Forum OSKKO - wątek

TEMAT: urlop nauczycieli odziałów przedszkolnych w szkole
strony: [ 1 ]
GabrielaM24-11-2009 22:36:23   [#01]
Czy w waszych szkołach lub w okolicy nauczyciele oddziałów "0" mają urlop w wymiarze 35 dni roboczych , a więc  stosujecie opinię MEN pani minister Szumilas?
GabrielaM24-11-2009 23:02:41   [#02]
Jest późno i pomyłkowo utworzyłam drugi wątek, sorry , ale zapraszam do wymiany informacji ina ten temat. U nas do tej pory nauczyciele prowadzący zerówki mieli urlopy tak , jak pozostali nauczyciele szkoły. OP przedstawił opinię prawną do zastosowania, aby było to 35 dni roboczych. Treść taka opinia MEN.
hania24-11-2009 23:48:38   [#03]

znowu opinia MEN staje się prawem.....

chociaż małym druczkiem napisano  tam,że to opinia.....

Kora47825-11-2009 00:12:49   [#04]

W ostatnim Głosie Nauczycielskim interpretacja była zgoła inna. Przynajmniej ja zrozumiałam, że jest luka prawna. I MEN sobie, życie sobie, a prawo ma luki.

U nas  w całej parafii, sołectwie, gminie i powiecie nauczyciele oddziałów mają takie same urlopy jak nauczyciele szkoły. Przecież są nauczycielami szkoły a nie przedszkola.

Opinie MEN też zmieniaja się w zależności od kierunku wiatru. Skoro temat budzi kontrowersje w całej Polsce, to może należałoby go rozwiązać prawnie i dać temu jakieś umocowanie.

DYREK25-11-2009 09:31:03   [#05]

z: Zatrudnienie nauczycieli oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych

Na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej pojawiła się opinia, zgodnie z którą nauczyciel oddziału przedszkolnego szkoły podstawowej w zakresie uprawnień urlopowych jest traktowany jak nauczyciel przedszkola, czyli placówki nieferyjnej.

W uzasadnieniu MEN przyjął, iż oddział przedszkolny jest podstawową jednostką organizacyjną przedszkola i w świetle art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) nie wchodzi w skład struktury organizacyjnej (klas) szkoły podstawowej. 

Szkoła podstawowa, w której utworzono oddział przedszkolny, stanowi specyficzną jednostkę noszącą w pewnym stopniu cechy zespołu. Oddział przedszkolny w szkole podstawowej zachowuje odrębności programowe, a kształcenie i wychowanie w nim jest zorganizowane odmiennie niż w oddziałach szkoły podstawowej, na zasadach odnoszących się do oddziałów przedszkola, tj. zgodnie z ramowym statutem przedszkola.

Zgodnie z art. 64 ust. 1 i 3 ustawy – Karta Nauczyciela, nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania. Natomiast nauczycielom zatrudnionym w szkołach, w których nie są przewidziane ferie szkolne, przysługuje prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze 35 dni roboczych w czasie ustalonym w planie urlopów. Ponieważ praca oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej jest zorganizowana w taki sam sposób, jak praca przedszkola – tj. bez ferii szkolnych – do nauczycieli oddziału przedszkolnego należy stosować przepisy Karty Nauczyciela odnoszące się do nauczycieli przedszkoli. Odmienny pogląd prowadziłby do nieuzasadnionego zróżnicowania uprawnień pracowniczych nauczycieli na takich samych stanowiskach w świetle art. 42 ust. 3 lp. 2 Karty Nauczyciela. 

W ślad za takim rozumieniem sposobu zatrudnienia nauczycieli oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych MEN stwierdza, że nauczyciel zatrudniony w oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej nie ma obowiązku prowadzenia zajęć opieki świetlicowej lub zajęć w ramach godzin do dyspozycji dyrektora szkoły, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2 lit. a Karty Nauczyciela. 

Czy taka interpretacja jest zasadna ? 

Jednak z taką opinią MEN nie można się zgodzić. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na określenie, w uzasadnieniu tej opinii, szkoły podstawowej, w której utworzono oddział przedszkolny, jako specyficznej jednostki noszącej w pewnym stopniu cechy zespołu. Ustawa  o systemie oświaty, a tym bardziej ustawa Karta Nauczyciela nie znają pojęcia jednostki noszącej  cechy zespołu. W świetle przywołanych aktów prawnych istnieją jedynie samodzielne przedszkola,  szkoły lub ich zespoły. Zatem szkoła podstawowa i działający w niej oddział przedszkolny, jest nadal szkołą, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe. Tym samym wyklucza to możliwość udzielenia nauczycielom tego oddziału urlopu na zasadach obowiązujących w szkołach i placówkach nieferyjnych.

Warto również przywołać brzmienie art. 10 ust. 1 ustawy Karta Nauczyciela. Zgodnie z tym przepisem stosunek pracy z nauczycielem nawiązuje się w szkole, a w przypadku powołania zespołu szkół jako odrębnej jednostki organizacyjnej - w zespole szkół na podstawie umowy o pracę lub mianowania. Zatem nie ma możliwości zawarcia umowy z nauczycielem w oddziale przedszkolnym szkoły podstawowej. Z nauczycielem takim zawierana jest umowa w szkole podstawowej czyli w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe. Tym samym nauczycielowi takiemu przysługują uprawnienia do urlopu wypoczynkowego określone w art. 64 ust. 1 Karty Nauczyciela, tj. urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania. 

Jednak taka wykładnia narzuca również inne wnioski. Chodzi tutaj o konieczność realizacji przez nauczyciela oddziału przedszkolnego szkoły podstawowej dodatkowej godziny. Przyjmując, że nauczyciel ten jest nauczycielem szkoły podstawowej, będzie na nim spoczywał również obowiązek realizacji zajęć pozalekcyjnych, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2 lit. a Karty Nauczyciela. 

Michał Kucharski

DYREK25-11-2009 09:34:31   [#06]
i wątek: praca nauczyciela oddziału zerowego
GabrielaM25-11-2009 18:01:52   [#07]
Dziękuję Dyrek za wskazanie tego wątku. Wciąż nie opanowałam szukajki!! Znam opinię MEN. Nie zgadzam się z argumentami Asi. Mój OP przysłał opinię prawnika ( powtórzenie wywodów z opinii MEN) z dopiskiem do wykonania.  Wiem, że nauczycielka pójdzie do sądu pracy ( ja bym też tak zrobiła). Roman P, czy mógłbyś  przesłać na moją skrzynkę uzasadnienie wyroku sądu. Ty  jesteś  bogatszy o to doświadczenie.
dorcia225-11-2009 18:23:15   [#08]
Do  GabrielaM  czy ja mogę też dostać  uzasadnienie wyroku na skrzynkę. Baaaaaaaaardzo proszę .
GabrielaM26-11-2009 09:11:33   [#09]
dorcia2, to Roman P toczył bój w sądzie.  
GabrielaM26-11-2009 22:11:19   [#10]
Roman P. Ponawiam prośbę do Ciebie. 
beera27-11-2009 08:04:36   [#11]

nie rozumiem, z jaką moją opinią się nie zgadzasz?
Uważam, ze MEN nie ma racji. Ale też uważam, ze n-le OP powinni mieć urlop jak przedszkola i że powinien być do tego dostosowany stan prawny, bo w tym wypadku nie chodzi o nauczycieli tylko o dzieci- jesli mają odbywać przygotowanie przedszkolne, to w takim samym wymiarze, niezależnie od tego, czy chodzą do przedszkola, czy do OP.

A wyrok sądu Romana nic Ci nie da, bo to nie był SN

GabrielaM27-11-2009 19:37:55   [#12]
Asiu, przepisy są nieprecyzyjne, nigdzie wprost nie napisano, jaki jest wymiar urlopu nauczyciela w oddziale przedszkolnym. Na dzień dzisiejszy ważne jest, gdzie nauczyciel jest zatrudniony. Jeśli więc w szkole- placówce feryjnej, to nie może mieć 35 dni urlopu. Ty kładziesz nacisk na realizację podstawy programowej. Tyle że przedszkola pracują dłużej, nie dla realizacji podstawy programowej ,ale pełnią funkcje opiekuńczo- wychowawcze. 
DYREK27-11-2009 19:58:58   [#13]

mamy oddziały przedszkolne w szkole i zespoły szkolno - przedszkolne (zespól szkól w którego skład wchodzi przedszkole)

i do tego niedostosowany stan prawny

czas na zmiany (w KN)

joljol27-11-2009 20:01:45   [#14]
a ja znam jeszcze takie oddziały przedszkolne co to pracują 5 godzin po 45 minut czyli zajęcia od 8 do 11.45
Roman P27-11-2009 22:38:32   [#15]

Sorry!

Nie pracuje już w szkole, której dotyczył ten wyrok, ale postaram się zdobyć uzasadnienie.

Jak tylko będę go miał to się odezwę.

beera28-11-2009 09:11:59   [#16]

Ty kładziesz nacisk na realizację podstawy programowej. Tyle że przedszkola pracują dłużej, nie dla realizacji podstawy programowej ,ale pełnią funkcje opiekuńczo- wychowawcze. 

Cos Ci sie pokręciło. Przedszkola pracują więcej godzin w trakcie dnia z powodu pełnienia funkcji opiekunczo wychowawczej, czyli nie 5 a np. 8 godzin.

===

Co do reszty - nie przeczytałaś dokladnie moich wypowiedzi przed zakwestionowaniem ich, więc niepotrzebnie z nimi polemizujesz. Twierdzę, ze w obecnym stanie prawnym n-le z OP w szkołach muszą miec urlop w wymiarze właściwym dla szkół

Uważam, ze to źle, moim zdaniem OP powinno pracowac jak przedszkola - i że powinno się zmienic stan prawny.

post został zmieniony: 28-11-2009 09:12:23
slos29-11-2009 12:57:27   [#17]
Cóż, ja akurat uważam inaczej - że dobrze jest i OP powinno pracować jak w szkole. Najciekawsze, że za jednym i drugim zdaniem są podobne argumenty,ale o tym to już chyba było na jakimś wątku. :-)
rzepek29-11-2009 13:38:50   [#18]
Jeszcze inna sytuacja jest w naszej szkole: oddział przedszkolny jest połączony z I klasą. Nauczyciel ("szkolny") ma etat 18 godzin i g. ponadwymiarowe, normalne wakcje, ferie, dzieci uczą się  -jak w szkole, czyli 5 godz po 45 min + przerwy. Wychodzą  z budynku o godz 13tej. Czy jest jakaś pp -że tak nie można? Albo pp, że trzeba to robić inaczej? Wg prawa -można łączyć oddz.0 z kl. I, a więc w tym przypadku powinno też być jakieś wyjaśnienie dotyczące nauczyciela uczącego w takim oddziale;)
olak29-11-2009 19:46:14   [#19]
prowadzę oddział przedszkolny w szkole specjalnej, który jest innowacją organizacyjno-programową (jest zapis w statucie). Niedawno wraz z koleżankami  dostałyśmy do podpisania nowe umowy- 35 dni urlopu. Dotyczą one tylko wychowawców oddziałów przedszkolnych, świetlica przedszkolna i specjaliści mają wolne. Czuję się jak opiekunka do dzieci. Jeden z uczniów oddziału przedszkolnego dostał właśnie nauczanie indywidualne, czy ma je też realizować w ferie?
beera29-11-2009 20:24:58   [#20]

Taka jest interpretacja MEN, więc pewnie dlatego tak.

Jesteś jednak zatrudniona w szkole, w szkoła, to palcówka feryjna. 

W sądzie wygrałbyście - to zawsze jest rozwiązanie.

Ta interpretacja MEN, jest, moim zdaniem, nie oparta o podstawę prawną.

===

Jeśli jednak pracujecie w trybie nieferyjnym, to dziecko powinno realizować NI we wszystkie dni, poza dniami, w których wyznaczono "wakacje przedszkola", czyli te 35 dni - tak jak przedszkola.

Obowiązuje Was ta organizacja i możecie albo się z nią zgodzić, albo naprawdę dochodzić swoich praw w sądzie.

Może można wstępnie napisać pismo do dyrektora o naruszeniu Waszych praw z podaniem uzasadnienia i zwrócić się do PiP, ale może być tak, że PiP bedzie się posiłkował tą interpretacją.

dorcia208-12-2009 14:23:26   [#21]

Mam pytanie: Co w szkołach z oddziałem zerowym w czasie przerwy świątecznej -idą czy nie  ?  Czy ktoś potrafi wytłumaczyć czy opinia MEN dotycząca urlopu nauczyciela zerówki   jest zgodna z prawem .

dorcia208-12-2009 15:17:15   [#23]

jak przkonać op że to tylko opinia wydana przez Men i nie ma do niej pp. Radca prawny op  opinie Men traktuje jak pp  i nie piszcie o odwołaniu sie do  sądu  nie mam na to czasu  i  pieniędzy

post został zmieniony: 08-12-2009 15:23:36
Lucy08-12-2009 15:22:24   [#24]
mnie nie trzeba przekonywać :-)
dorcia208-12-2009 17:32:10   [#25]
czy  ktoś może mi  doradzić  : #21 #23
Roman P15-12-2009 22:02:42   [#26]

W wymianie plików umieściłem obiecane uzasadnienie do wyroku przyznającego nauczycielom oddziałów przedszkolnych urlop w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii.

Troche stare, ale jak najbardziej aktualne.

malmar1505-01-2010 13:01:00   [#27]
Roman, szukam, szukam, szukam i albom oślepła, albo diabeł ogonem przykrył ;-)
Ewav05-01-2010 13:50:06   [#28]
15.12.2009 Roman Przydatek Uzasadnienie do wyroku w sprawie urlopów nauczycieli oddziałów przedszkolnych
Pobierz: Uzasadnienie.zip* (350 KB)
beera05-01-2010 15:29:39   [#29]

co było do udowodnienia

przed wydaniem tej opinii należało przeczytac przepisy prawa

malmar1505-01-2010 18:22:20   [#30]

dzięki dziewczęta :)

Romkowe  Troche stare, ale jak najbardziej aktualne mnie zmyliło i szukałam po starości dodania do wymiany plików ;-)

PawełR21-01-2010 18:26:36   [#31]
I jak sprawa stanęła? zerówka pracuje w ferie? zapowiadają jakieś kontrole?
grażka21-01-2010 18:29:05   [#32]

http://www.zw.com.pl/artykul/14,439608_Szesciolatki_na_lodzie.html

Zbig6021-01-2010 21:30:10   [#33]
A jak to się ma w stosunku do nauczycieli zatrudnionych w Zespole Szkół? Nauczyciele nauczania zintegrowanego "idą na rok do zerówki i wracają do szkoły, aby ich prowadzić do klasy trzeciej". Są zgodnie z przepisami nauczycielami zatrudnionymi w zespole szkół na nie w zerówce, więc jak należy ich traktować? Pozdrawiam
rzewa23-01-2010 07:29:26   [#34]

w zespole szkół, w którym jest przedszkole, jeśli tzw. zerówka jest w strukturze przedszkola, podlega organizacji przedszkola i n-l w niej pracujący ma urlop zgodnie z tą organizacją

ale jeśli zerówka jest, pomimo zespołu, częścią sp, podlega organizacji sp i n-l tam pracujący ma urlop tak jak inni n-le sp

w zespole poszczególne szkoły i placówki mogą mieć odrębną organizację pracy (także w ośrodkach), natomiast nie jest przewidziana różna organizacja pracy części (jakiejkolwiek) szkoły podstawowej, zatem cała szkoła podstawowa jest placówką feryjną

m. in. dlatego też na umowie o pracę z nauczycielem należy wyszczególnić placówkę/i, w których jest on zatrudniony - patrz art 14 ust 2 KN

PawełR24-01-2010 21:42:42   [#35]

w uzasadnieniu jest napisane, że moja zerówka zorganizowana jest w oparciu o ramowy statut przedszkola... więc powienienem w takim razie zrobic dla niej statut? czy dobrze myslę?

ale kręcik

no to ja mam grać?

slos25-01-2010 09:12:45   [#36]
Wyjaśnienie Rzewy jest jasne i tak to jest interpretowane przez wielu prawników i organy. Opinia MEN jest opinią MEN.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]