Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Grupowe ubezpieczenie uczniów
strony: [ 1 ]
Magosia06-06-2005 10:35:25   [#01]

"Zawsze tak było" -czyli ubezpieczamy uczniów grupowo- mam pytanie- czy musimy?

Czy powinniśmy?

Czy to obowiązek szkoły?

Nie ukrywam, że interesują mnie podstawy prawne regulujące te sprawy. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi w tym zakresie.

AnJa06-06-2005 10:49:45   [#02]
Nie musimy.

Możemy, choć to śliskie trochę, o czym tu już pisano.

Nie jest to obowiązek, raczej zwyczaj.

Podstaw prawnych nie  ma - jeśli są, to te tyczące organizacji wypoczynku co najwyżej.
Magosia06-06-2005 12:09:11   [#03]

Tak i ja myślałam

To, że dyrektor raczej nie powinien podpisywać-firmować - to pamiętam z dyskusji o prowizjach, zdjęciach i innych takich.

Czyli -jeśli nie mogę firmować, to logicznie- nie mam obowiązku-ubezpieczać.

Inną sprawa jest wyjazd na wycieczkę -wtedy ubezpieczamy na wyjazd.

Jak to rozwiazujecie w swoich szkołach- u nas zawsze ubezpieczaliśmy- bo zwyczaj?

Jak jest u Was?
Interesują mnie zwłaszcza Ci , którzy nie ubezpieczaja grupowo uczniów. Są tacy? Proszę o wypowiedzi :-)

innees06-06-2005 14:32:46   [#04]

u nas ubezpieczamy grupowo

prowizje z tego tytułu ida na dochody własne szkoły zgodznie z uchwała rady miasta :)

Magosia07-06-2005 09:49:46   [#05]

Tak jeszcze podciągnę

choć wnioskuję  z braku wypowiedzi, że ubezpieczanie grupowe, mimo iż zwyczaj, ale potrzebny i praktykowany?
Gaba07-06-2005 09:53:55   [#06]

to jest uchwała miasta , która nakazuje dyrektorowi oddać pieniądze na dochody własne? a na jakiej podstawie jest ta uchwała?

to jest najczystsze prawo powielaczowe - tylko dyrektor może zadecydować, gdzie te pieniądze mają pójść (by było jasne zawsze je oddaję na dochody... irytuje mnie mnie takie bezprawne przymuszanie...)

Wertykal07-06-2005 09:59:57   [#07]

Slyszalem o tym, ze rodzice mogliby zaskarzyc szkole o brak ubezpieczenia od nieszczesliwych wypadkow.

Jesli wiec nie ubezpieczasz, to miej dobre uzasadnienie (np. oswiadczenie woli rodzcow).

RWD  ;-))

Marek

Marek Pleśniar07-06-2005 10:40:16   [#08]

dobry zwyczaj i przytłaczająca większość rodziców go rozumie. I RWD też niezłe;-)

Zawsze spotkają Was pretencje rodziców gdy coś się stanie a ubezpieczenia nie było. A że niektórzy mają z kolei już przed faktem pretensje o wszystko wokół.. no coż - taka praca.

Marek307-06-2005 11:26:30   [#09]

Oddawanie pieniedzy zarobionych przez szkołę jest przykre, ale zgodne z prawem.

"Źródła dochodów jednostek samorządu terytorialnego

Art. 4. 1. Źródłami dochodów własnych gminy są:

...

3) dochody uzyskiwane przez gminne jednostki budżetowe gminy oraz wpłaty od gminnych zakładów budżetowych i gospodarstw pomocniczych gminnych jednostek budżetowych;

(Ustawa o dochodach jednostek samorządu terytorialnego)"

Szkoła jest chyba jednostką budżetową gminy?

Gaba07-06-2005 11:38:47   [#10]

w umowach z ubezpieczycielami jest tak, że - może prowizje dostać osoba prywatna lub można oddać prowizję na dochody własne, o tym gdzie te pieniądze przekażę, będę decydować sama.

Jedynym instrumentem gromadzenia jest oczywiście konto dochodów własnych i przyzwoitość nakazuje mi oddać te pieniądze na ww. konto i poprawiać np. bhp.

A więc - są dwie możliwości: osoba prywatna p. sekretarka, kieszeń własna dyrektora, znajoma p. Marysia, itp. lub druga możliwość - to konto szkoły.

Czy te pieniądze będą tam, zadecyduję sama, a nie żadna rada gminy. Tego dotyczyła moja wypowiedź.

Gaba07-06-2005 11:47:49   [#11]

w umowach z ubezpieczycielami jest tak, że - może prowizje dostać osoba prywatna lub można oddać prowizję na dochody własne, o tym gdzie te pieniądze przekażę, będę decydować sama.

Jedynym instrumentem gromadzenia jest oczywiście konto dochodów własnych i przyzwoitość nakazuje mi oddać te pieniądze na ww. konto i poprawiać np. bhp.

A więc - są dwie możliwości: osoba prywatna p. sekretarka, kieszeń własna dyrektora, znajoma p. Marysia, itp. lub druga możliwość - to konto szkoły, czy te pieniądze będą tam, zadecyduję sama, a nie żadna rada gminy.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]