zewnętrznych i wykorzystywania wniosków z tej analizy.

W zakresie realizacji zadań związanych z ocenianiem wewnątrzszkolnym uczniów:

ü      doskonalenie w statutach regulacji dotyczących warunków i trybu  uzyskiwania wyższej niż przewidywana roczna ocena  klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych i zachowania,

ü      systematyczne ocenianie uczniów z zastosowaniem  różnorodnych form oceniania,

ü      doskonalenie oceniania zachowania.

W zakresie obowiązków ucznia, praw ucznia i praw dziecka poprawienie i doskonalenie zapisów statutowych dotyczące tych problemów oraz przestrzeganie tych postanowień.

Doskonalenie nadzoru pedagogicznego sprawowanego przez dyrektora, w szczególności w zakresie gromadzenia informacji o pracy nauczycieli dla dokonywania oceny pracy oraz oceny dorobku zawodowego.

Podnoszenie efektywności pracy wychowawczej.

Inspirowanie i mobilizowanie nauczycieli do tworzenia programów własnych oraz podejmowania innowacji.

Doskonalenie metod pracy nauczycieli, z uwzględnieniem wykorzystywaniem technologii informacyjnej.

W zakresie nauczania języków obcych:

ü      powierzanie zajęć nauczycielom posiadającym wymagane kwalifikacje językowe
i pedagogiczne,

ü      stosowanie podręczników dopuszczonych do użytku szkolnego i odpowiednich dla danego typu szkoły,

ü      zapewnienie uczniom gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych możliwości kontynuacji nauczania języka obcego na niższym etapie edukacji,

ü      wspieranie wczesnego kształcenia językowego,

ü      wspieranie kształcenia dwujęzycznego oraz inicjatyw organizacyjnych i programowych, służących bardziej efektywnej nauce drugiego języka.

barbaras227-08-2006 12:58:01   [#12]
a w kujawsko-pomorskim cisza szaaaaaaaaaaaaa mają ważniejsze sprawy w kuratorium:(((( i znowu wszystko będzie na ostatni gwizdek na wczoraj
Jolanta Szuchta27-08-2006 21:17:47   [#13]

nassy

spoko u nas też nikt nie notował bo nie kazali.Sądzę że jutro na stronie będzie bo PAN P-głowny informatyk wrócił z urlopu.
Nassssy27-08-2006 22:23:22   [#14]

!!!! :)

Ja sobie wypraszam taki brak szacunku dla moich 4 x S !!!!

Najpierw AnJa sobie jedno uciął, teraz Jola drugie...., jak tak dalej pójdzie to zostanę w ogóle bez nicku i nawet do plików mnie nie wpuszczą !!!!

a władza nie interweniuje, a wręcz przeciwnie!!! na nessssi mnie przerabia!!! 
Tak się traci toższamość!!!!

skladam formalny wniosek coby wrócic do: oko za oko, ząb za ząb i ucięcie za ucięcie.

zgredek27-08-2006 22:25:51   [#15]
no
beera27-08-2006 22:27:27   [#16]

i tak nessssy zmieni się w Lessi ;)

...............

to i tak nic w porównaniu z pewnym błędnym adresatem na kartce pocztowej

;))))))))))))))))))

Nassssy27-08-2006 22:39:51   [#17]

w kwestiiii priorytetów to

inicjały i subtelna uroda adresatki były zbliżone w stopniu najwyższym,
a że zamiast J.Be... wyszło J.Brodzik cóż,... gorąco bylo, muzyka grała a stan ducha i widoki bardzo dekoncentracji sprzyjały :)
malmar1527-08-2006 23:50:30   [#18]

Priorytetowe kierunki polityki oświatowej Lubuskiego Kuratora Oświaty w roku szkolnym 2006/2007

•      Podnoszenie efektów kształcenia szkoły poprzez wzmocnienie działań dyrektora w zakresie planowania i nadzorowania pracy dydaktycznej.

•      Doskonalenie pracy Państwowych Komisji Eksternistycznych poprzez wzmocnienie nadzoru pedagogicznego nad planowaniem, realizacją i dokumentowaniem ich pracy.

Obowiązkowym podobszarem wewnętrznego mierzenia jakości są osiągnięcia edukacyjne uczniów. Obszar ten jest spójny z podobszarem zewnętrznego mierzenia ,,efekty kształcenia”.       Wskaźnikami do badania osiągnięć edukacyjnych uczniów w szkole są:

l     -    wyniki klasyfikacji i promocji,

l     -    wyniki w konkursach, turniejach i olimpiadach,

l     -    wyniki egzaminów zewnętrznych wraz z analizą na tle wyników okręgu  i województwa,

l     -     informacje o losach absolwentów,

l     -     inna dokumentacja szkolna w tym zakresie.

Jolanta Szuchta28-08-2006 10:57:29   [#19]

Już poprawnie

nassssy ja mam takie priorytety ale podane przez Panią wizytator kiedyś na wiosnę jak chcesz to Ci wkleję.Nie pamiętam tych co teraz mają podać na stronie.

A te ssss to tak z szybkości a nie przez złośliwość.

małgocha28-08-2006 15:33:39   [#20]

priorytety KO

Zadania Proorytetowe opolskiego KO na 2006/07

1.Praca z uczniem o szczególnych potrzebach edukacyjnych - praca z uczniem zdolnym i mającym trudności dydaktyczne, wychowawcze, opiekuńcze

2. Praca nad zwiększeniem rzeczywistej samorzadności uczniowskiej w szkole

3. Kontynuowanie procesu informatyzacji szkół

4.Doradztwo i doskonalenie zawodowe nauczycieli a realizacja podstawy programowej kształcenia ogólnego w świetle wyników sprawdzianów i egzaminów zewnętrznych

5. Działalnośc innowacyjna szkół i placówek w świetle liczby nauczycieli posiadających najwyższe stopnie awansu zawodowego.

krasnoludek zadyszek28-08-2006 17:05:44   [#21]

mazowsze

A my mamy tylko 4:))

Al. Jerozolimskie 32, Warszawa

25 sierpnia 2006 r.

KO-SP–490-8/06

Ustalam na rok szkolny 2006/2007 następujące priorytety:

1. Kształtowanie postaw ucznia – wartości i zasady etyczne w szkolnych programach wychowawczych, ze szczególnym uwzględnieniem wychowania patriotycznego i obywatelskiego.

2. Szkoła – rodzice. Wspieranie przez szkołę wychowawczej funkcji rodziny, ze zwróceniem uwagi na udział rodziców w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.

3. Realizacja przez szkoły / placówki zaleceń zawartych w orzeczeniach i opiniach poradni psychologiczno – pedagogicznych.

4. Organizacja i przebieg procesu kształcenia oraz efekty kształcenia, ze szczególnym uwzględnieniem wyników sprawdzianu i egzaminów zewnętrznych.

Ponadto określam na rok szkolny 2006/2007 następujące obszary wspomagania dyrektorów szkół:
1. Etyka zawodu nauczyciela.
2. Prowadzenie dokumentacji przebiegu nauczania.
3. Kompetencje i zadania rady pedagogicznej. Dokumentowanie posiedzeń rady pedagogicznej i przyjmowanie uchwał.
4. Rozwiązywanie konfliktów w szkole.

Mazowiecki Kurator Oświaty

/-/

Grzegorz Tyszko
Lutek28-08-2006 21:30:37   [#22]

Pani Kurator na dzisiejszym spotkaniu w Toruniu stwioerdziła, że MEN nie wyznaczyło żadnych priorytetów na ten rok szkolny.

beera28-08-2006 21:31:34   [#23]

:))))))))))))))))))))))))))))))

..........

w dolnośląskim bardzo fajnie rzeczy się mają

wraca normalność?

Ada28-08-2006 22:08:43   [#24]
Udało sie komuś zanotować priorytety Dolnośląskiego KO? Na stronie się nie doszukałam.........
ewa bergtraum28-08-2006 22:18:51   [#25]

Spodobała się nowa kurator, chyba nie tylko mnie

Rzeczowo, konkretnie i wie, o co biega w oświacie. To pierwsze wrażenie po pierwszym z nią spotkaniu.

Dwa priorytety w woj. dolnośląskim:

- Podniesienie jakości kształcenia z wykorzystaniem wyników sprawdzianu i egzaminów zewnętrznych

- Wzmocnienie roli nadzoru pedagogicznego nad szkołami i placówkami niepublicznymi (tutaj zanotowałam niezbyt dokładnie)

zgredek28-08-2006 22:25:11   [#26]

matko, Ewa gdzie Ty już byłaś???????

misie wydaje, że dopiero w środę?

beera28-08-2006 22:26:24   [#27]

ten nadzór w kontekscie wyników mierzenia

nadzór nad zajęciami pozalekcyjnymi- konkretnie

ale to nawet nie priorytet, tylko zwrocenie uwagi- tak zrozumiałam

priorytet ten pierwszy

.........

strona Ko sie zmieniła, widzę pierwsze jaskółki wiosny

:)

zgredek28-08-2006 22:27:49   [#28]

doczytałam - rozdzielili nas:-(((((((((((((

to ja w środę nie jadę, skoro nie spotkam Ewy B.;-)

Macia28-08-2006 22:30:06   [#29]

a swiętokrzyskie

oczywiscie nic na ten temat

A gdzie znajde te ministerialne moze ktos poda link

beera28-08-2006 22:30:36   [#30]

w poście 1 są

:)))

Macia28-08-2006 22:32:59   [#31]

tak

ale jam ciekawa skad wzięte bo jakos na stronie MEN ich nie widze

czyzbym musiała zafundowac sobie okular?

Nassssy29-08-2006 07:22:19   [#32]
ja tez na menie nie dopatrzyłem, ale jak Opolski KO mówi że takie są prorytety Pana Mena i jeszcze to wyświetla na boazerii to chyba można mu wierzyć? (ba ja wierzący jestem)
for29-08-2006 07:56:57   [#33]
a czy wiecie gdzie znaleźć priorytety z Wielkopolskiego KO bo wyświetlają się z ubiegłego roku?
bardu29-08-2006 15:35:55   [#34]
to my mamy nie wierzyć naszej pani Kurator z Kuj-pom , że nie ma MEN-owskich ?????? jeżeli  Opolski mówi , że są:))))))))))))
Dorotka N29-08-2006 15:41:54   [#35]
w Krakowie nam dziś powiedziano, że jak będą NA PEWNO znane menowskie priorytety, to nam powieszą na stronie kuratorium :-)))))
Terina29-08-2006 15:42:16   [#36]
Jestem świezo ( dzisiaj) po konferencji w Krakowie.
Proirytetów MEN- u nie podano, tylko priorytety małopolskiego Kuratora Oświaty.
Na stronie MEN tez sie nie doszukałam.
AnJa29-08-2006 15:43:56   [#37]
wg naszego KO:
MEN: wychowanie w szkole,prawa ucznia a jego obowiązki(czy jakoś tak),patriotyzm, rodzice w szkole

KO: dyrektor jako diagnosta,wychowanie,pozyskiwanie środków na organizacje zajęć pozalekcyjnych
Nadzór KO: awans zawodowy i kwalifikacje

i mam zatrudniac na 2 umowę jesli część godzin bez kwalifikacji

uzasadnienie mniej więcej takie, że to 2 rózne stosunki pracy- jeden bowiem na podstawie mianowania, a drugi umowy o prace
beera29-08-2006 15:57:24   [#38]

Moje KO wyrasata na gwiazdorskie po zmianach- zaczynam je lubić :)

Prorytety MEN podano:

Wzmocnienie działań wychowawczych szkoły ze szczegółnym uwzględnieniem wych. patriotycznego,
wzmocnienie roli rodzicow w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.

Priorytety KO
kształcenie w kontekście sprawdzianów i egzmianow ( ma sens)

nadzór KO:
nadzór dyrektora nad zajęciami dodatkowymi dla uczniów
( ma sens)

...........

jedna umowa- rzecz jasna

swoją droga- mamy kolejny dowód na to, ze decentralizacja nadzoru prowadzi do absurdu

Potrzeba nam centralnej instytucji- chocby departamentu w MEN

AnJa29-08-2006 16:06:27   [#39]
no to jakby co - będe się na dolnośląskie w kwestii umowy powoływał

znaczy -powiem, że nie zrozumiałem co było na nasiadówie(akustyka taka sobie), zajrzałem więc na forum, tam było o jednej umowie to i tak zrobiłem

człek swe lata ma, słuch przytępiony, podatnośc na ogłupianie (typu: 2 umowy)znikoma - mogło się zdarzyć, nie?
ankate29-08-2006 17:44:25   [#40]
A u nas na ten rok w e w n ą t r z s z k o l n y  s ys t e m  z a p e w n i a n i a  j a k o ś c i i ...
beera29-08-2006 17:48:01   [#41]

dziwne

a w sytuacji gdy mają Rozporządzenie zmienić, tym bardziej

jakie KO- przypomnij mi?

bogda429-08-2006 18:12:29   [#42]

Ankate przestań ;-)

tak mówili?

Napisz coś więcej o naszych priorytetach, widzę że trafiły  wTwoje oczekiwania ...;-]

ankate29-08-2006 18:21:55   [#43]

Priorytety Łdzkiego KO

• Wewnątrzszkolny system zapewniania jakości
  • Zdrowie higiena i bezpieczeństwo pracy
  • Praca opiekuńcza szkoły

A oprócz tego:

• przeciwdziałanie agresji w szkole, zdrowie i bezpieczeństwo w szkole
  • wzmacnianie roli rodziców w planowej realizacji zadań statutowych szkoły
  • wzmacnianie działalności wychowawczej szkoły ze szczególnym uwzględnieniem wychowania patriotycznego
barbaras229-08-2006 19:37:39   [#44]
to kujawsko-pomorskie czeka na MEN no zobaczymy jak długo i co z tego wyniknie
barbaras230-08-2006 23:38:58   [#45]
I jednak nie czeka bo dzisiaj w Bydgoszczy podano priorytety KO :))
krystyna31-08-2006 11:43:48   [#46]

podkarpackie

własnie moja p. dyrektor wróciła ze spotkania z KO i przeczytała mi podane tam priorytety...

nie zrozumiałam ani jednego z nich...

czy ktoś ma, a na dodatek już wie o co w nich chodzi ???

Małgoś31-08-2006 14:36:48   [#47]

dolnośląskie

I. Podniesienie jakości kształcenia i wychowania.

II. Wzmocnienie nadzoru nad szkołami niepublicznymi w zakresie realizacji art.7 ust.3 UoSO

I jeszcze jedno - KO odwołało zaplanowane przed laty juz ...mierzenia jakości szkół i placówek, ale ...opócz niepublicznych :-(

tzn. te co działają mniej niż 5 lat będą miały pogłębione diagnozy (dot. zagadnień z art.7 ust.3 UoSO), a te co działają powyżej 5 lat i nie były dotąd mierzone, to zostaną pomierzone b. dokładnie.

a to wszystko dlatego, bo w ciagu miesiąca ma się zmienić rozp. w sprawie nadzoru (zmniejszy się liczba standardów i nastąpi ujednolicenie i standardó i wskaźników w skali kraju - tworzyć je będą specjaliści przy MEN a nie wizytatorzy z KO)

I jeszcze jedno :-)

Kurator zapowiedziała koniec ery ankiet , jako niezawsze trafnych narzedzi pomiaru czegokoliwek - wizytatorzy będa obserwować szkoły od wew. a nie czytać ankiety.

... no i jakos tak mam uczucia mieszane... zjednej strony fury oklasków ale z drugiej ...jakby zaciskanie przestrzeni decyzyjnej i niwelowanie różnorodności - chyba mniej swobody? sama nie wiem...

krystyna31-08-2006 20:09:47   [#48]

rzewa !

liczę już tylko na Ciebie !

Podkarpackie priorytety Ty aby znasz ?

A może je jeszcze (Ty na pewno...) rozumiesz ?

Dzisiaj szefowa po spotkaniu z KO usiłowała mi je przeczytać, ale ja pisałam aneks, no i wydawało mi się, że mówi do mnie nie po polsku....., no i się strasznie śmiałyśmy....., no to w końcu nimi rzuciła, a jutro mamy RP i każemy je ludziom włączać do planów zespołów, a ja nie wiem o co chodzi !!!

rzewa31-08-2006 20:16:35   [#49]
niestety, nie pomogę ci

miałam dużo pracy - przy kompie (dlatego byłam trochę na forum) i nie mogłam pójść na naradę (no i ja jestem dyrek w stanie nieczynnym ;-)))

Jak będą na stronie ko (a będą) to się z nimi zapoznam i może coś rozszyfruję, chociaż nadziei na to bym zbytniej nie miała...

-----------------------------------
A najbliższe dni mnie nie będzie - "Przyjedź Mamo na przysięgę..." i mama jedzie, wszystko inne będzie musiało poczekać

:-))
zgredek31-08-2006 20:18:32   [#50]

gdzie ta przysięga Ewo - może w okolicy? mojej?

strony: [ 1 ][ 2 ]