Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
Biblioteka - ilość godzin na wypożyczanie książek |
| Mawe | 04-05-2010 12:48:16 [#01] |
|---|
Próbowałam znaleźć podobny temat, ale nie udało mi się.
Mam taki problem - moja Pani bibliotekarka nie chce się zgodzić na zmianę godzin pracy biblioteki szkolnej i jej własnych (powrót po urlopie zdrowotnym).
Twierdzi, że zgodnie z przepisami na wypożyczanie książek powinna przeznaczyć 1/3 pensum czyli 10 godzin. W jakich przepisach to jest napisane, bo ja jak na razie nic nie znalazłem, więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych dyrektorów. |
Leszek | 04-05-2010 13:05:19 [#02] |
|---|
w oświatowych nie spotkałem, a KN określa także czas pracy nauczyciela bibliotekarza
i oby tego czasu przeznaczała jak najwięcej na pracę z uczniami (wypożyczanie to nie wszystko)
pozdrawiam
|
Gaba | 04-05-2010 14:58:08 [#03] |
|---|
wytłumacz Pani, że ilośc jest nieograniczona, a Ty proponujesz Pani konkretną liczbę w tych i w tych, tyle i tyle. Jeżeli jest to niezgodne z przepisami, to poproś Panią o te przepisy, ale na wszelki wypadek gdyby ich nie znalazła, popros ja o akceptację Twoch przepisów.
|
| dyrlo | 04-05-2010 15:19:44 [#04] |
|---|
Matko kochana a przez te pozostałe 20 godzin co Ona chce robić?
Moja Pani, a własciwie Panie, mają bibliotekę otwartą od 8.00 - 16.00 nie interesuje mnie jak One się dogadały, ja dostałam wykaz ich godzin pracy i mam jak wół napisane, że biblioteka i czytelnia szkolna czynne są od 8.00-16.00 post został zmieniony: 04-05-2010 15:20:31 |
| Mawe | 04-05-2010 15:59:37 [#05] |
|---|
Dziękuję za odpowiedzi. Akurat przy tej osobie wolę mieć 100% pewność, że nigdzie nie określono takich godzin. Popełniłam błąd w zeszłym roku na samym początku bycia dyrektorką, że nie zrobiłam "porządku" z godzinami pracy biblioteki. Jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą .... Wzięłam pod uwagę sytuację rodzinną tej osoby i teraz mam za swoje.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam maturowo z pochmurnego Ustronia. |
| aloj13 | 04-05-2010 18:21:09 [#06] |
|---|
| do 100 uczniów biblioteka czynna 5 godzin tygodniowo..Plan 4 dni x długa przerwa,1dzień x 4godziny.Sprawdza się,kiedy brak n-li Pani prowadzi l. biblioteczne.N-le I-III w ramach edukacji polonist. wypożyczają całą klasą i jest porządek. |
rzewa | 04-05-2010 21:46:01 [#07] |
|---|
wszystko napisane w KN:
art. 42. ust. 3. Tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, prowadzonych bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze zajęć ustala się, z zastrzeżeniem ust. 2a i 4a, według następujących norm: [...]
| Lp. |
Stanowisko -
typ (rodzaj) szkoły |
Tygodniowa
liczba godzin obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych,
opiekuńczych |
| 10 |
Nauczyciele-bibliotekarze
bibliotek szkolnych |
30 |
|
Nassssy | 06-05-2010 10:10:08 [#08] |
|---|
no i tyle sobie napodskakiwała pani bibliotekarka :))) dzięki rzewa
u mnie bibliotekarka wpada na dwie przerwy dziennie, często zapomina otworzyć, albo jej niema bo w rozjazdach, czytelnictwo pada, dzieci wymieniają się własnymi książkami, ma podobno powstać nielegalna spółdzielcza wypożyczalnia.
acha przez resztę czasu bibliotekarka dorabia jako dyrektor :))))))))))
|
| gosiaes2 | 06-05-2010 11:18:47 [#09] |
|---|
u mnie identyczne rozwiązanie;-))) -
pozdrawiam wszystkich bibliotekarzy |
| Mawe | 10-05-2010 13:03:59 [#10] |
|---|
Nassssy, Gosiaes2 - nie mam nic do Pań bibliotekarek. Wydaje mi się, że moje oczekiwania względem godzin otwarcia biblioteki nie są wygórowane.
Wracając do tematu - czy ktoś potrafi pomóc mi w sprawdzeniu na ile zmieniła się pp podana w Dz. Urz. MOiW 5/1983 r poz. 31. Ponoć tam jest zapisane, że księgozbiór biblioteki szkolnej powinien być dostępny dla uczniów przez 2/3 pracy biblioteki czyli 4 godziny dziennie.
Rzewa KN znam dobrze (przynajmniej tak myślę), ale u nas biblioteka zawsze rządziła się swoimi prawami i zarzucono mi nieznajomość dodatkowych pp (patrz powyżej).
Jeżeli ktoś będzie w stanie pomóc to z góry dziękuję. |
rzewa | 10-05-2010 13:18:31 [#11] |
|---|
podane przez Ciebie zarządzenie od dawna nie jest obowiązujące - obecnie masz tylko KN, a w sprawach dot. organizacji biblioteki decydujesz sam/sama
pamiętaj, że pewne czynności bibliotekarza mieszczą się w tym co napisano w art 42 ust 2 pkt 2 i 3 KN, a więc rozlicza się je jako zadania do wykonania w czasie poza godzinami z art 42 ust 2 pkt 1
|
Leszek | 10-05-2010 13:21:49 [#12] |
|---|
przepis z 1983 r. już nie obowiązuje
pozdrawiam
|
| Mawe | 10-05-2010 13:28:03 [#13] |
|---|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Szkoda tylko (to tak na marginesie), że w Dzienniku biblioteki szkolnej nadal (mimo tego, że kupiony był w tym roku) powołują się na stare pp. |
rzewa | 10-05-2010 13:47:07 [#14] |
|---|
Możesz kupić inny (lepszy?) dziennik lub... opracować własny i taki stosować (wtedy nie będzie problemu z nieaktualną pp :-))
a ten w sprzedaży w CEZAS jest taki jak kiedyś, bo... od dawna nie ma już wzorów dzienników więc nie zmienili... ;-))
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|