Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dyskusja nad ustawą regulującą status zawodowy nauczycieli
strony: [ 1 ][ 2 ]
rzewa12-06-2010 21:14:18   [#51]

wkleję tutaj wypowiedź Gaby z wątku prasowego - szkoda żeby przepadło w niepamięci...

Gaba 11-06-2010 05:41:27   [#5800]

Powiem tak - mnie irytują do spodu 3 fragmenty KN i wg mnie brak woli politycznej, by unormować i ucywilizować problematykę.

- płaca z góry

- system awansu

- rozwiązywanie stosunku pracy z nauczycielem. 

Pisząc wielokrotnie na łamach tego szacownego forum, pisałam "precz z KN", ale dokładniej mam takie stanowisko:

- ustawa o zawodzie nauczyciela jest potrzebna, bo to specjalny zawód, KP do zastosowania dla nauczyciela jest nierealne.

- Czy to jest KN czy nie, czy tak się to nazywa, jest mi obojętne, choć KN może by już sobie poszła na półkę? Spełniła swoją rolę historyczną od 1981, wkrótce trzydziestolecie...

+ i 3 powyższe punkty.

Dość wysoko postawiony związkowiec powiedział, że to są sprawy do dogadania, obgadania i wprowadzenia.

A więc: o co kaman?

Zawsze się nie zgadzałam na równą liczbę godzin dla wszystkich specjalności, ale to są już mniejsze sprawy - gminom chodzi o oszczędności, zapłacić jak najmniej, osiągając jak najwięcej (więcej pracy). Trudno się dziwić takim oczekiwaniom, to po prostu gospodarność.

Ale, czy za mniejsze płace przyjdą lepsi i najlepsi? Już nie przychodzą. Śmiem wątpić.

A dzieciom należy się to, co najlepsze. Dobre pensje przyciągają. Dobre kosztuje. Złego winno się usuwać szybciutko, a tu nie ma mechanizmów. Dobrze opłacany, bywa lepszy, lepszy, to przecież efektywniejszy.

I jeszcze jedno - nie powinno się dawać pieniędzy za nic, zawsze za coś.

grażka28-06-2010 13:30:26   [#52]
Co pięć lat egzamin

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ][ 2 ]