Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Grupowe ubezpieczenie uczniów |
Magosia | 06-06-2005 10:35:25 [#01] |
---|
"Zawsze tak było" -czyli ubezpieczamy uczniów grupowo- mam pytanie- czy musimy? Czy powinniśmy? Czy to obowiązek szkoły? Nie ukrywam, że interesują mnie podstawy prawne regulujące te sprawy. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi w tym zakresie. |
AnJa | 06-06-2005 10:49:45 [#02] |
---|
Nie musimy.
Możemy, choć to śliskie trochę, o czym tu już pisano.
Nie jest to obowiązek, raczej zwyczaj.
Podstaw prawnych nie ma - jeśli są, to te tyczące organizacji wypoczynku co najwyżej. |
Magosia | 06-06-2005 12:09:11 [#03] |
---|
Tak i ja myślałam To, że dyrektor raczej nie powinien podpisywać-firmować - to pamiętam z dyskusji o prowizjach, zdjęciach i innych takich. Czyli -jeśli nie mogę firmować, to logicznie- nie mam obowiązku-ubezpieczać. Inną sprawa jest wyjazd na wycieczkę -wtedy ubezpieczamy na wyjazd. Jak to rozwiazujecie w swoich szkołach- u nas zawsze ubezpieczaliśmy- bo zwyczaj? Jak jest u Was? Interesują mnie zwłaszcza Ci , którzy nie ubezpieczaja grupowo uczniów. Są tacy? Proszę o wypowiedzi :-) |
innees | 06-06-2005 14:32:46 [#04] |
---|
u nas ubezpieczamy grupowo prowizje z tego tytułu ida na dochody własne szkoły zgodznie z uchwała rady miasta :) |
Magosia | 07-06-2005 09:49:46 [#05] |
---|
Tak jeszcze podciągnę choć wnioskuję z braku wypowiedzi, że ubezpieczanie grupowe, mimo iż zwyczaj, ale potrzebny i praktykowany? |
Gaba | 07-06-2005 09:53:55 [#06] |
---|
to jest uchwała miasta , która nakazuje dyrektorowi oddać pieniądze na dochody własne? a na jakiej podstawie jest ta uchwała? to jest najczystsze prawo powielaczowe - tylko dyrektor może zadecydować, gdzie te pieniądze mają pójść (by było jasne zawsze je oddaję na dochody... irytuje mnie mnie takie bezprawne przymuszanie...) |
Wertykal | 07-06-2005 09:59:57 [#07] |
---|
Slyszalem o tym, ze rodzice mogliby zaskarzyc szkole o brak ubezpieczenia od nieszczesliwych wypadkow. Jesli wiec nie ubezpieczasz, to miej dobre uzasadnienie (np. oswiadczenie woli rodzcow). RWD ;-)) Marek |
Marek Pleśniar | 07-06-2005 10:40:16 [#08] |
---|
dobry zwyczaj i przytłaczająca większość rodziców go rozumie. I RWD też niezłe;-) Zawsze spotkają Was pretencje rodziców gdy coś się stanie a ubezpieczenia nie było. A że niektórzy mają z kolei już przed faktem pretensje o wszystko wokół.. no coż - taka praca. |
Marek3 | 07-06-2005 11:26:30 [#09] |
---|
Oddawanie pieniedzy zarobionych przez szkołę jest przykre, ale zgodne z prawem. "Źródła dochodów jednostek samorządu terytorialnego
Art. 4. 1. Źródłami dochodów własnych gminy są: ... 3) dochody uzyskiwane przez gminne jednostki budżetowe gminy oraz wpłaty od gminnych zakładów budżetowych i gospodarstw pomocniczych gminnych jednostek budżetowych; (Ustawa o dochodach jednostek samorządu terytorialnego)"
Szkoła jest chyba jednostką budżetową gminy? |
Gaba | 07-06-2005 11:38:47 [#10] |
---|
w umowach z ubezpieczycielami jest tak, że - może prowizje dostać osoba prywatna lub można oddać prowizję na dochody własne, o tym gdzie te pieniądze przekażę, będę decydować sama. Jedynym instrumentem gromadzenia jest oczywiście konto dochodów własnych i przyzwoitość nakazuje mi oddać te pieniądze na ww. konto i poprawiać np. bhp. A więc - są dwie możliwości: osoba prywatna p. sekretarka, kieszeń własna dyrektora, znajoma p. Marysia, itp. lub druga możliwość - to konto szkoły. Czy te pieniądze będą tam, zadecyduję sama, a nie żadna rada gminy. Tego dotyczyła moja wypowiedź. |
Gaba | 07-06-2005 11:47:49 [#11] |
---|
w umowach z ubezpieczycielami jest tak, że - może prowizje dostać osoba prywatna lub można oddać prowizję na dochody własne, o tym gdzie te pieniądze przekażę, będę decydować sama. Jedynym instrumentem gromadzenia jest oczywiście konto dochodów własnych i przyzwoitość nakazuje mi oddać te pieniądze na ww. konto i poprawiać np. bhp. A więc - są dwie możliwości: osoba prywatna p. sekretarka, kieszeń własna dyrektora, znajoma p. Marysia, itp. lub druga możliwość - to konto szkoły, czy te pieniądze będą tam, zadecyduję sama, a nie żadna rada gminy. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|